Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Місцеві фінанси як складова публічних фінансів.....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
366.27 Кб
Скачать
  1. Необхідність і спрямованість фінансового і бюджетного вирівнювання в Україні.

Однією з головних цілей державної регіональної фін. політики щодо зближення рівнів соціально-економічного розвитку територій є подолання вертикальних і горизонтальних дисбалансів і фінансове вирівнювання.

Вертикальний фіскальний дисбаланс означає недостатність фінансових ресурсів у певного рівня влади для забезпечення громадських і державних послуг у межах його завдань.

Горизонтальний фіскальний дисбаланс - це невідповідність між обсягами фінансових ресурсів однієї або кількох територіальних одиниць одного рівня й обсягами завдань, котрі на них покладаються і забезпечуються іншими територіальними одиницями цього рівня.

Горизонтальні фіскальні дисбаланси виникають тому, що є так звані бідні й багаті території.

Фінансове вирівнювання - це процес усунення вер­тикальних і горизонтальних дисбалансів. У процесі фінансо­вого вирівнювання здійснюються заходи з перерозподілу фі­нансових ресурсів як між ланками системи бюджетів по вер­тикалі, так і між так званими бідними і багатими територіями по горизонталі.

Мета фінансового вирівнювання - перерозподіл фі­нансових ресурсів на користь тих владних рівнів, котрі мають вертикальні й горизонтальні фіскальні дисбаланси, з метою їх усунення.

Необхідність запровадження в Україні фінансового вирівнювання зумовлена рядом об'єктивних причин:

1.Це нерівномірність територіального розміщення продуктивних сил, яка зумовлює диференціювання податко­вої бази регіонів та територій України. Причому, як свідчить досвід, диференціація податкової бази зростає. Зміщуються центри її розміщення. Порівняно зменшується роль традицій­них індустріальних областей і зростає значення столиці дер­жави. Ще більш занепадає податкова база аграрних регіонів України.

2. Необхід фінансової о вирівнювання зумовлюється значною диференціацією обсягів витрат у сфері надання державних і громадських послуг та цін на ці послуги.

З урахуванням екологічної забрудненості більш високі витра­ти на ці послуги несуть східні регіони України та регіони зони Чорнобильської катастрофи. Зростає ціна таких послуг у сто­лиці держави та в інших великих міських агломераціях.

Гарантовані Конституцією України соціально-економічні права громадян України зумовлюють проведення центральною владою ефективних заходів із забезпечення єди­них стандартів державних і громадських послуг на всій тери­торії держави. Сьогодні такі стандарти не розроблено і вони не забезпечуються. Внаслідок цього сформувався й поглиб­люється розрив у рівнях життя в окремих регіонах України, в міській і сільській місцевостях.

3. Необхідність фінансового вирівнювання зумовлю­ється потребами передачі від центральної влади на місцевий рівень значної частини видатків, не властивих для її консти­туційних функцій. Такі видатки більш ефективно здійснюва­тимуться на місцевому рівні. Це стосується видатків з фінан­сування освіти, культури, охорони здоров'я, фізкультури і спорту та деяких інших.

4. Необхідність фінансового вирівнювання зумовлено і так званими зовнішніми ефектами соціальних виплат. Це означає, що послугами, які фінансуються з бюджету однієї адміністративно-територіальної одиниці, користуються і жи­телі інших територіальних одиниць, але їхні владні органи при цьому не несуть ніяких витрат.

Фін вирів в Укр. здійс на основі не обхід тех.-екон обгрунт, статист даних про екон соц і еколог стан відпов територій, розрах не обхід витрат для вирів їхнього розвитку, ін форм про урядові та регіон програми подалання різниці в роз-ку амін-тер одиниць та їх данних.

Оскільки не всі місцеві бюджети самодостатні, тобто спроможні самостійно фінансувати делеговані їм державою повноваження, приміром, забезпечити встановлені стандарти медичних чи освітніх послуг. Бюджетним кодексом України встановлена система трансфертів із держбюджету місцевим бюджетам, які визначаються на основі математично-розрахункової формули. Ця формула враховує основні відмінності між місцевостями в їх бюджетній спроможності.