Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3) комплект шпор.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
750.08 Кб
Скачать

126. Визнання довгострокових зобов’язань, їх структура та облік.

Зобовязання п-ства виникають у процеі кредитних відносин, у які вступають п-ства з іншими економічними суб’єктами у зв’язку з отриманням у тимчасове користування вільних коштів на засадах зворотності,Юплатності та добровільності.Зметою юух.обл. зобов’язання поділяють на:Довгострокові,поточні, забезпечення; непередбачені зобов’язання. Довгострокові зобов'язання - зобов'язання, які повинні бути погашені впродовж більш як дванадцять місяців або впродовж періоду більшого, ніж один операційний цикл підприємства з дати балансу, якщо такий цикл становить більш як дванадцять місяців. До довгострокових зобов'язань належать: довгострокові кредити банків; інші довгострокові фінансові зобов'язання; відстрочені податкові зобов'язання; інші довгострокові зобов'язання.Облік довгострокових зобов’язань здій. На таких рахунках 5 класу та відповідних субрах:50,51,52,53,54,55.

127. Документальне оформлення та облік довгострокових кредитів банків.

Найбільш поширеною формою залучення позикових коштів є банківський кредит-це будь-яке зобов’язання банку надати певну суму грошей,будь-яка гарантія,будь-яке зобов’язання придбати право вимоги боргу,будь-яке продовження строку погашення боргу,яке надано в обмін на зобов’язання боржника щодо повернення заборгованої суми,а також на зобов’язання на сплату % та інших зборів з такої суми.Облік розрахунків за довгост.кред.банк.,отрим. У нац..валюті ведеться на рах.501. За Кт501 відображ:суми одержаних довгострокових позик,перведення короткост.позик до складу довгост.За Дт рах501 відображ:погашення заборгованості за довго строк.позиками,перведення до поточної заборгов. За довгостр .зобовязаннями. Аналітичний обік ведеться:за кредиторами у розрізі кожного кредиту окремо, строками погашення кредиту.для узагальнення інформації про стан розрахунків за поточними зобов.,переведеними зі складу довгострокових,при настанні строку погашення протягом 12 міс. З дати балансу призначений рах61.За Кт61 відображ та частина довго строк.зобовю,що підлягають погашенню поотягом 12 міс.з дати балансу. За Дт61-погашення поточної.заборг.,її списання тощо. Сума нарах.% за корист.кредитом відображу за Дт рах951 укореспонденції з Кт рах684.Документи:Кредитний договір

128. Документальне оформлення та облік довгострокових облігацій.

Однією з форм залучення довгос.коштів для п-ства є емісія та розміщення облігаційної позики.

Облігація - цінний папір, що засвідчує внесення його власником грошових коштів і підтверджує зобов'язання відшкодувати йому номінальну вартість цього цінного паперу у передбачений в ньому термін, з виплатою фіксованого відсотку, якщо інше не передбачено умовами випуску. Облігації можуть продаватись:

за номіналом (у випадку рівності оголошеної та ринкової ставок облігації);з премією (якщо оголошена ставка нижче ринкової);з дисконтом (якщо оголошена ставка більша за ринкову). Для обліку розрахунків з іншими особами за випущеними та сплаченими власними облігаціями строком погашення більше дванадцяти місяців з дати балансу призначено рахунок 52 "Довгострокові зобов'язання за облігаціями"Рах52 має такі субрах:521 «Зобовязання за облігаціями» 522 «Премія за випущеними облігаціями» 523 «Дисконт за випщеними облігаціями».За Кт521 ведеться облік боргових зобов. За номінальною вартістю облігацій за Дт-погашення заборгов.за розрахунками з власникам облігацій.За Кт 522ведеться облік нарахування сум премій за випущеними облігаціями за Дт-погашення заборг. З нарах.премій за облігаціями.За Дт523 ведеться облік сум дисконту за випущ.облігаціями,за Кт-ссписання нарах.сум.Аналітичний облік довгост.зобов.за обліг. Ведеться за їх видами ї термінами погашення. Документи: договір на придбання цінного папера, акт прийому-передачі цінного папера, Книга обліку цінних паперів.