Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3) комплект шпор.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
750.08 Кб
Скачать

137.Документальне оформлення та облік нарахування заробітної плати.

Документальне оформлення нарахування з/п:

Основним бухгалтерським регістром, який використовується для

  • розрахунків з працівниками, є розрахункова відомість. Це

  • регістр аналітичного обліку, так як складається в розрізі кожного

  • табельного номеру, по цехах, категоріях робітників і по видах утрат і

  • утримань.

  • табель обліку використання робочого часу - для розрахунку погодинної

  • зарплати та інших оплат, в основу яких покладений час (простій, доплати за роботу в нічний і понадурочний час, тимчасова непрацездатність)

  • накопичувальні карточки заробітної плати - для робітників-відрядників

  • розрахунки бухгалтерії по всіх видах додаткової зарплати і допомог по

  • тимчасовій непрацездатності;

  • розрахункові відомості за минулий місяць - для розрахунку сум утримань

  • рішення судових органів на утримання по виконавчим листах;

  • платіжні відомості на раніше виданий аванс за першу половину місяця;

  • доручення-зобов’язання на товари, продані в кредит і інші

Порядок нарахування заробітної плати, належної працівникам підприємства, залежить від форм оплати праці, що застосовуються на підприємстві, і організації виконання самих робіт (в, індивідуальному порядку чи бригадою).

При погодинній оплаті праці основним документом, який служить підставою для нарахування заробітної плати, є табель використання робочого часу (ф. № П-12 і № П-13).

Оплата праці по середньому заробітку. Кабінет Міністрів України затвердив Порядок визначення за робітної плати, дія якого поширюється на підприємства, установи й організації всіх форм власності. Зазначений Порядок застосовується у випадках:

  1. надання працівникам щорічної відпустки, додаткової відпустки у зв'язку з навчанням, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей (або виплати компенсацій за не використану відпустку);

  2. надання працівникам творчої відпустки,

  3. виконання працівниками державних і громадське обов'язків;

  4. переведення працівників на іншу легшу нижчеоплачувану роботу за станом здоров'я;

  5. переведення вагітних жінок, які мають дітей віком до трьох років, на іншу легшу роботу;

  6. надання жінкам, які мають немовлят, додаткових перерв для годування дитини;

  7. виплати вихідної допомоги, збереження середньої заробітної плати звільненим працівникам на встановлений чинним законодавством період їх працевлаштування;

  8. службових відряджень; вимушеного простою; виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності і пологах та в інших випадках, коли за чинним законодавством виплати здійснюються виходячи з середнього заробітку.

А нарахування ведеться на ДТ- 9 клас, в залежності від того до якого відділу відносяться працівники, на по к-т-6 клас (651,652,653).

138. Документальне оформлення та облік утримання із заробітної платні

Для нарахування заробітної плати, яка належить кожному працівникові, розраховують заробіток за місяць і від цієї суми здійснюються необхідні відрахування. Розрахунок на підприємстві здійснюють у Розрахунково-платіжній відомостях.(Дод№1). У лівій частині Розрахунково-платіжної відомості записують суми всіх видів нарахованої заробітної плати за її видами ( погодинно, премії та інші нарахування), а в правій – утримання за їх видами і суми до видачі.

Розрахунково-платіжні відомості складають щомісячно по кожному цеху, допоміжних та підсобних службах, відділах з групуванням прізвищ працюючих у розрізі категорій.

Із заробітної плати робітників і службовців можуть здійснюватись тільки дозволені законом утримання: прибутковий податок (з суми понад неоподатковуваний мінімум доходів громадян); утримання збору до Пенсійного фонду (в розмірі 1% заробітку, якщо сукупний оподатковуваний доход не перевищує 150 грн., і 2%, - якщо такий доход перевищує 150 грн.), до Фонду соціального страхування на випадок безробіття (в розмірі 0,5% заробітку), за виконавчими листками (аліменти тощо); за рішенням адміністрації (у відшкодування втрат від браку, нестачі матеріальних цінностей тощо).тут використовуються рахунки:

23 «Виробництво», 91 “Загальновиробничі витрати”, 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут» та ін. (на суму нарахованої основної і додаткової заробітної платні премій, які виплачуються із фонду оплати праці);

652 «По соціальному страхуванню» (на суму допомоги по соціальному страхуванню, нарахованої за рахунок коштів соціального страхування) та ін. Суми утримань із заробітної плати працівників підприємства відображаються записом по дебету рахунка 661 «Розрахунки по заробітній платі» в кореспонденції з кредитом рахунків:

641 «Розрахунки за податками» (на суму утриманого прибуткового податку, що підлягає перерахуванню до бюджету);

651 «За пенсійним забезпеченням» (на суму утримані збору до Пенсійного фонду);

653 «За страхуванням на випадок безробіття» (на суму утримань збору до Фонду соціального страхування на випадок безробіття);

685 «Розрахунки з іншими кредиторами» (на суму утримань за виконавчими листками) та ін.

Відповідно до Закону України «Про оплату праці» загальна сума утримань не повинна перевищувати 20% (а в окремих випадках, передбачених законодавством, - 50%) суми заробітку, який залишається після вирахування прибуткового податку, збору до Пенсійного фонду і Фонду соціального страхування на випадок безробіття. Ці обмеження не поширюються на утримання із заробітної плати при відбуванні покарання у вигляді виправних робіт, а також при стягненні аліментів на неповнолітніх дітей.