Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3) комплект шпор.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
750.08 Кб
Скачать

139.Докуметальне оформлення та облік розрахунків за депонованою заробітною платою.

Депонована заробітна плата — це готівкові кошти, отримані підприємствами (підприємцями) для виплат, пов’язаних з оплатою праці, і не виплачені у встановлений строк окремим фізичним особам. Первинні документи по обліку праці і заробітної плати, що надходять до бухгалтерії, після перевірки і опрацювання групують за ідентифікаційними номерами працівників і використовують для складання розрахунково-платіжних відомостей (ф.№П-49). Для складання розрахунково-платіжних відомостей використовують дані накопичувальних карток виробітку і заробітної плати (ф.№П-55 і ф.№П-56).

Платіжна відомість закривається двома сумами: видано готівкою і депоновано. На депоновані суми касир складає реєстр невиданої заробітної плати (ф. № П-ІІ). При цьому в об'яві на внесення готівки зазначається «Депонентські суми». Це необхідно для того, щоб банк взяв ці суми на окремий облік і видав підприємству за його першою вимогою. Синтетичний облік розрахунків по оплаті праці підприємства здійснюють на пасивному рахунку 66 «Розрахунки з оплати праці» за субрахунками: 661 «Розрахунки за заробітною платою»,662 «Розрахунки з депонентами». При відображенні депонованих сум в бухобліку, відповідно до вимог Інструкції № 291, необхідно використовувати субрахунок 662 «Розрахунки з депонентами» рахунку 66 «Розрахунки за виплатами працівникам». По кредиту 662 субрахунку в кореспонденції з дебетом суб­рахунку 661 «Розрахунки за зарплатою» відображається заборгованість підприємства за виплатами працівникам зарплати. Але тільки у випадку одержання підприємством готівкових коштів (у вигляді виручки, з банку) для виплати зарплати через касу і неотримання їх працівниками. У наступній публікації ми розглянемо конкретний приклад, а також питання, пов’язані з веденням податкового обліку при здійсненні депонування зарплати на підприємстві.

140. Документальне оформлення та облік нарахування зі сплати внесків до пенсійного фонду.

Згідно Закону України „Про збір на обов’язкове пенсійне страхування” підприємства, установи й організації України, незалежно від форми власності і виду дільності господарювання, фізичні особи-субєкти під-цбкої діяльності нараховують 33,2% суми факт витрат на оплату праці працівників. А Збір утримується з доходів фіз. Осіб, які працюють на умовах труд договору у таких розмірах 1%, якщо зар плата менше150грн і 2%, якщо більша.

Облік розрахунків за пенсійним страхування відображають на субрахунку 651”За пенсійним забезпеченням” За дебетом обліковуються суми перерахованих зборів, а за кредитом - суми нарахованих зборів на обов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України.

Платники щомісяця складають у двох примірниках розраху­нок суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пен­сійне страхування, в якому зазначають самостійно обчислені суми страхових внесків за встановленою формою. Розрахунки подаються зазначеними платниками до органу Пенсійного фонду для реєстрації за базовий звітний період, що дорівнює календар­ному місяцю, — не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду

141. Документальне оформлення та облік нарахування й використання внесків за соціальним страхуванням на випадок тимчасової втрати працездатності. Законом України «Про розмір внесків на деякі види загаль­нообов'язкового державного соціального страхування» від 11.01.2001 р. за № 2213-Ш встановлено розміри внесків на загаль­нообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тим­часовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням:

• для роботодавців — 1,5 % від суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників. • для найманих працівників — від суми оплати праці, що включає основну та додаткову заробітну плату, а також інші за­охочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натураль­ній формі, які підлягають обкладанню податком з доходів фізич­них осіб:

0,25 % — для найманих працівників — інвалідів, які працю­ють на підприємствах і в організаціях У ТОГ і УТОС;

0,5 % — для найманих працівників, заробітна плата яких ниж­ча прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи;

1,0 % — для найманих працівників, заробітна плата яких вища прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи».

На субрахунку 652 ‘‘Розрахунки iз соціального страхування’’ обліковуються розрахунки збору на обов’язкове соціальне страхування з органами соціального страхування. Нарахування зазначених зборів проводиться у встановлених відсотках згідно з чинним законодавством.За дебетом субрахунку 652 записуються суми нарахованої допомоги працівникам у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, iншi виплати за рахунок коштiв збору на обов’язкове соціальне страхування, а також суми перерахованих зборів.За кредитом субрахунку 652 записуються суми нарахованих зборів на обов’язкове соціальне страхування та суми, що надiйшли в рахунок погашення заборгованостi.

Страхувальники щоквартально складають у двох примірниках наростаючим підсумком з початку року звіт за формою N 4-ФСС ТВП «Звіт про нараховані внески, перерахування та витрати, пов'язані з загальнообов'язковим державним соціальним страху­ванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності» із зазна­ченням у ньому сум, нарахованих і сплачених страхових внесків та інших надходжень, а також сум, витрачених на виплату допо­моги та здійснення інших заходів, фінансування яких проводить­ся за рахунок коштів Фонду.

Звіт страхувальника-роботодавця подається за підписами ке­рівника та головного бухгалтера і завіряється печаткою страху­вальника, а добровільно застрахованої особи — за її особистим підписом.