Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Місцеві фінанси як складова публічних фінансів.....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
366.27 Кб
Скачать
  1. Права та обов’язки місцевих органів влади та управління щодо формування і використання місцевих бюджетів.

Особливості формув-ня доходів місц. бюджетів полягають у розмежуванні кола повноважень між центр.та місц. органами влади. Згідно з чинним закон-вом сфери діяльності та завдання органів місц. самоврядув-ння поділяються на власні та делеговані повноваження. З метою виконання власних завдань органи місцевого самоврядув-ня в межах своєї компетенції самостійно визначають min обсяг фін. ресурсів. комун. господ-тва, установ та закладів освіти, ох.здоров'я, соц-го забезпечення, науки і культури, спорту, ох. навк. природн. середовища тощо.

Місц. органи самоврядув-ня можуть визначати у встановленому порядку в межах додатково вишуканих протягом року коштів додаткові пільги на допомогу громадянам, які потребують соц-го захисту.

Обласні та районні органи самоврядув-ня мають право розподіляти бюдж. кошти між територ. громадами, визначати розміри дотацій, субвенцій бюджетам нижчою територ. рівня та їх цільове викор-ня, утворювати у складі свого бюджету резервні та інші цільові фонди, передбачені законод-вом.

Органи місц. самоврядув-ня мають право залучати до своїх бюджетів кошти інших бюджетів та підпр-ств на договірних засадах для реалізації спільних соц-ек. та культурних програм.

Слід зазначити, що свої права на складання і виконання місц. бюджетів обласні та районні ради делегують відповідним держ. адміністраціям. Доходи, додатково одержані в процесі виконання місц. бюджетів, вилученню не підлягають. Органи місц. самоврядув-ня мають право встановлювати місц. податки і збори, які зараховуються до відповідних місц. бюджетів.

Організація бюдж.процесу починається з інструктивного листа про особливості складання розрахунків до проекті бюджетів на наступний рік, який надходить з Мініст-ва фінансів Укр. до Ради міністрів АР Крим. місц. держ. адміністрацій та виконавчих органів відповідних рад, при цьому останні зобов'язані надавати необхідну інф-цію Міністерству фінансів Укр для проведення розрахунків обсягів міжбюдж. трансфертів та інших показників, а Верх Раді Укр для перевірки достовірності цих розрахунків.

Фін. органи розробляють і доводять до головних розпорядників бюдж. коштів інструкції з підготовки бюдж. запитів, а останні організують розроблення бюдж. запитів для подання місц. фін. органам у порядку та в терміни, установлені цими органами. Головні розпорядники бюдж. коштів несуть відповід-сть за своєчасність, достовірність та зміст поданих запитів, у яких має бути вся інф-ція, необхідна для аналізу показників проекту місц. бюджету, згідно з вимогами місц. фін. органів.

Місц. фін. органи на будь-якому етапі складання і розгляду проектів місц. бюджетів проводять аналіз бюдж. запиту, поданого головним розпорядником бюдж.коштів, з погляду його відповідності меті, пріоритетності, а також дієвості та ефективн-ті викор-ня бюдж. коштів. На підставі аналізу керівник місц. фін. органу приймає рішення про включення бюдж. запиту до пропозиції проекту місц. бюджету перед поданням його на розгляд держ. адміністраціям та виконавчим органам відповідних рад.

У тижневий термін після ухвалення проекту Закону про Держ. бюджет Укр. в 2-му читанні КМУ доводить місц. держ. адміністраціям відповідних рад прийняті Верх. Радою Укр. положення та показники міжбюдж. відносин (обсяги бюдж. трансфертів для відповідних бюджетів і текстові статті, що визначають особливості міжбюдж. відносин на наступний бюдж. період), на підставі яких місцеві держадміністрації готують проекти рішень про відповідні місц.бюджети.