Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3) комплект шпор.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
750.08 Кб
Скачать

21 Характеристика балансу як елементу методу бухгалтерського обліку.

Бухгалтерський баланс як елемент методу бухгалтерського обліку є способом економічного групування та узагальненого відображення у грошовій оцінці стану господарських засобів і джерел їх утворення на певну дату.

Бухгалтерський баланс як форма звітності визначена в П(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»: баланс — це звіт про фі­нансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов’язання і власний капітал.

За формою баланс - це двостороння таблиця, у лівій частині якої відображають склад і розміщення господарських засобів і її назива­ють активом, а у правій частині, що називають пасивом, відобража­ють джерела формування господарських засобів. Слова «актив» і «пасив» означають відповідні сторони бухгалтерського балансу.

Статті активу завжди характеризують господарські засоби:основні засоби, запаси, кошти, дебітори та ін. Статті пасиву завжди характеризують джерела власних і залучених коштів: статутний капітал, прибуток, кредити банку, розрахунки з постачальниками тощо.

Зміст і форма балансу, а також загальні вимоги щодо визначення і розкриття змісту його статей встановлені Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 2 "Баланс".

22. Дати характеристику змісту та структурі активу балансу.

Баланс – це форма звітності підприємства, яка складається з двох частин – активу, де відображаються господарські засоби по їх складу та розміщенню; та пасиву, де відображаються господарські засоби по джерелам утворення та призначення.

Мета складання балансу — надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан підприємства на звітну дату.

Актив балансу складається з трьох розділів:

У І розділі активу балансу «Необоротні активи» об’єднано статті: нематеріальні активи, незавершене будівництво, основні засоби за первісною та залишковою вартістю (остання включа­ється до валюти балансу), довгострокові фінансові інвестиції, довгострокова дебіторська заборгованість ті інші необоротні активи.

У ІІ розділі активу балансу «Оборотні активи» подають пані про грошові кошти та їх еквіваленти, що не обмежені у викори­станні, а також інші активи призначені для реалізації чи спожи­вання протягом операційного циклу або протягом 12 місяців з ла­та балансу. До цього розділу належать: виробничі запаси, неза­вершене виробництва готова продукція, товари, векселі одержа­ні, дебітори, грошові кошти та їх еквіваленти. До еквівалентів Грошових коштів відносять короткострокові високоліквідні фі­нансові інвестиції, які вільно конвертуються у певні суми грошо­вих коштів І характеризуються незначним ризиком зміни вартості (грошові документи, депозитні сертифікати, чеки тощо.)

У ІІІ розділі активу балансу «Витрати майбутніх періодів» подають інформацію про витрати майбутніх періодів. Це витра­ти, що мали місце протягом поточного або попередніх звітних періодів, але належать до наступних періодів.