Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3) комплект шпор.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
750.08 Кб
Скачать

49. Розкрити призначення і класифікацію операційних рахунків.

Операційні рахунки призначено для відображення господарських процесів; обліку витрат, доходів і результатів діяльності підприємства. Операційні рахунки безпосередньо не входять у баланс і закриваються з виконанням ними свого призначення. Поділяються на: Збірно-розподільчі - призначені для збору і розподілу витрат між об’єктами в одному звітному періоді; Бюджетно-розподільчі - для відображення витрат і їх розподілу між окремими звітними періодами; Калькуляційні для обліку витрат і визначення собівартості продукції, робіт і послуг; Порівняльні для відображення окремих господарських операцій і процесів та результатів за ними; Номінальні – для узагальнення інформації про собівартість реалізованої продукції, обліку операційних витрат не включених у собівартість.

50. Розкрити призначення і будову збірно-розподільчих рахунків

Збірно-розподільчі рахунки призначені для обліку (попереднього збирання) накладних витрат, пов'язаних з організацією, обслуговуванням, управлінням цехами та іншими виробничими підрозділами основного і допоміжного виробництв з метою наступного розподілу їх між відповідними об'єктами. Необхідність використання збірно-розподільчих рахунків зумовлена тим, що зазначені витрати в момент їх здійснення неможливо прямо віднести на ті або інші об'єкти (наприклад, витрати по обслуговуванню виробництва й управлінню та ін.). Тому такі витрати протягом звітного періоду попередньо відображають (збирають) на дебеті збірно-розподільчих рахунків, а наприкінці місяця списують з кредиту цих рахунків на дебет рахунка "Виробництво" і розподіляють між об'єктами калькулювання пропорційно встановленому базису. За допомогою цих рахунків здійснюється контроль за відповідністю фактичних витрат затвердженому кошторису, дотриманням норм витрат. Після списання облічених затрат збірно-розподільчі рахунки закриваються, залишку не мають, а тому в балансі не відображаються. Прикладом збірно-розподільчих рахунків є рахунок «Загальновиробничі витрати», «Адміністративні витрати», «Витрати на збут», «Інші витрати операційної діяльності», «Доходи від реалізації», «Інший операційний дохід».

51. Розкрити призначення і будову бюджетно-розподільчих рахунків.

Бюджетно-розподільчі – для розмежування витрат і доходів між звітними періодами з метою рівномірного включення у витрати вир-ва затрат або відображення одержаних доходів (активні рах. 38, 39, пасивні 47, 69). Витрати у звітному періоді, які відносяться до витрат в майбутніх періодах в момент їх здійснення відображають за дебетом рах. 39; за кредитом рах. відображають їх списання та включення до складу витрат у міру настання тих періодів, до яких вони відносяться. Сальдо за рах. 39 дебетове й означає наявність нерозподілених витрат наступних періодів. На рах.69 відображають інформацію щодо отриманих у поточному періоді доходів, але які відносяться до наступних звітних періодів. За кредитом рах. 69 відображають суми одержаних доходів, що відносяться до майбутніх періодів, а за дебетом — зарахування їх на відповідні рахунки обліку доходів з настанням тих періодів, до яких вони відносяться. Сальдо рах. кредитове, що відображає суму нерозподілених доходів, які належать до майбутніх періодів.