Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Місцеві фінанси як складова публічних фінансів.....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
366.27 Кб
Скачать
  1. Склад місцевих фінансових ресурсів. Баланс фінансових ресурсів і витрат.

Місцеві фінансові ресурси — це сукупність фондів грошових засобів, які створюються в процесі розподілу та перерозподілу ВВП і спрямовуються на економічний та соціальний розвиток адміністративно-територіальних одиниць. Головним напрямом використання місцевих фінансових ресурсів є фінансове забезпе­чення соціальної сфери та місцевого господарства.

До складу місцевих фінансових ресурсів входять:

  • місцеві бюджети;

  • фінансові ресурси підприємств, організацій та установ комунальної форми власності.

Формування місцевих фінансових ресурсів відбувається з участю централізованих та децентралізованих фондів грошових засобів.

До централіз ФР віднос:

- міс бюджети (до них віднос регулюючі доходи, загальнодержавні податки, які згідно з нормативами відрахувань розподіляються між різними рівнями бюджетної системи, закріплені доходи, доходи, які на довготривалій основі передаються до місцевих бюджетів у повному розмірі або за єдиною часткою для всіх регіонів. додатково одержані доходи, невикористані кошти бюджету; запозичені кошти; добровільні внески юридичних та фізичних осіб: штрафи та інші надходження

- дотації та інші види фінансової допомоги:

дотації — це трансферні ресурси, що передаються з Державного бюджету України місцевим бюджетам, чи з місцевих бюджетів вищого адміністративного рівня місцевим бюджетам нижчого адміністративного рівня безповоротно для збалансування їхніх доходів і витрат і не може мати цільового призначення: субсидії — це трансферні ресурси, що надаються з державного бюджету місцевим чи з місцевих бюджетів вищого адміністративного рівня до місцевих бюджетів нищого рівня на фінансування цільових витрат, субвенції - ресурси, що передаються з Державного бюджету місцевим бюджетам, чи з місцевих бюджетів вищого рівня до місцевих бюджетів нижчого адміністративного рівня на фінансування цільових витрат і які підлягають обов’язковому поверненню у випадку нецільового використання; Бюджетні позички, надаються з Державного бюджету України місцевим бюджетам для покриття тимчасових касових розривів у процесі виконання бюджету, вони підлягають поверненню протягом поточного бюджетного року

До децентр фін рес віднос:

фінансові ресурси підприємств різних форм власності; прибуток одержаний від фінансово-господарської діяльності. Місцеве самоврядування може створювати комунальні банки та інші фінансово-кредитні установи, виступати гарантами кредитів підприємств, установ та організацій, що належать до комунальної власності відповідних територіальних громад, розміщувати належні їм кошти в банках інших суб'єктів права власності, отримувати висотки від їх доходів відповідно до законодавства з зарахуванням їх до доходної частини відповідного місцевого бюджету; фонди соціального розвитку.

За чинною практикою всі фін. плани поділяються на дві великі групи - зведені та індивідуальні. У свою чергу, зведені фін. плани поділяються на загальнодержа, плани окремих господ. об'єднань і територіальні. Індивідуальні - це фін.плани окремих суб'єктів господ-ня.

Фін. плани мають форму балансу, тобто прибуткові й видаткові розділи. Фінансовий план тільки тоді має практичне значення, коли існує збалансованість прибуткової й видаткової частини.

До фінансових балансів включаються:

баланси доходів і витрат підпр-ств, організацій, установ усіх форм власності;

баланси доходів і витрат об'єднань, концернів, асоціацій, мініст-ств, відомств, держ. комітетів; баланси доходів і витрат бюдж. установ; баланси фін. ресурсів областей, районів, міст; держ. бюджет та місцеві бюджети; баланс фін. ресурсів і витрат держави; фін. баланси окремих фін. інститутів; баланс грош.доходів і витрат населення; інші.

На місц. рівні найчастіше застосовується саме баланс фін. ресурсів і витрат території.

Баланс фін. ресурсів і витрат території - це док-т, який відображає створення й викор-ня фін. ресурсів у межах даного адміністр-територ. утворення. Осн.завдання балансу полягає в тому, щоб відобразити: весь обсяг фін. ресурсів, які створюються й використ-ться на відповідній території, у всіх секторах ек-ки незалежно від підпорядкування, відомчої належності господ. суб'єктів; обсяг фін. ресурсів, що акумулюються й перерозпод-ся бюджетом даного територ-го утворення; взаємовідносини бюджету території з бюджетами вищого рівня.

У процесі фін. планув-ня й прогнозування розраховуються відповідні фін. показники – абсолютні або відносні величини, які характ-зують створення й викор-ня фін. ресурсів в ек-ці держави, її фіню становище, рез-ти господ. діяльності підприємн-ких структур, рівень доходів населення, розподіл і перерозподіл ВВП за допомогою фінансів.

До зведених фін. показників належать: ●загальний обсяг фін. ресурсів, обсяги доходів і видатків бюджету, обсяг грош. нагромаджень в ек-ці держави тощо. Зведені показники складаються з індивідуальних. Так, зведений показник доходів бюджету можна деталізувати за такими показниками: платежі населення, підприємн-ких структур, неподатк. надходження тощо.