Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
макро супер шпора.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
389.52 Кб
Скачать

54 Валютні інтервенції та їх вплив на динаміку грошової маси в країні

Валютна інтервенція — значний разовий цілеспрямований вплив центрального банку країни на валютний ринок і валютний курс, що здійснюється шляхом продажу або закупівлі банком великих партій іноземної валюти. Валютна інтервенція здійснюється для регулювання курсу іноземних валют в інтересах держави.

Валютна інтервенція також може бути спільним регулюванням валютних взаємовідносин країн-учасниць, і виражатися конкретно в єдиній валютній політиці щодо третіх країн. Валютна інтервенція здійснюється за активної участі та сприяння держав - учасників регіональних зон, в межах яких забезпечується відносно стабільне співвідношення курсів валют. При цьому використовуються центральні банки або казначейства країн-учасниць в операціях на валютному ринку з метою впливу на курси валют своєї власної країни або іноземної шляхом продажу або купівлі іноземної валюти або золота. Валютна інтервенція являє собою за формою і по суті велику за масштабами валютну операцію, проведену в рамках певного, зазвичай короткочасного періоду.

Валютна інтервенція може здійснюватись за рахунок: використання власних офіційних валютних резервів;

короткострокових взаємних кредитів центральних банків в національних валютах по міжбанківських угодах «своп»;

продажу цінних паперів, вміщених в іноземній валюті;

продажу в зазначених цілях кредитної позиції у СДР, що передбачається статутом МВФ

Як правило, інтервенція відбувається на тлі надмірного зростання або падіння національної валюти в результаті дій спекулятивних інвесторів. Однак сильне зниження курсу валюти має такі недоліки:

1. Підвищується ціна на імпортовані товари і послуги, що сприяє зростанню інфляції. У цьому випадку Центробанк змушений підвищувати облікову ставку, що, ймовірно, буде мати несприятливі наслідки для фондових ринків та економічного зростання в цілому. Це також може привести до зниження курсу валюти.

2. Можливе збільшення дефіциту платіжного балансу (це обумовлено тим, що обсяг імпортованих товарів і послуг перевищить обсяг експорту). При цьому фінансування дефіциту залежить від припливу іноземних інвестицій, обсяг яких може виявитися недостатнім. У цьому випадку також знадобиться підвищення облікової ставки, щоб стимулювати зростання курсу валюти, що може дуже негативно відбитися на економічному зростанні.

3. Це веде до подорожчання валют країн - торговельних партнерів, що, у свою чергу, призводить до зростання цін на експортовані ними товари та послуги на світовому ринку. Це також призведе до серйозного уповільнення економічного зростання, особливо в країнах з експортно-орієнтованою економікою

Недостатня ефективність регулювання валютних курсів засобами валютних інтервенцій може викликати валютні кризи.

Девальвація — офіційне зниження курсу національної грошової одиниці відносно іноземних валют або міжнародних розрахункових одиниць. За умов золотого стандарту, коли законодавчо фіксувався золотий вміст валют та був прямий чи опосередкований їх обмін на золото, девальвація виявлялася в зменшенні їхнього золотого вмісту та зростанні ціни на золото.

Девальвація може відбуватися стихійно або проводитися цілеспрямовано як елемент валютної політики держави з метою впливу на розвиток економіки, передусім на розвиток зовнішньоекономічних відносин через підвищення конкурентоспроможності експорту та поліпшення стану платіжного балансу.

Ревальвація — офіційне підвищення курсу національної грошової одиниці відносно іноземних валют та міжнародних розрахункових одиниць. В умовах золотого стандарту ревальвація виявлялася в збільшенні офіційного золотого вмісту грошової одиниці. З відмовою від золотого стандарту ревальвація стала виявлятися в підвищенні курсу національної грошової одиниці відносно іноземних чи міжнародних валют.