Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3) комплект шпор.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
750.08 Кб
Скачать

114А.Документальне оформлення та облік розрахунків за векселями одержаними.

При одержанні векселів від покупців (замовників) за відвантажені (відпущені) товари (виконані роботи, послуги) в б/о/ постачальника роблять запис по Д-ту рах, 34 і К-ту рах 36. Одночасно роблять запис на списання відвантажених товарів (робіт, послуг) по Д-ту рах. 90 в кореспонденції з К-том рах. 26, 28, 23 тощо. Погашення покупцями (замовниками) заборгованості, забезпеченої векселями, в б/о постачальника відображається записом по Д-ту рах. 31 і К-ту рах. 34. У разі, якщо постачальнику знадобляться гроші раніше настання строку оплати векселя, він може одержати в установі банку позику під заставу векселя із сплатою банку відповідного %(дисконтовий вексель). Дисконтовий вексель знаходиться в банку, але рахується на обліку підприємства (векселедержця). При цьому векселедержець одержує вексельну суму, за вирахуванням облікового %(дисконту), що складає доход банку від операції, і робить запис по Д-ту рах.: 31, 951 і К-ту рах. 60. По закінченні строку оплати по векселю підприємство погашає позику банку, а у разі, якщо векселедавець не заплатив у строк по векселю, пред'являє позов платнику. Витрати, пов'язані з протестом по векселю, відносяться на витрати діяльності підприємства. У разі продажу векселів банку (із сплатою облікового % за встановленою ставкою) роблять запис по Д-ту рах.: 31, 951 і К-ту рах. 34.

Аналіт. облік розрахунків по одержаних векселях ведеться на підставі одержаних векселів і платіжних доручень, за якими погашається заборгованість по векселю.

114Б.Документальне оформлення та облік розрахунків з підзвітними особами

Підзвітні особи - це працівники, які одержали грошовий аванс для оплати витрат, доручених підприємством.

Розрах. з підзвітними особами виникають в основному при оплаті дрібних господарських витрат і витрат у відрядженнях. Перелік осіб, яким видається аванс під звіт, встановлюється наказом керівника, що служить документом на видачу авансу на господарські потреби, а в разі видачі авансу на відрядження оформ­люється, крім того, і посвідчення про відрядження.

Фактичні витрати, оплачені підзвітними особами, підтверджуються товарними і фіскальними чеками магазинів, квитанція­ми відділень зв’язку, актами куплі-продажу - на підтвердження господарських витрат; проїзними документами, квитанціями готелів тощо - на підтвердження витрат на відрядження. Зведеним документом витрат, оплачених підзвітними особами, є авансовий звіт, який складається не пізніше 3-х робочих днів після повернення з відрядження і на наступну добу після одержання авансу на господарські потреби.

Облік розрахунків із підзвітними особами ведеться на рах. 372«Розрахунки з підзвітними особами». На Д-т відноситься сума виданого авансу: Дт 372 Кт 30.

За К-том рахунка 372 обліковуються витрачені суми:

а) на відрядження: Дт 91 - за відрядж. цехового персоналу, Дт 92 - за відрядж. загаль­ногосподарського персоналу.

б) на господ. витрати: Дт 20, Дт 22 - на вартість придбаних запасів або оплачених витратах на їх перевезення, зберігання, Дт 15 - при оплаті витрат на капіталь­не будівництво, придбання основних засобів та нематеріальних активів

Щодо кожного авансового звіту визначається результат використання авансу. Якщо сума авансу перевищує витрати, невикористана сума повертається у касу: Дт 30 Кт 372.

Якщо ж сума фактичних витрат перевищує суму авансу, перевитрата повертається підзвітній особі з каси: Дт 372 Кт 30.