Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3) комплект шпор.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
750.08 Кб
Скачать

13. Визначити предмет та об’єкти бухгалтерського обліку.

Бухгалтерський облік, як і будь-яка інша економічна наука, має свої предмет і об'єкти. В загальному розумінні пред­мет — це те, на що спрямована пізнавальна, творча та практич­на діяльність людей.

Предметом бухгалтерського обліку — є процес розширеного суспільного відтворення (виробництва, обміну, розподілу і спо­живання суспільного продукту), а також використання госпо­дарських засобів у цих процесах та джерел їх утворення (капіта­лу, зобов'язань), які узагальнюються у грошовому вимірнику, для надання інформації, необхідної для управління і контролю. Предмет бухгалтерського обліку охоплює такі процеси: поста­чання, виробництво, реалізація.

Предмет бухгалтерського обліку можна зрозуміти краще че­рез його елементи, які називають об'єктами. Під об'єктом обліку розуміють конкретний засіб (майно), джерело його утворення та їх рух у процесі відтворення. Предмет бухгалтерського облі­ку обмежується рамками господарюючого суб'єкта (підприєм­ства, організації, установи).

Об'єктами бухгалтерського обліку є не самі об'єкти в їх фізич­ному розумінні, а інформація про них, яка необхідна для управ­ління.

Об'єкти бухгалтерського обліку дуже різноманітні. За еконо­мічним змістом та призначенням їх можна об'єднати у три групи (рис. 2.2):

  1. господарські засоби (ресурси);

  2. джерела формування господарських засобів;

  3. 3)господарські процеси.

14. Надати класифікацію господарських ресурсів (активів) підприємства.

Активи (від лат. activus — діяльний, активний) — це ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, вико­ристання яких, як очікується, приведе до надходження економіч­них вигод у майбутньому.

Необоротні активи — це сукупність майнових цінностей, які багаторазово беруть участь у процесі господарської діяльності підприємства. До необоротних активів належать: основні засо­би та інші необоротні матеріальні активи, які функціонують у натуральній формі у сфері матеріального виробництва та у невиробничій сфері протягом тривалого часу (більше одного року або операційного циклу); нематеріальні активи — необо­ротні довгострокові активи, які не мають матеріальної форми, але мають вартість і можуть принести підприємству дохід. До них належать права на користування природними ресурса­ми, майном, знаками для товарів і послуг та ін.; довгострокові фінансові та капітальні інвестиції, фінансові вкладення в цінні напери (акції, облігації тощо) інших підприємств на період біль­ше одного року з метою одержання доходів; інші необоротні активи — довгострокова дебіторська заборгованість, термін отримання якої очікується після дванадцяти місяців з дати балансу та ін.

Крім того, до необоротних активів слід віднести витрати май­бутніх періодів у звітному періоді, які будуть віднесені на затра­ти в майбутніх звітних періодах більших ніж дванадцять місяців з дати балансу. До них відносяться витрати з освоєння нових вироб­ництв та агрегатів, які будуть віднесені на затрати в майбутніх звітних періодах більше одного року з дати балансу; сплачені авансом орендні платежі за період більший від одного року з да­ти балансу та ін.

Oборотні активи — це грошові кошти та їх еквіваленти, що не обмежені у використанні, а також інші активи, призначені для реалізації чи споживання протягом одного операційного цик­ну чи протягом дванадцяти місяців з дати балансу. До оборотних активів належать: виробничі запаси, гро­шові кошти, готова продукція, незавершене виробництво, поточ­на дебіторська заборгованість, термін погашення якої очі­куються протягом одного року з дати балансу, а також витрати майбутніх періодів, які мали місце в поточному періоді, а відносяться до наступних періодів, менших від одного року з дати балансу, оплата орендної плати за період, менший від одного року з дати балансу та ін.