Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3) комплект шпор.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
750.08 Кб
Скачать

74. Документальне оформлення та облік наявності основних засобів.

Облік наявності ОЗ будується централізовано в бухгалтерії підприємства.

Одиницею обліку ОЗ є окремий інвентарний об’єкт. Для побудови обліку, забезпечення контролю і виконання інших ек функцій управління кожному інвентарному об’єкту присвоюється інвентарний номер. Інвентарний номер зберігається за об’єктом протягом усього періоду його експлуатації на даному підприємстві. Він проставляється в усіх первинних документах, що оформляють наявність і рух об’єкта (акт приймання-передачі основних засобів, акт про ліквідацію основних засобів).

На кожний об’єкт ОЗ на підставі приймально-здавального акта заповнюється інвентарна картка типової форми в одному примірнику.Інвентарні картки підлягають обов’язковій реєстрації. Сукупність карток утворює картотеку, яка з усіма інвентарними картками забезпечує аналітичний облік ОЗ.

75. Документальне оформлення та облік надходження основних засобів.

При надходженні основні зособи зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю. Надходження ОЗ: 1). Отримання від інших юр або фіз осіб: придбання за плату; обмін на інші активи; внески до статут фонду; безоплатне одержання. 2). Створення власними силами: буд-во; виготовлення матеріал активів.

Надходження основних засобів на підприємство оформляється:

- актом прийому-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (ф. ОЗ-1);

- «Інвентарна картка обліку ОЗ»(ОЗ-6);

- ОЗ-7 «опис інвентарних карток обліку ОЗ».

Облік ОЗ на таких рахунках: Р10 «Основні Засоби», Р11 «Інш необоротні мат активи»: Дебет(надходження); Кредит(вибуття).Р15 «Карітал інвестиц»:Д(витрати на придбання чи створ матеріал активів);К(уведення в дію,створених активів).

76. Документальне оформлення та облік капітальних інвестицій на будівництво.

Облік будівництва розпочинається з відкриття об’єкту, який складається з наступних етапів:складання кошторису робіт; прийняття наказу на початок капітального буд-тва (ген директор);наймання підрядників;

“Акт приймання-передачі виконаних робіт” форма Ф-2, який повинні підписати: підрядчик, начальник цеха, та керівництво підприємства в особі заступника генерального директора; форма Ф-3 “Довідка про вартість виконаних робіт”.

Активний, балансовий рахунок 15: Дебет-записуємовитрати на придбання або створення матеріал і немат необорот активів. Кредит-уведено в дію,прийняття в експлуатац придбаних або створених активів.

Кореспонденція: Д151 К103

77. Документальне оформлення та облік витрат на утримання, ремонт, реконструкцію, модернізацію та поліпшення основних засобів.

Ремонт – відновлення основних властивостей ОЗ.Модернізація –удосконалення конструкції, що забезпечує підвищення продуктивность обєкта. Реконструкція – комплекс заходів щодо збільшення виробнич потужностей.

При прийнятті до оплати розрахунково-платіжних документів підрядчика в бухгалтерському обліку підприємства-замовника роблять запис: Д23,91,92,93,949; та К63. Одночасно роблять запис: Д641 «Розрах за податками»; К63 «Розрахунки з постач і підряд».

Облік витрат на ремонт ОЗ здійсн з урах певних вимог:1) витрати на ремонт включ до ПВ, якщо вони призводять збільшення майб вигод від використання об,єкта. 2) ) витрати на ремонт включ до складу витрат, якщо вони здійсн для підтримки об,єкта в роб стані.

Розрахунки за ремонт з підрядниками здісн на підставі Акту прийому виконаних робіт за рахунками-фактурами, Акту приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих і модернізованих об'єктів (ф. № 03-2), на підставі якого роблять відповідні записи в інвентарних картках із зазначенням дати і вартості ремонту, та Інвентарної картки обліку ОЗ(ф.03-6).