Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3) комплект шпор.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
750.08 Кб
Скачать

52. Розкрити призначення і будову калькуляційних рахунків

Калькуляційні рахунки призначені для обліку сукупності витрат, пов’язаних з виробничим процесом, і визначення фактичної собівартості виготовленої продукції. За даними цих рахунків складають калькуляцію, якість складання якої значною мірою залежить від правильності обліку виробничих затрат на калькуляційних рахунках.До калькуляційних належать рахунки: “Виробництво”, “Капітальні інвестиції” (субрахунки “Капітальне будівництво”, “Придбання (виготовлення) основних засобів»), Виробництво. На дебеті калькуляційних рахунків відображають усі затрати, пов’язані з виробництвом продукції, а з кредиту цих рахунків списують фактичну собівартість випущеної із виробництва продукції. Сальдо калькуляційного рахунка може бути тільки дебетовим, воно показує витрати незавершених процесів із заготівлі матеріалів, виробництва продукції, виконання робіт, послуг і тому подібних господарських операцій.Характерні особливості побудови калькуляційних рахунків.1) призначені для обліку всіх витрат і визначення собівартості придбаних або виготовлених предметів, або ж виконаних робіт.2) Рахунки належать до активних.3) Записи на дебеті означають збільшення, а на кредиті - зменшення (списування собівартості).4) Залишок може бути тільки дебетовий і означає суму витрат по незавершеному процесу (операції, продукції)

53. Визначити призначення і будову номінальних рахунків в обліку

Номінальні рахунки використовуються тоді, коли є необхідність акумулювати певні однорідні активи з метою їх подальшого розподілення для забезпечення контролю і управління цими активами. За цими рахунками немає початкового і кінцевого сальдо і вони в кінці звітного періоду закриваються. До них належить рахунок “Собівартість реалізації”,“Адміністративні витрати” “Витрати на збут”, “Інші витрати операційної діяльності”. До номінальних (тимчасових) рахунків належать також рахунки, призначені для узагальнення інформації про доходи від операційної, інвестиційної та фінансової діяльності підприємства, а також від надзвичайних подій. Доходи від операційної, інвестиційної та фінансової діяльності, відображені протягом звітного періоду на кредиті зазначених рахунків, наприкінці звітного періоду списуються (за вирахуванням непрямих податків) на фінансові результати. Номінальні рахунки в балансі не відображаються.

54. Розкрити суть, значення, відмінності та взаємозв’язок синтетичного і аналітичного обліку.

Синтетичний облік ведеться на синтетичних рах., призначених для отримання узагальненої інформації у грошовому вимірнику. Дані синтетичного обліку використовуються при складанні балансу та ін. форм звітності. Аналітичний облік ведеться на аналітичних рах. у грошових, натуральних та трудових вимірниках. Аналітичні рах. використовуються з метою детальної характеристики об’єктів обліку, для оперативного управління підприємством, контролю за збереженням і використанням ресурсів. Синтетичні рах. конкретизуються в аналітичних рах. На синтетичних і аналітичних рах. відображаються ті ж самі операції, але з різним ступенем деталізації: на синтет. – загальна сума; на аналіт. рах. – часткові суми.