Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3) комплект шпор.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
750.08 Кб
Скачать

110.Документальне оформлення та облік операцій з грошовими коштами у касі підприємства

Підприємства, які здійснюють розрахунки в готівковій формі, мають касу і організують облік наявності та руху грошових коштів. Каса підприємства - приміщення або місце, призначене для приймання, видачі та зберігання готівкових коштів, інших ціннос­тей і касових документів, де, як правило, ведеться касова книга.

Касові операції оформляються прибутковими і видатковими касовими ордерами. Для заприбуткування готівки в касу оформляється прибутковий касовий ордер. До нього заповнюється квитанція, яка завіряється печаткою підприємства і вручається особі, що внесла готівку. Якщо готівка надійшла з банку, квитанція не заповнюється, або ж заповнюється і без печатки прикріплюється до виписки банку.

Для видачі готівки з каси оформляється видатковий касовий ордер.

Касові документи складаються в одному примірнику. Дійсні лише в день виписки. Виписуються в бухгалтерії, реєструються в спеціальній книзі і передаються касиру для виконання.

Кожний касовий ордер записується касиром у касову книгу під копірку в двох примірниках. Другий примірник касової книги служить звітом касира, який разом із касовими ордерами здається в бухгалтерію.

За Д-том рах. 30(301 і 302) відображаються операції з надходження готівки в касу. Найбільш типовими операціями за дебетом рахунка 30 є:

Д-т 30 «Каса» - К-т рахунків:

31«Рахунки в банках» - надходження в касу готівки з поточ­ного рахунка в банку

37«Розрахунки з різними дебіторами» - повернення в касу невикористаних авансів підзвітних осіб та повернення працівниками оформленої через підприємство безпроцентної позики

42«Додатковий капітал» - отримання готівкою безповоротної фінансової допомоги та деякі інші.

За К-том рах. 30 (301, 302) відображаються операції з виплати готівкою з каси. Найбільш типовими операціями за кредитом рахунка 30 є:

Д-т 31«Рахунки в банках» - передача готівки з каси на поточ­ний рахунок

Д-т 66«Розрахунки по оплаті праці» - виплачено заробітну плату та допомогу по тимчасовій непрацездатності працюючим

Д-т 65«Розрахунки зі страхування» - виплата разової допомоги працюючим за рахунок страхового фонду

Д-т 68«Розрахунки за іншими операціями» - погашено готівкою заборгованість перед іншими кредиторами та деякі інші.

111.Документальне оформлення та облік операцій на поточному рахунку в банку в національній валюті

Для зберігання вільних грош. коштів і здійснення безготів­кових розрахунків кожному підприємству під час його організації відкривається в банку поточний (розрахунковий) рахунок. Може бути відкрито 2 і > поточних рахунків, кожному з них присвоюється окремий номер, а один з них є основним.

Безготівкові розрахунки оформляються такими бухг. документами банківської форми: платіжними дорученнями, вимогами-дорученнями, платіжними вимогами, заявами на акредитив, розрахунковими чеками, векселями. Для одержання готівки з поточ. рахунка оформлюється грош. чек, а для внеску готівки - об’ява на внесок готівки.

Після відкриття поточ. рахунка банк видає (продає) підприємству чекову книжку, яка являє собою бланки суворої звітності і зберігається в сейфі як і готівкові гроші. Чек - розпорядчий документ банку на виплату готівки. Виплата здійснюється суворо за цільовим призначенням коштів: на виплату заробітної плати, витрати з відрядження, на господарські потреби. Виписка банку з поточ. рахунка - зведений документ грошових операцій. У ній зареєстровані всі операції, як безготівкові так і готівкові.

Для б/о наявності та руху грош. коштів на поточ. рах. в націон. валюті призначений рах. 131«Поточний рахунок в національній валюті» - актив­ний, призначений для обліку засобів господарства, основний, грошовий. За Д-том ведеться облік надходження грошових коштів на поточ. рах. у націон. валюті, а за К-том - списання перерахованих та виданих грошових коштів із поточ. рахунка.

Найбільш розповсюдженими типовими записами за рахунком 131 є:

Д-т 131 за К-том рах.:

36 - зарахування виручки від покупців за реалізовану продук­цію і виконані роботи,

50 – зарах. довгострокової позики,

60 – зарах. короткострокової позики,

67 - надходження в уплату дебіторської заборгованості (наприклад, орендної плати та ін.),

30 – надходж. готівки з каси та деякі ін.

К-т 131 у Д-т рах.:

63 - оплата заборгованості постачальників за одержані матеріали та підрядчиків за виконані роботи,

64- погашення заборгованості перед бюджетом за податками,

65 – погаш. заборгованості перед соціальними фондами,

685 – погаш. кредиторської заборгованості,

30 – надходж. готівки в касу та ін.