Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
макро супер шпора.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
389.52 Кб
Скачать

7. Сучасні особливості циклічних коливань. Причини зникнення традиційних фаз економічних циклів

Сучасні цикли характеризуються такими особливостями: значне пом'якшення глибини циклічних коливань економіки; розмитість між фазами циклу, випадіння деяких фаз класичного циклу (наприклад депресії) зміна схеми циклу; збільшення тривалості фази експансії і зменшення тривалості фази рецесії; тривалість сучасного циклу в порівнянні з довоєнним зросла (з 4,3 до 5,7 років); поєднання синхронності й асинхронності в перебігу сучасних циклів; виникло явище стагфляції; тісне переплетіння сучасних циклічних криз із структурними, енергетичними, фінансовими, валютними, поєднання циклічних коливань з нециклічними; якщо під час рецесій в минулому переважало надвиробництво товарів, то сьогодні - надвиробництво основного капіталу.

Сьогодні ек цикл суттєво відрізн від класичного бо уряди країн активно втручаються в е-ку, що перебуває під сттювим впливом НТП. Тому причини класич ек циклу втратили свою актуальність.

Основні показники ек циклу: Тривалість, амплітуда, напівамплітуда. Внаслідок ек розвитку суттєво виріс кут нахилу лінії тенду. В результаті чого цікл коливання набули іншої форми. Лінія коливання монотонно зростаюча ф-я тобто суч цикл не мають фаз піку, депресії і кризи. Наявні лише прискорення і уповільнення. також має місце зміна тривалості фаз та всього ек циклу.

8. Види економічних коливань. Біфуркаційна та адаптаційна динаміка економічних процесів.

1. сезонні коливання (кілька міс), с\г характер, нац звичаї, традиції. Не суттєво вплив на ек-ку бо зачіпають тільки деякі сектори.

2. короткі (Кітчена)(3-4 роки)пов’зані з відновл рівноваги на спож ринку, матеріальна основа – процеси в сфері грошових відносин

3. середньострокові(Джаглера) промислово – капіталістичні (7-8 р) перший 1825 р в Англ.

4. довгострокові (Кондрат’єва)(50-60рр) пов’язані з НТП, всі дослідження кондрат’єва пов’язані з країнами капіталістичної с-ми

9. Шоки сукупного попиту: позитивний та негативний, їх чинники.

Шок АД – це різка несподівана зміна АД

Бувають позитивні(несподіване різке зб АД вверх вправо) і негативні (неспод зм АД вниз вліво)

Причини позитивних шоків АД

- різке непередб зб к-ті грошей в обігу

- несподів різке зб споживчого, інвест, держ, іноземного попиту

Наслідком позитивного шоку АД є поява інфляційного розриву.

Причини негат шоку АД

- неспод скорочення грош маси

- скорочення складвих сук попиту

- пропаганд вплив ЗМІ

Наслідком негат шоку АД є рецесійний розрив

10. Класична дихотомія та її пояснення. Жорсткі та гнучкі ціни, ефект храповика і його причини.

В неокласичній моделі існує два незалежних один від одного сектори: реальний і грошовий. Класична дихотомія — представлення економіки у вигляді двох відокремлених один від одного секторів: реального і грошового. В реальному секторі незалежно від грошового визначається об'єм і структура випуску, зайнятість, відносні ціни благ, а грошовий сектор встановлює лише рівень (грошовий масштаб) цін.

Одна з основних причин негнучкості цін є жорсткість заробітної плати, частка якої у більшості країн складає близько 70% суспільних витрат (ВВП). У період дії контрактів по найму праці ставки заробітної плати не змінюються. Тому при збільшенні сукупного попиту виробництво протягом залишкового строку контрактів розширюється, а при зменшенні сукупного попиту - скорочується. Чим довші строки передбача ються контрактами по найму праці, тим жорсткішими є середні витрати й ціни.

Кейнсіан теор розробила «ефект храповика». Він базується на нееласт цін у бік зниження (ціни ніяк і ніким не можуть бути змен.)

Первинна рівновага – т Е1, при Р1 і рівні вир-ва (реальний) У1

Д-ва має намір зб AS через стимулювання АД. Цього вона досягає засобами фіскальн політ, збільш дерв витрат, зм податків, зб виплат трансфертів.

Отже сукупн попит -> у АД2, Це призводить до нової точки рівов Е2. Ціни зросли до Р2 і обсяг вир-ва до У2 Виникає ситуація за якої У2 неефект і вона намаг поверн в т Е1. Для цього відбув дистимуляція Ад.Але вона не може повернутись в т Е1. це можливо тільки через поверненя в т Е3. Це озн що рівень вир-ва зменшуєтсья, а ціни – на тому самому ж рівні(або ж і менші). Еф храповика ілюструє небезпеку непродум ек зрост: уразі якщо невдається підрим ек зрост на задан рівні пов назад – призводить до погірш ситуації.