Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3) комплект шпор.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
750.08 Кб
Скачать

129. Розкрити суть поточних зобов’язань, їх склад та облік.

Поточні зобов'язання - зобов'язання, які будуть погашені впродовж операційного циклу підприємства або повинні бути погашенні впродовж дванадцяти місяців, починаючи з дати балансу. До поточних зобов'язань належать: короткострокові кредити банків; поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями; короткострокові векселі видані; кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги; поточна заборгованість за розрахунками (з отриманих авансів, з бюджетом, з позабюджетних платежів, зі страхування, з оплати праці, з учасниками, з внутрішніх розрахунків); інші поточні зобов'язання. Поточні зобов'язання відображають у Балансі за сумою погашення .Облік поточних зобов’язань здійснюється на таких рахунках:60-69 та відповідних субрах.

130. Документальне оформлення та облік короткострокових кредитів банку.

Короткострокові кредити банків - сума поточних зобов'язань підприємства перед банками за отриманими від них позиками.Короткострокові кредити банки можуть надавати в разі тимчасових фінансових труднощів, що виникають у зв'язку з витратами виробництва та обігу і не забезпечені надходженням коштів у відповідному періоді. Для обліку розрахунків з банками за короткост.кредитами передбачено рах60 «Короткострокові позики».Рах.пасивний,передбачений для обліку джерел засобів,основний,розрахунковий.За Кт60 відображ.суми одержаних кредитів,а за Дт60-сума їх погашення та перведення до двгост.зобовз. у разі відстрочення кредитів.Аналітичний облік ведеться за позикодавцями(банками) у розрізі кожного кредиту та строками їх погашення.Документи: аява на надання кредиту;засновницькі документи;фінансово-економічна інформація; заява на кредит, бізнес-план, контракти та ін..

131. Документальне оформлення та облік векселів виданих.

Зобовязання за коротк.векселями виданими-це сума поточних зобов’язань п-ства постачальникам,підрядникам та іншим кредиторам за одержані сировину,мат,товари,послуги,роботи та за іншими операціями,на яку п-ству видані векселі,які оформляються на строк до 1року.Для обліку поточних зобов. За короткос.векселями виданими призначено рах.62 «Короткострокові векселі видані».За Кт62 відображ. Видача векселів у забезпечення поставок постачальників та інших кредиторів та в забезпечення інших операцій,а за Дт62-погашення заборг. За виданими векселями,їх списання тощо.Аналітичний облік ведеться за кожним виданим векселем та за строками їх погашення. Документи: договір доміциляції,акт приймання-передачі,договір купівлі-продажу,договір поставки,договір підряду.

132. Документальне оформлення та облік розрахунків з постачальниками.

Підприємства постійно ведуть розрахунки з постачальниками за придбані в них основні засоби, сировину, матеріали й інші товарно - матеріальні цінності і послуги; з покупцями – за куплені ними товари; із замовниками – за виконані роботи і послуги.На рахунку 63 “Розрахунки з постачальниками та підприємцями” ведеться облік розрахунків з постачальниками та підрядчиками за одержані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи і надані послуги.За Кт. рахунку 63 “Розрахунки з постачальниками та підприємцями” відображається заборгованість за одержані від постачальників та підрядчиків товарно-матеріальні цінності, прийняті роботи, послуги, за Дт – її погашення, списання тощо.Рахунок 63 “Розрахунки з постачальниками та підприємцями” має такі субрахунки:631 “Розрахунок з вітчизняними постачальниками”632 “Розрахунок з іноземними постачальниками”На субрахунку 631 “Розрахунок з вітчизняними постачальниками” ведеться облік розрахунків за одержані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи, надані послуги з вітчизняними постачальниками та підрядчиками.На субрахунку 632 “Розрахунок з іноземними постачальниками” ведеться облік розрахунків з іноземними постачальниками та підрядчиками за одержані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи, надані послуги. Аналітичний облік ведеться окремо за кожним постачальником та підприємство в розрізі кожного документа (рах.) на сплату.Документи: документи, що засвідчують кількість і якість товарів, до них ставитися рахунку-фактури, товарно-транспортні накладні, специфікації, сертифікати, якісні посвідчення;розрахункові, а саме платіжні доручення, платіжні вимоги-доручення, векселя, і т. буд. транспортні документи: вантажні квитанції, залізничні накладні. Вони дають можливість одержати вантажі, що надійшли від іногородніх постачальників.