Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Місцеві фінанси як складова публічних фінансів.....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
366.27 Кб
Скачать
  1. Фінансуван­ня видатків з бюджету столиці України м. Києва.

Розгляд цього питання необхідно розпочитнати з того, що згідно ст.82 Бюдж. кодексу, існують такі види видатків на здійснення повноважень, що виконуються за рахунок коштів держ. бюджету та місц. бюджетів, поділяються на:

1) видатки на забезпечення конституц. ладу держави, держ. цілісності та суверенітету, незалежного судочинства, а також інші передбачені цим Кодексом видатки, які не можуть бути передані на виконання АР Крим та місц. самоврядув-ню;

2) видатки, які визначаються ф-іями держави та можуть бути передані до виконання АР Крим та місц. самоврядув-ню з метою забезпечення найбільш ефективного їх виконання на основі принципу субсидіарності;

  1. видатки на реалізацію прав та обов'язків АР Крим та місц. самоврядув-ня, які мають місц. характер та визначені законами Укр.

Ст. 86. Критерії розмежування видів видатків між місцевими бюджетами

1. Розмежування видів видатків, визначених пунктами 2 і 3 статті 82 цього Кодексу, між місц. бюджетами здійснюється на основі принципу субсидіарності з урахуванням критеріїв повноти надання послуги та наближення її до безпосереднього споживача.

Відповідно до цих критеріїв види видатків поділяються на такі групи:

1) перша група - видатки на фінанс-ня бюдж.установ та заходів, які забезпечують необхідне першочергове надання соц-них послуг, гарантованих державою, і які розташовані найближче до споживачів;

2) друга група - видатки на фінанс-ня бюдж. установ та заходів, які забезпечують надання осн. соц-них послуг, гарантованих державою для всіх громадян Укр;

3) третя група - видатки на фінанс-ня бюдж. установ та заходів, які забезпечують гарантовані державою соц-ні послуги для окремих категорій громадян, або фінанс-ня програм, потреба в яких існує в усіх регіонах Укр.

Особливістю розмежування видів видатків між місц. бюджетами є те, що видатки 1ої групи здійснюються з бюджетів сіл, селищ, міст та їх об'єднань. Видатки 2-ої групи здійснюються з бюджетів міст республіканського АР Крим та міст обласного значення, а також районних бюджетів. А відповідно видатки 3-ої групи здійснюються з бюджету АР Крим та обласних бюджетів.

!!!! З бюджетів міст Києва та Севастополя здійснюються видатки всіх трьох груп.

  1. Сутність міжбюджетних відносин в Україні.

Оскільки бюдж. система являє собою сукупн. взаємопов’язаних бюджетів, а досягти повного збалансування доходів і видатків кожного з бюджетів на основі їх відповідного розподілу неможливо, то в процесі викон-ня бюджетів та на стадії їх складання виникають додаткові взаємовідносини між бюджетами. Міжбюдж. відносини - це відносини між державою, АР Крим і місц.самовряд-ням щодо забезпечення відповідних бюджетів фін. ресурсами, і відповідно розподілу владних повноважень та їх фінансування, передбачених Конституцією Укр. та законами Укр. Метою регулюв-ня міжбюдж. відносин є забезпечення відповідності між повноваженнями на здійснення видатків, закріплених закон-чими актами Укр. за бюджетами, й бюдж. ресурсами, які повинні забезпечувати виконання цих повноважень.

Ці взаємовідносини розглядаються за 3 ознаками:

А) за формою:

бюдж. субсидіювання;

вилучення надлишку доходів;

бюдж. позички;

взаємні розрахунки бюджетів.

Б) за напрямом руху коштів:

●вертикальні (між бюджетами різних рівнів

●горизонтальні (між бюджетами одного рівня)

В Україні тільки вертикальні!!!

В) за характером регламентування:

●регламентовані законод-ми та інструктивними документами;

●договірні - на підставі угоди між відповідними органами влади чи управління.

І) Осн. формою міжбюдж. взаємовідносин є бюджетне субсидіювання – надання фін. допомоги з бюджету вищого рівня бюджету нижчого рівня.

Бюдж. субсидіювання здійснюється у 3-ох формах:

1) Бюдж. субсидія - надання фін. допомоги , необумовлене прямо фін. сатном бюджету, що її отримує.

Можуть бути знеособленими і цільовими. Знеособлені являють собою фін. підтримку з метою збільшення ресурсн. потенціалу відповідного бюджету. Як правило подібна субсидія обумовлюється наявністю відповідних коштів у бюджету вищого рівня. Цільова субсидія видається на фінанс-ня певних потреб чи програм.

2) Бюдж. субвенція – різновид цільової субсидії, що передбачає спільну участь у фінанс-ні певних потреб чи програм двома бюджетами.

Згідно Бюдж. кодексу Укр., бюдж. субвенція фактично визначена як цільова субсидія (видається на конкретні цілі і повертається при нецільовому викор-ні коштів). Отже, якщо субсидія більш пасивний засіб надання фін. допомоги, то субвенція є досить активним інструментом впливу на діяльність органів лади і управління.

3) Бюдж. дотація – фін. допомога на покритття дефіциту бюджету.

Може бути повною чи частковою. Повна – видається у повному обсязі коштів, що не вистачає для фінансування видатків. Особливим різновидом повної дотації в Укр. є дотація вирівнюв-ня. Вони надаються на вирівнювання відповідності дохідної бази кожного бюджету видаткам, які закріплені за цим бюджетом і визначені на основі єдиних для усієї території країни соц-них нормативів. Часткова дотація покриває лише частку дефіциту бюджету

ІІ) Вилучення надлишку доходів (коштів) - це процес передачі коштів бюдж. надлишку з бюджетів нижчого рівня до бюджету вищого рівня.

Таке вилучення практикується лише в умовах адмін. форми управління бюджетом. В умовах бюдж. федералізму подібне вилучення є неприпустимим.

ІІІ) Бюдж. позичкинадання фін. допомоги з бюджету вищого рівня бюджету нижчого рівня з метою покриття тимчасових касових розривів.

Ці позички надаються на умовах поворотності, терміновості, але є безпроцентними. Згідно Бюдж. кодексу укр, отримання бюдж. позичок з бюджету вищого рівня заборонено!!! (їх повинні надавати банк. установи).

ІV) Взаємні розрахунки являють собою передачу коштів з одного бюджету іншому у зв’язку з перерозподілом доходів чи видатків між ними в процесі виконання бюджету.