Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3) комплект шпор.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
750.08 Кб
Скачать

78. Документальне оформлення та облік переоцінки основних засобів.

Під-тво здійснювати переоцінку об’єкта ОЗ за справедливою вартістю на дату балансу. У разі переоцінювання об’єкта ОЗ на ту ж дату здійснюється переоцінка всіх об’єктів групи ОЗ, до якої належить цей об’єкт.

Переоцінена первинна в-ть та знос об’єкта ОЗ визначається як добуток відповідно первісної в-ті або зносу та індексу переоцінки. Індекс переоцінки визнач діленням справедливої в-ті (СВ) об’єкта на залишкову в-ть(ЗВ).

Якщо СВ>ЗВ, то Індекс1>; - проводиться дооцінка: Д10 К423; Д423 К131;

Якщо СВ<ЗВ, то Індекс<1. – проводиться уцінка: Д975 К10; Д131 К10.

Сума дооцінки залишкової в-ті об’єкта ОЗ відображається у складі додаткового капіталу, а сума уцінки — у складі затрат звітного періоду, крім випадків, що наведені у п. 20 цього П(с)БО.

Документи: Акт про списання основних засобів (ф. № ОЗ-3); В бухгалтерії відмічають вибуття об’єкта в інвентарному списку ОЗ (ф. №ОЗ-9) і в описі інвентарних карток (ф. № ОЗ-7), а також вилучають інвентарну картку (ф. № ОЗ-6) з картотеки.

79. Документальне оформлення та облік вибуття основних засобів.

ОЗ списуються з балансу під-ства у разі: - продажу; - ліквідації; -безоплатної передачі іншим під-ствам; - обміну на інші активи; - внеску до стату капіталу.

Документація обліку вибуття ОЗ: 1.Акт прийому-передачі ф.ОЗ-1 – у разі передачі одним під-ством іншом; 2. Акт прийому-передачі ф.ОЗ-1 – при безоплатній передачі інш під-ствам; 3. Акт прийому-передачі ф.ОЗ-3, ф.ОЗ-4 – при оформленні вибуття ОЗ у разі повного або часткового списання.

Списання відбувається за рахунок нарахованого зносу, а недоамортизована їх частина за рах прибутку чи збитку як фін рез(Звіт про фін результати у складі інш доходів /витрат).

Коли об’єкт ОЗ вибуває з експлуатаціїта зберіга для продажу, то в балансі він відображається за найнижчою з двох оцінок:балансова в-ть або чиста в-ть реалізації.

Фін результат від вибуття визнач як різниця між доходом і собівартістю та залишк в-тю без урах непрямих податків і витрат.

Кореспонденція: 1.Продаж:Д972; К742. 2.Ліквідація:Д976; К746; Безоплатна передача:

1.Залишкова вартість о.з. д976 к10; 2.Знос о.з. д131 к10; 3.ПДВ: д976 к643.

80. Документальне оформлення та облік ліквідації основних засобів.

У разі часткової ліквідації об’єкта ОЗ його первинна (переоцінена) вартість та знос зменшуються відповідно на суму первинної (переоціненої) вар-ті та зносу ліквідованої частини об’єкта.

У Акт про ліквідацію основних засобів зазнач причини вибуття, технічний стан, первинну вартість, суму зносу, затрати на ліквідацію, найменування і вартість можливих для використ залишків від ліквідації, в-ть кап-ремонтів за час експлуатації, результати ліквідації.

На рахунках при ліквідації ОЗ відображ:

а) суму нарахованої амортизації на день вибуття:Д131; К10

б) залишкову вартість ОЗ: Д972; К742.

Затрати, пов’язані з ліквідацією ОЗ, відображають так: Списано витрати на ліквадацію ОЗ на фін результати— залежно від їх характеру (прибутки або збитки) —: Д793 К976.