Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3) комплект шпор.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
750.08 Кб
Скачать

68. Розкрити способи виявлення та виправлення помилок в обліку.

Для забезп достовірності бух док та записи перевіряються: виявл та усув помилки. Способи виявлення: 1. Пунктирування ( перевірка записів шляхом порівняння даних у первинних документах із записами в БО і проставлення біля перевірених записів позначок •,√ 2. повторний підрахунок підсумків 3. Повторне таксування (переведення натур і труд вимірників у грошові: ціна × кількість). Способи виправлення помилок (залежно від часу виявлення помилки): а) до виведення підсумків та складання проводок - 1. коректурний (коли помилка виникла в одному первинному док та її виправлення не впливає на бух записи; неправ текст або цифри закресл і надписуються правильні); б) після виведення підсумків та складання проводок: викор два методи: 2.Сторнування, «Червоне сторно», спосіб від’ємних чисел (викор, якщо проводка була невірно складена або сума ща рахунками була більша, ніж вона мала місце в дійсності; сума або проводка ліквідується шляхом її запису або червоним сторно, або з «-», або рамочкою) 3.додаткових записів ( проводок) (якщо помилка була виявлена на суму, меншу, ніж мала сума в дійсності; викор додаткове проведення на вірну суму, або на суму різниці).

69. Дати характеристику регістрам призначеним для узагальнення даних бухгалтерського обліку.

Облікові регістри – це носії інф. встановленої форми і змісту, призначені для реєстрації, відображення, накопичення, групування й узагальнення госп. операцій, оформлених відповідними первинними документами, на рахунках бухг обліку. За ступенем узагальнення регістри поділяються на регістри синтетичного, аналітичного обліку та комбіновані. У регістрах синтетичного обліку ведеться облік в узагальненому вигляді за синт. рах. у грошовому вимірнику, аналітичного – за аналітичними, де інформацію подають у натуральних, трудових і вартісних вимірниках. Регістром синт обліку є Головна книга, реєстраційний журнал операцій; до регістрів аналітичного обліку належать картки, книги тощо. У комбінованих регістрах синтетичний та аналітичний облік поєднуються.(окремі журнали-ордери, відомості, машинограми)

70. Визначити сутність інвентаризації, як елементу методу бухгалтерського обліку, її значення та види.

Інвентаризація – частина методу бухгалтерського обліку, є способом виявлення з наступним обліком активів підприємства і джерел іх утворення, які не піддаються документальному оформленню, для забезпечення достовірності бух обліку та фін звітності.

Види інвент-ї:

  1. За повнотою охоплення об'єктів : а) повна, яка передбачає суцільну перевірку всього майна підприємства та стану розрахункових відносин; б) часткову, що передбачає перевірку окремих видів засобів.

  2. За характером : а) планову, яку здійснюють за завчасно складеним планом; б) позапланову, яку здійснюють за розпорядженням керівника в разі пожежі чи стихійного лиха, а також на вимогу слідчих органів.

Значення: а)виявлення фактичної наявності ОЗ, матеріал цінностей та коштів;

б) виявлення матеріал цінностей, що не використовуються; в) визначення та перевірка дотримання умов зберігання матеріал цінностей; г) перевірка реальної вартості мат цінностей.

Інвентаризація активів і зобов'язань підприємства регулюється ст. 10 Закону України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні", згідно з якою перевіряються й документально підтверджуються їх наявність і стан, оцінка.