Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
макро супер шпора.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
389.52 Кб
Скачать

1. Базові складові кейнсіанського аналізу економіки та політики

Кейнсіанство як напрямок економічної думки відіграло важливу роль у розвитку західної економічної теорії. Воно зробило спробу відповісти на ряд важливих питань, що виникли у зв'язку з кризою в 30-х рр. Кейнс указав на ряд слабких сторін буржуазної економічної науки свого часу, звернувши увагу на такі сторони капіталістичної дійсності, які раніше ігнорувалися економістами; зробив спробу внести нові елементи в аналіз капіталістичної економіки, наблизив економічну науку до потреб господарського розвитку; помітив нові тенденції у розвитку капіталізму та обґрунтував необхідність участі держави в економічному житті. Але на межі 70-80-х рр. кейнсіанська теорія і концепція державного регулювання економіки зазнала серйозних випробувань. Глибока світова криза 1974-1975 рр. показала слабкість і уразливість практичних рекомендацій кейнсіанства.

Позиції кейнсіанства:

- Обґрунтував необхідність державного втручання

- головне стимулювати сукупний попит, а саме споживання домогосподарств

- треба впливати на економіку засобами фіскальної політики

- підставив під сумнів само регул екон-ки

- розробив мультиплікатор, спекулятивний Мд

- попит на працю залежить від сукупного попиту

2. Роберт Лукас і гіпотеза раціональних очікувань

Роберт Лукас - американський економіст, лауреат Нобелівської премії з економіки, неокласик, школа раціональних очікувань (70ті роки ХХст)

Позиції:

Кожен агент викор наявну інформ найб раціонально і не тільки підлаштов під поточні події, а й здатен прогнозувати їх.

Тому недосконалими є не ринки, а інформаційні потоки.

Раціональний агент+інформаційний поток => утопія

Теорія Лукаса була удосконалена Сарджентом, Кідлендом, Прескотом, які вважали інновац тех. зрушення джерелом бізнес циклів. Впливаючи на продуктивність ир-ва і розмір винагороди за залуч факторів вир-ва це рішення підштовх агентів до зміни повед у сфері праці та заощаджень. Таким чином тех. процес призводить до рівня вир-ва та зайнятості.

3. Криза класичного кейнсіанства та еволюція монетаристської школи макроекономіки

Кейнсіанство як напрямок економічної думки відіграло важливу роль у розвитку західної економічної теорії. Воно зробило спробу відповісти на ряд важливих питань, що виникли у зв'язку з кризою в 30-х рр. Але на межі 70-80-х рр. кейнсіанська теорія і концепція державного регулювання економіки зазнала серйозних випробувань. Глибока світова криза 1974-1975 рр. показала слабкість і уразливість практичних рекомендацій кейнсіанства. Кейнсіанство і його модифіковані версії не дали сподіваних наслідків. Заходи держави, спрямовані на забезпечення повної зайнятості та гармонічних темпів розвитку, в багатьох випадках не мали успіху.

Значний вплив на формування монетаризму справили теорії американських економістів 20—40-х pp. Г. Саймонса, І. Фішера, Ф. Найта. Та особливого поширення монетаризм як варіант неолібералізму набув у США наприкінці 40-х — початку 50-х pp. американський монетаризм зародився у вченні чиказької економічної школи, яке розроблялось двома поколіннями професорів Чиказького університету. Основоположником та інтелектуальним лідером сучасного монетаризму став видатний американський еко­номіст, Нобелівський лауреат Мілтон Фрідмен. Монетаризм як система економічних поглядів став альтернативою неокейнсіанській концепції у зв'язку з неспроможністю останньої розв'язати проблеми економічного розвитку США у 50—60-х pp.

«Золоте правило монетаризму» Приріст грошової маси повинен відповідати темпам ек зростання

Позиції монетаризму:

- ринкове саморег є ефективним

- д-ва повинна займатись питаннями грошової сфери, проводячи монетарну(грош-кред) політику