Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
макро супер шпора.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
389.52 Кб
Скачать

19. Глобалізація ринку праці: сутність, причини, прояви в сучасних умовах

Міжнародний ринок праці - це система відносин що виникає з приводу узггодження попиту і пропозиції світових труд рес, умов формув роб сили, оплати праці і соц захисту, які склались через нерівномірність розміщення роб сили по країнах світу та розбіжності в нац підходах до її відтворення. Осн тенденцією розв міжн ринку праці є його глобалізація, яка являє собою формування єдиного механізму узгодж попиту та пропозиції на роб силу незалежно від країни, проживання люд. Розвивається на фоні глобаліз економіки.

Причини пожвавлення глобал ринку праці: формування системи міжнар поділу праці і розв світової інфрастр, світ валютної сист, міжнар міграція, стрімке зрост світ торгівлі, потоки іноз інвестицій, швидкі технолог зміни. Чинники що впливають на пожвавлення світового розподу праці: формув регіонал торг угод( снд, опек, нафта), розв інформ комінікацій, розв трансп мережі і туризму, посилення процесів нарощування доходів у фіз осіб, політика відкритості деяк країн щодо припливу роб сили( сша), сх-зх міграція переважає як елемент глобал ринку праці.

Сьогодні: ств ТНК, це сприяє що роб місця експорт з промисл розв краін, виникає там безробіття, змін структ роб сили в бік збільшення службовців щодо робітників. Тнк прагнуть ств вир в країнах з дешевою роб силою і вис безроб, концентруючи в промисл розв країнах маркетинг, планування, бухоблік, розробки. Так послаблюється вплив профспілок, колект-догов регулюв труд відносин, страйків бо тнк не зазнають великого тиску клієнтів щодо виконання умов поставок через незначні обсяги світового продажу, прибутку і руху готівки, яка припадає на конкретну країну. Тнк може не зважати на вимоги працівників оск може перемістити виробн в ін крану. Суттєвим засобом узгодж інформ обох сторін є ств міжнар профспілок і налагодж контактів між різн країнами ( обмін інф, допом в уклад колект договорів іноз громадянам, узгодж дій під час провед одночасних переговорів чи страйків).

20. Моделі ринку праці: патерналістська, соціал-демократична, ліберальна

Незваж на особливості різних ек систем щодо механізму функ-ня ринку праці, а саме: ментальність, к-ть населення, культ середовище, іст традиції, соц. політика, можна виділити 3 найпоширеніших моделі ринку праці:

1. патерналістська(Японська, Китай)

2. соц.-демократична (європейсько-континентальна)

3. ліберальна (англо-саксонська)

1. Патерналістська

Головна ознака – опіка найманого працівника роботодавцем

1.1 китайська є двосекторною і поєднує жорстке регулювання трудових відносин держ-соціалістичного типу у держ секторі з повною відсутню р регулювання у приватних та концесійних секторах де переваж відносини ранньокапіталістичного типу.

1.2 японська

Заснована на по життєвому наймі великих корпораціях. Немає страху втрати роботи.

2. Соціально-демократична

Високий рівень правової захищеності працівника. Жорсткі норми трудового права, що орієнтовані на збереженні роб місць. Широке використання «галузевих тарифних угод». Відносно висока законодавчо встановлена мін оплата праці і незначна її диференціація. Отже дана модель – ідеальна. Проте така модель не гарантує повну зайнятість і весь час стикається з безробіттям.

Особливе місце має рівень Швеції, де поєднані держ і ринкове саморегулюв з домінуванням державного і приділяється увага підтримці зайнятості в галузях, що забезпечують соц.-необхідні послуги в депресивних регіонах. Сильне держ регулюв ринку праці

3. Ліберальна

Властивість

1. висока схожість трудового і цив права, значна свобода роботодавця з найму і звільнення.

2. переважно колективно договірне регулювання на рівні під-ва, а не галузі чи регіону.

3. висока мобільність роб сили (фрикц безроб)

4. вища диференціація зп.

5. обмеження щодо сфери застосов мін зп.

Проте модель формує прошарок людей, заробіток(трудова угода), не забезп мін прожитку.

Ця модель поширена в США, Великобр, Австралія, Нова Зеландія, Канада.