Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3) комплект шпор.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
750.08 Кб
Скачать

123. Розкрити порядок формування і використання резервного капіталу в системі бухгалтерськогообліку.

Резервний кап. Створюється з метою усунення в майб. Можливих тимчасових фін.труднощів та забезпечення товариства нормальними умовами для господарювання.Розмір резер. Капіт. Визначається установчими як максимальний процент від розміру статутного капіталу.Сума резервів,створених відповідно до чинного законодавства або установчих документів,здій.за рахунок нерозподіленого прибутку п-ства.Для обліку рез.кап. викор. Рах43 «Резервний капітал».Це рах пасивний,основний,рах.капіталу.Рах43 призначений для узагальнення інформації про стан та рух рез.кап. п-ства,створених відповідно до чинного законодавства або установчих документів,за рахунок нерозподіленого прибутку.Рахунок пасивний,за кредитом відображу.створення резервів,за дебетом – їх використання.Сальдо цього рахунку кредитове і відображ. Залишок резервів на кінець звітного періоду.

124. Визначити економічну сутність понять нерозподіленого прибутку та непокритих збитків. Облік їх формування і використання.

Фін.рез. а всіма видами діял.,списуються на рах44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)",який є складовою частиною власного капіталу,що залишається на п-стві після виплати дивідендів власникам та формування резервного кап. Рах44 призначений для обліку нерозподілених прибутків та непокритих збитків, а також сум прибутку поточного та минулого року,що використані у звітному році. За Кт44 відобр. Сума прибутку,реінвестована у п-ство, а за Дт-сума непокритого збитку

Облік на рахунку ведуть за субрахунками 441 "Прибуток нерозподілений", 442 "Непокриті збитки", 443 "Прибуток, використаний у звітному періоді" наростаючим підсумком з початку року - до його розподілу та списання після закінчення звітного року. Це відповідає встановленому порядку складання фінансової та податкової звітності.На субрах.441"Прибуток нерозподілений" враховується наявність та рух нерозподіленого прибутку звітного року і відображається підсумком,що накопичується з початку року і до кінця року в нерозподіленій сумі.Сума прибутку може бути направлена на поповнення статутного,резер.кап.,покриття збитків чи виплату дивідендів.

На субрах.442"Непокриті збитки" відображу.збитки п-ства поточного року та непокриті збитки минулого року.Їх списання здійснюється за рішення уповноваженого органу за рахунок відповідних джерел:нерозподіленого прибутку,резер. Чи дод.кап.,в окремих випадках-статутного кап.

125. Документальне оформлення та облік прибутку, використаного у звітному періоді.

Фін. результати від усіх видів діяльності (основної діяльності, фінансових операцій, надзвичайних подій), наприкінці звітного періоду списуються на фінансово-результатний рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)», який ведеться за субрахунками: 441 «Прибуток нерозподілений», 442 «Непокриті збитки», 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді». Згідно із законодавством одержаний п-ством прибуток на субрах. 441відображу. наростаючим підсумком з початку року і до кінця року показується нерозподіленим. Використання одержаного прибутку протягом року відображається на Дт субрах. 443 «в кореспонденції з Кт рах.: 40, 43, 67

Субрахунок 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді» — активний; виконує функцію регулювального контрарного рахунка по відношенню до пасивного субрах. 441.Ведення цього субрахунка забезпечує інформацію на будь-яку звітну дату про суму одержаного з початку року прибутку (за даними субрах. 441), суму використаного прибутку (за даними субрах. 443) і суму невикористаного прибутку, що залишилася на звітну дату в господарському обороті підприємства (як різниця між залишками зазначених субрахунків).

При складанні річного звіту сума використаного прибутку списується на зменшення нерозподіленого прибутку записом по Дт субрах. 441 і Кт субрах. 443 .