Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3) комплект шпор.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
750.08 Кб
Скачать

156. Документальне оформлення та облік доходів від основної діяльності.

П(С)БО 15

Основна діяльність – діяльність, пов’язана з виробництвомм або реалізацією продукції, що є основною метою створення підприємства та забезпечує основну частку його доходу. Доходи від основної діяльності поділяються на доход від реалізації та інші доходи операційної діяльності. Доходи від реалізації – включає дохід від реалізації без вирахування наданих знижок і непрямих податків. Для обліку – пасивний рахунок 70 «Доходи від реалізації». К: сума визнаних доходів; Д: списання на фінансовий результат, сума наданих знижок, сума непрямих податків.

Для обліку доходів від основної діяльності використовуємо пасивний рахунок 70 «Доходи від реалізації»

Дебет 70: Списання на ФінРез, Сума наданих знижок, Сума непрямих податків. Кредит 70: Сума визнаних доходів

157. . Надати склад інших доходів операційної діяльності, їх документальне оформлення і облік

Основна діяльність – діяльність, пов’язана з виробництвомм або реалізацією продукції, що є основною метою створення підприємства та забезпечує основну частку його доходу. Доходи від основної діяльності поділяються на доход від реалізації та інші доходи операційної діяльності. Інші доходи операційної діяльності включає в себе дохід від реалізації іноземної валюти; дохід від реалізації оборотних активів та основних засобів; дохід від операційної оренди; доходів від операційної курсової різниці за операціями в іноземній валюті; суми одержаних штрафів, пені, неустойок; доходів від списання кредиторської заборгованості щодо котрої минув термін позовної давності; відшкодування раніше списаних активів; суми одержаних грантів і субсидій; інших доходів від операційної діяльності. Для обліку – пасивний рахунок 71 «Інший операційний дохід».

Дебет 70: Списання на ФінРез, Сума непрямих податків. Кредит 70: збільшення (одержання) доходу

158. Документальне оформлення та облік фінансових доходів підприємства.

Фінансова діяльність — діяльність, яка призводить до змін розміру і складу власного та позикового капіталу підприємства. До доходів від фінансових операцій можна віднести отримання дивідендів, відсотків та інших фінансових доходів.

Для обліку фінансових доходів використовуємо пасивний рахунок 73 «Інші фінансові доходи». К: сума визнаних доходів; Д: списання на фінансовий результат.

Дебет 73: Списання на ФінРез . Кредит 73: збільшення (одержання) доходу

159. Документальне оформлення та облік доходів від надзвичайної діяльності

Надзвичайні доходи — доходи, пов'язані з подіями або операціями, які відрізняються від звичайної діяльності підприємства і не очікується, що вони повторюватимуться періодично чи в кожному звітному періоді. Надзвичайні доходи включаються до фінансової звітності за вирахуванням суми, на яку зменшується податок на прибуток від діяльності підприємства внаслідок збитків від надзвичайних подій. За даними субрах-ка 794 “Результати надзвич подій” визначається прибуток (збиток) від надзвичайних подій. На кр-т цього субрахунку в кореспонденції з д-том р-ку 75 “Надзвичайні доходи” списують доходи, що отримано від надзвичайних подій (суми відшкодованих збитків від надзвичайних подій), а на д-т в кореспонденції з кр-том р-ка 99 “Надзвичайні втрати” – втрати від надзвичайних подій.