Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(Приклад) Диплом_ Грошовий ринок v[1].4.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
578.56 Кб
Скачать

Зміст

Зміст 2

Вступ 3

І. Теоретичні засади грошового ринку 5

1.1. Суть та структура грошового ринку 5

1.2. Характеристика інструментів грошового ринку 13

1.3. Місце і роль грошового ринку 18

II. Аналіз грошового ринку України на сучасному етапі 22

2.1. Механізм функціонування грошового ринку 22

2.2.Забезпечення рівноваги на грошовому ринку 32

2.3. Сучасний стан грошового ринку України 36

III. Проблеми та перспективи розвитку грошового ринку України 47

3.1. Проблеми розвитку грошового ринку в Україні 47

3.2. Перспективи та стратегії розвитку грошового ринку України 54

Висновки 69

Список використаних джерел 74

ДОДАТКИ 79

Вступ

Актуальність дослідження. Динамічні зміни, що відбуваються в економіці, фінансово-кредитній та банківській системах обумовлюють постійний пошук механізмів реалізації грошово-кредитної політики як складової грошового ринку України.

Стабілізація сфери грошового обігу як необхідної складової стійкого зростання економіки нашої держави зумовлює потребу в розробці середньострокової стратегії проведення грошово-кредитної політики та дослідженні сучасного стану грошового ринку.

Слід відзначити, що світова практика нагромадила значний досвід грошово-кредитного регулювання, тому важливим є його врахування при дослідженні грошового ринку та реалізації грошово-кредитної політики в Україні. Звичайно, відпрацювання будь-яких універсальних правил проведення грошової політики є досить проблематичним, оскільки макроекономічна ситуація як в масштабах світової економіки, так і в Україні, схильна до істотних змін. Питання вибору оптимальної політики в системі грошово-кредитного регулювання і доцільності модернізації того, що вже застосовується, практично ніколи не втрачало актуальності.

Теоретичні засади та практичні рекомендації щодо удосконалення грошового ринку України розроблялися у вітчизняній та зарубіжній літературі. Серед авторів класичних праць, які працювали над розробкою теоретичних засад сучасних систем грошово-кредитного регулювання, особливе місце займають Габбард Р.Гленд, Дж.М.Кейнс, Т.Крамп, Р.Манделл, Ф.Мишкін, Дж.Тобін, С.Фішер, М.Фрідмен. В Україні серед вчених, що внесли значний внесок у дослідження проблем грошового ринку та грошово-кредитної політики, можна виділити О.Береславську, А.Гальчинського, Н.Гребеник, О.Гриценко, О.Дзюблюка, О.Кузнецова, В.Лисицького, І.Лютого, В.Міщенка, А.Мороза, П.Нікіфорова, М.Савлука, В.Стельмаха, М.Туган-Барановського, О.Шарова, В.Ющенка.

Все вище зазначене обумовлює необхідність дослідження теоретичних і практичних засад грошового ринку України.

Мета та задачі дослідження. Метою даної роботи є аналіз теоретичних засад грошового ринку, а також обґрунтування основних напрямків перспективного розвитку грошового ринку в Україні.

Для досягнення зазначеної мети нами було поставлено такі завдання:

- визначити сутність грошового ринку в умовах ринкових трансформацій в Україні;

- дослідити структуру грошового ринку;

- дати характеристику інструментів грошового ринку;

- з’ясувати роль та місце грошового ринку у формуванні, реалізації попиту і пропозиції та ціни грошових ресурсів;

- вивчити механізм функціонування грошового ринку на основні: попиту на гроші, пропозиції грошей та рівноваги на грошовому ринку;

- проаналізувати сучасний стан грошового ринку в Україні та виявити інструменти, які використовуються в практиці монетарних органів регулювання;

- визначити проблеми розвитку грошового ринку в України;

- запропонувати напрямки та перспективи розвитку грошового ринку в Україні.

Об’єктом дослідження є грошовий ринок України.

Предмет дослідження складають теоретичні і практичні проблеми функціонування грошового ринку в Україні.

Методи дослідження – в роботі використовуються методи наукової абстракції, порівняльний аналіз, методи зіставлень та групування, статистичний метод.

Інформаційна базою дослідження є відповідні законодавчі та нормативні акти, літературні джерела, інформація отримана з міжнародної інформаційної системи INTERNET, монографії та наукові статті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]