Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3) комплект шпор.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
750.08 Кб
Скачать

102. Розкрити суть простого методу обліку витрат і калькулювання собівартості продукції.

Сутність цього методу полягає в тому, що фактичні витрати обліковують за встановленими статтями витрат на весь випуск продукції. Середню собівартість одиниці продукції визначають діленням усіх виробничих витрат (витрат за кожною статтею) на кількість готової продукції. Такий порядок обліку витрат і визначення собівартості одиниці продукції можливий у масових вироб­ництвах, які випускають просту однорідну продукцію, що не має складових або напівфабрикатів, а залишки незавершеного виробництва вкрай незначні або стабільні чи їх взагалі немає.

103А. Розкрити поопераційний облік витрат і калькулювання собівартості продукції.

Поопераційний метод калькулювання собівартості знаходить застосування в масовому виробництві з коротким, але закінченим технологічним циклом, коли продукція, що випускається підприємством, однорідна по вихідному матеріалі і характеру обробки. Облік витрат при цьому методі здійснюється по стадіях (фазам) виробничого процесу.

103Б. Розкрити позамовний метод обліку витрат і калькулювання собівартості продукції.

Сутність позамовного методу полягає в тому, що всі прямі основні витрати обліковують за окремими виробничими замовленнями, які видають на заздалегідь визначену кількість даного виду продукції. Решту витрат обліковують за місцями їх виникнення і включають до собівартості окремих замовлень відповідно до встановленої бази їх розподілу. Об’єктом обліку витрат і об’єктом калькулювання за цього методу є окреме виробниче замовлення. Його фактична собівартість визначається після виконання замовлення. До повного виконання замовлення всі витрати, які відносяться до нього, вважаються незавершеним виробництвом.

104. Розкрити попередільний метод обліку витрат і калькулювання собівартості продукції.

Попередільний метод застосовується на підприємствах з однорідною за вихідною сировиною і характером технології масовою продукцією, яка виготовляється в результаті послідовних процесів, кожний з яких (або група яких) складає окремий самостійний переділ (фазу, стадію) виробництва. Всі або деякі прямі витрати відображають в поточному обліку не за видами продукції, а за переділами виробництва. У зв’язку з тим, що створення готової продукції складається з кількох послідовних технологічно закінчених переділів, визначається собівартість напівфабрикатів. Собівартість продукції кожного наступного переділу складається із здійснених ним витрат і собівартості отриманих напівфабрикатів.

105. Розкрити нормативний метод обліку витрат і калькулювання собівартості продукції.

Суть нормативного методу обліку витрат і калькулювання собівартості продукції в тому, що бюджети (кошториси) формуються на основі норм і нормативів витрат сировини, оплати праці, інших елементів. Тут попередньо вираховується собівартість одиниці продукції на основі нормативних калькуляцій. Видача матеріальних ресурсів на виробництво здійснюється за документами, в яких обґрунтована потреба за нормами і нормативами. Витрати на виробництво обліковуються з поділом їх на три елементи обліку: 1) витрати в межах норми; 2) зменшення (економія) або збільшення (перевитрати) витрат порівняно з нормою під впливом технічного прогресу; 3) відхилення витрат порівняно з нормою у бік зменшення (економія) або збільшення (перевитрати).