Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3) комплект шпор.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
750.08 Кб
Скачать

46. Розкрити призначення і будову регулюючих контрактивних рахунків.

Регулюючі рахунки призначені для регулювання (уточнення) оцінки господарських засобів або джерел їх формування, які обліковуються на основних рахунках. Використовуються ці рахунки у тих випадках, коли по окремих об'єктах обліку необхідно одержати додаткову інформацію, потрібну для управління (наприклад, про первинну і залишкову вартість основних засобів). Регулюючими можуть бути як синтетичні рахунки, так і аналітичні, а також субрахунки. Проте науково обґрунтований принцип регулювання, який забезпечує потрібну для управління інформацію про об'єкти, що обліковуються, від цього не втрачає свого значення.

Самостійного значення регулюючі рахунки не мають, тому кожен з них розглядається тільки разом з тим рахунком, який він регулює. Залежно від того, збільшують чи зменшують регулюючі рахунки залишок рахунка, що регулюється, вони поділяються на: доповнюючі, контрарні і контрарно-доповнюючі.

Контрактивні регулюючі рахунки призначені для уточнення оцінки залишку на окремих рахунках матеріальних цінностей у тих випадках, коли ці цінності відображені в сумі, яка перевищує їх фактичну (реальну) вартість. Фактичну вартість обліковуваного об'єкта у цьому випадку визначають вирахуванням із суми його залишку суми, відображеної на пасивному (контрактивному) регулюючому рахунку.

До регулюючих контрактивних рахунків (субрахунків) належать:

- рахунок "Знос необоротних активів" (субрахунок "Знос основних засобів", "Знос інших необоротних матеріальних активів", "Знос нематеріальних активів") відповідно до рахунків: "Основні засоби", "Інші необоротні матеріальні активи", "Нематеріальні активи";

- субрахунок "Торгова націнка" до субрахунка "Товари в торгівлі" (рахунка "Товари");

- рахунок "Резерв сумнівних боргів" - до рахунка "Розрахунки з покупцями і замовниками".

47. Розкрити призначення і будову регулюючих контрпасивних рахунків.

На регулюючих рахунках обліковують лише суми, на які необхідно регулювати (коригувати) вартість засобів чи суму джерел, обрахованих за основним рахунком.

Контрпасивні рахунки є активними, а основні рахунки, які ними регулюються, — пасивними. До них належать:субрахунок “Прибуток, використаний у звітному періоді” до субрахунку “Прибуток нерозподілений” (рахунка “Нерозподілений прибуток”,рахунки “Неоплачений капітал”, “Вилучений капітал” до рахунку “Статутний капітал”, призначені для уточнення величини власного капіталу. Названі рахунки є регулюючими щодо рахунків обліку власного капіталу і дають можливість визначити реальну фактичну його величину та відобразити її в балансі підприємства. На дебеті контрпасивних рахунків відображають збільшення, а на кредиті — зменшення, списання використаного капіталу.

48. Розкрити призначення і будову фінансово-результатних рахунків, порядок здійснення їх обліку.

Фін-рез. рах. використовуються для відображення фінансових результатів діяльності підприємства за певний період (рах. 44,79). Фін-рез. рах. з відображенням збитків або втрат за характером свого сальдо є активним. Фін-рез. рах., що використовується для відображення прибутків, є пасивним. У кредиті 79 рах. відображають суми закриття рахунків обліку доходів, у дебеті - суми закриття рахунків обліку витрат, а також суму нарахованого податку на прибуток. Фінансовий результат визначається порівнюванням дебетового й кредитового оборотів за рах. 79. Якщо кредитовий оборот більший за дебетовий, то одержано прибуток, у протилежному випадку - збиток. Рах. 79 закривається в кінці року перенесенням кінцевих сальдо на рах. 44. В кредиті 44 рах. відображаються прибутки, в дебеті - збитки; кредитовий залишок означає чистий прибуток, а дебетовий - чистий збиток