Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3) комплект шпор.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
750.08 Кб
Скачать

57. Розкрити зумовленість рівності трьох пар підсумків в оборотній відомості по синтетичних рахунках.

Для отримання узагальненої інф. про наявність та рух ресурсів, власного капіталу та зобов’язань, а також для перевірки правильності облікових записів на рах. бух. обліку й отримання якісної звітності складають оборотні відомості за синтетичними рахунками.

В обор. відомості має бути 3 пари рівних між собою підсумків: 1) дебетових і кредитових залишків на початок місяця, яка зумовлена рівністю підсумків активу і пасиву балансу, на підставі якого записують початкові залишки на активних і пасивних рах. 2) підсумків оборотів по дебету і кредиту рахунків, зумовлена подвійним записом кожної госп. операції в однаковій сумі за дебетом одного рахунка і кредитом другого. 3) залишків по дебету і кредиту рахунків на кінець місяця, зумовлена двома попередніми рівностями. Відсутність рівності будь-якої пари підсумків свідчить про наявність помилок, які можуть бути допущені як в облікових записах на рахунках, так і при складанні самої обор. відомості. Таким чином, обор. відомість за синт. рах має велике контрольне значення для перевірки правильності та повноти записів на рах., які проводяться при поточному бух. обліку.

58. Розкрити призначення і будову оборотних відомостей за аналітичними рахунками.

Обор. відомість за синт. рах. не може задовольнити потреби управління в більш деталізованій інформації, для цього складають обор. відомості за анал. рах. Техніка їх складання така рах.ж, як і за синт. рах. Проте за синт рах. щомісячно складають одну обор. відомість, а за анал. рах. – по кожній групі рахунків, що ведуться до відповідного синт. рах. Обор. відомості за анал. за змістом можуть відрізнятися між собою, що зумовлено особливостями облікованих на рахунках об’єктів, тому в них передбачені графи для запису їх кількості, ціни і вартості. Анал. облік розрахунків із контрагентами джерел засобів ведуть тільки у грошовому вимірнику, тому в обор. від. за такими рах. передбачені графи лише для грошового вимірника. Дані відомості не мають 3 пар рівних між собою підсумків, це пояснюється тим, що кожну обор. відомість за рах. анал. обл. складають окремо за кожним синт рах і субрахунком. Підсумки оборотів і залишків за анал. рах. повинні дорівнювати оборотам за дебетом і кредитом, а також залишку синт рах і субрахунка, які їх об’єднують. Ці відомості використовують для одержання детальної інф. про рух і залишки окремих видів засобів та їх джерел, необхідної для контролю й оперативного керівництва. Аналіз цієї інф. дає змогу встановити, скільки і яких саме мат. цінностей надійшло у госп-во, скільки використано, чи відповідають їх залишки встановленим норм. запасам. На підставі одержаної інф. приймають управлінські рішення, спрямовані на усунення недоліків, поліпшення роботи п-ва. Отже, об. від. за анал. рах. є способом узагальнення даних анал. обліку з метою перевірки правильності облікових записів і одерж. інф., необхідної для оперативного керівництва.

59. Розкрити зміст і значення бухгалтерських записів (проводок). Прості та складні бухгалтерські записи (бухгалтерські проведення).

Відобразити на рахунках госп. операцію означає визначити, що сталося з госп. засобами та джерелами їх утворення в результаті цієї операції і які рахунки в ній використовують. Бухг. проводка – це зазначення рахунків за дебетом і кредитом та суми госп. операції. Взаємозв’язок між рахунками, що виникає шляхом подвійного запису, назив. кореспонденцією рахунків, а такі рах. кореспондуючими. Кожна госп. опер. складається на підставі первинного документа. Залежно від кількості кореспондуючих рах. розрізняють прості і складні бухг. проводки. Простою назив. таку проводку, за якої один рах. дебетується, а другий кредитується на одну й ту саму суму, тобто коли кореспондують між собою лише 2 рах. Складною назив. проводку, за якої кілька рах. дебетуются за частковими сумами, а на загальну суму записів за дебетом кредитується 1 рах., або навпаки- кілька рах. кредитується за частковими сумами, а на загальну суму записів за кредитом дебетується 1 рах., тобто коли кореспондують між собою більше ніж 2 рах. У склад. бухг. проводках не порушується принцип подвійного запису, оскільки зберігається взаємозв’язок відображення госп. операції за дебетом і кредитом різних рахунків на одну і ту саму суму. Кожну складну проводку можна розкласти на декілька простих. У практиці Бо використовують складні проводки, що зменшує кількість записів і робить їх більш наочними. Правильна кореспонденція рах. має велике значення для організації БО, його достовірності й правильності, оскільки на перший план виступають сутність госп. операції та її правдиве відображення на рах.