Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3) комплект шпор.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
750.08 Кб
Скачать

39. Надати характеристику рахунків обліку джерел утворення господарських засобів, визначити їх призначення.

Рахунки бухгалтерського обліку, які використовуються для обліку джерел формування активів підприємства, поділяються на дві групи: рахунки обліку джерел власних засобів,рахунки обліку джерел залучених (позикових) коштів. Для обліку джерел власних засобів підприємства використовують: рахунки обліку власного капіталу: 40"Статутний капітал"( призначено для обліку та узагальнення інформації про стан та рух статутного капіталу підприємства. За кредитом - збільшення статутного капіталу, за дебетом - його зменшення (вилучення). Сальдо на цьому рахунку повинно відповідати розміру статутного капіталу, який зафіксовано в установчих документах підприємства), 41"Пайовий капітал"(для обліку і узагальнення інформації про суми пайових внесків членів споживчого товариства, що передбачено установчими документами), 42"Додатковий капітал"( для узагальнення інформації про суми, на які вартість реалізації випущених акцій перевищує їх номінальну вартість, а також суму дооцінки необоротних активів, вартість активів.), 43"Резервний капітал"(для узагальнення інформації про стан та рух резервного капіталу під-ва. За кредитом відображається створення резервів, а за дебетом – їх використання. Сальдо рахунка кредитове і відображає залишок резервів на кінець звітного періоду. ), 44"Нерозподілений прибуток"(ведеться облік нерозподілених прибутків чи непокритих збитків поточного та минулих років, а також використаного в поточному році прибутку. За кредитом рахунку відображається збільшення прибутку від усіх видів діяльності, за дебетом - збитки та використання прибутку.), рахунки обліку доходів і результатів діяльності: "Доходи від реалізації", "Дохід від участі в капіталі", "Інші фінансові доходи", "Доходи майбутніх періодів" та ін. Для обліку джерел залучених (позикових) коштів використовують:рахунки обліку довгострокових зобов'язань: 50"Довгострокові позики", 51"Довгострокові векселі видан52і", "Довгострокові зобов'язання по облігаціях"; рахунки обліку поточних зобов'язань: 60"Короткострокові позики", 61"Короткострокові векселі видані", 63"Розрахунки з постачальниками і підрядчиками", 66"Розрахунки по оплаті праці", 65"Розрахунки по страхуванню", 64"Розрахунки по податках і платежах". (50-66 див. питання 38).

40. Надати характеристику рахунків обліку власного капіталу, їх призначення.

Рахунки власного капіталу призначені для обліку джерел власних господарських засобів (активів). Вони показують форми їх створення і цільове призначення, а також зміни в процесі діяльності. До цієї групи належать рахунки: "Статутний капітал", "Пайовий капітал", "Додатковий капітал", "Резервний капітал", "Цільове фінансування і цільові надходження" та ін. Всі зазначені рахунки - пасивні. Кредитове сальдо цих рахунків показує наявність відповідних джерел засобів; оборот по кредиту - виникнення або збільшення джерел, а оборот по дебету - їх зменшення.

Облік господарських операцій на рахунках власного капіталу здійснюється тільки у грошовому вимірнику. Аналітичний облік джерел засобів ведуть за формами їх створення і цільовим призначенням.

40 – «Статутний капітал» - пасивний, основний, рахунок власного капіталу

Усі рахунки власного капіталу мають однакову характеристику (40-49)