Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3) комплект шпор.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
750.08 Кб
Скачать

71. Розкрити порядок проведення інвентаризації та оформлення і відображення її результатів в обліку.

Стадії: 1. організаційна; 2. підготовча; 3. технологічна; 4.результативна(складання порівняльних ідомостей; визначення кінц результатів; відображ результатів інвентар-ї в обліку).

Порядок проведення:

1. Наказом або розпорядженням керівника призначається інвентаризаційна комісія в такому складі:• спеціаліст з певної групи товарів;• представник бухгалтерії;• представник адміністрації;• матеріально відповідальна особа.

2. здійснюють на перше число для полегшення звіряння фактичних даних з обліковими.

3. Інвентаризаційна комісія показує матеріально відповідальній особі наказ або розпорядження про здійснення інвентаризації.

4. Матеріально відповідальна особа складає товарно-матеріальний звіт на момент інвентаризації і дає підписку про те, що всі документи з надходження та вибуття цінностей включено у звіт і жодних неоприбуткованих та неописаних цінностей у неї немає.

5. За наявності каси інвентаризацію починають зі зняття залишків у ній.

6. Інвентаризацію здійснюють за кожним місцем зберігання цінностей у присутності матеріально відповідальної особи.

7. Результати фіксують в інвентаризаційних відомостях або актах (у трьох ідентичних примірниках).

8. Після закінчення інвентаризації на основі інвентаризаційних відомостей і облікових даних складають порівняльну відомість.

9. Після інвентаризації здійснюють вибіркову перевірку цінностей, результати якої оформлюють актом повторної перевірки.

10. У разі виявлення розбіжностей з даними обліку здійснюють повторну інвентаризацію.

72. Надати характеристику форм бухгалтерського обліку.

Форма бухгалтерського обліку – це сукупність облікових регістрів, які використовуються в певній послідовності та взаємодії для ведення обліку із застосуванням принципу подвійного запису.

Основні форми обліку:

  1. Меморіально-ордерна: складання проведень на кожний первинниий документ окремою довідкою в меморіальних ордерах. Характериз застосуванням книг для ведення синтетичного обліку і карток – для ведення аналітичного обліку.

  2. Журнал-головна книга: спрощений варіант меморіально-ордерної форми, який застос-ся на невеликих фірмах та передбачає незначну к-ть синтетичних рахунків.

  3. Журнальна: передбачає використання журналів(регістрів систематичного запису), призначених для відображення кредитових оборотів. Ведеться за доп аналітичних рахунків чи карток.

  4. Спрощена: застос малими підприємствами, які здійснюють протягом місяця не більше 100госп операцій, не мають в-ва продукції з великими мат витратами.

  5. Комп,ютерна: інтеграція усіх видв обліку на основі застосування єдиних машинних носіїв для фіксації здійснення госп операцій та запровадж інтегрованого методу обороблення обліково-ек інформації на ПК в єдиній системі бух обліку.

73. Розкрити будову, переваги і недоліки шахової оборотної відомості.

Шахова оборотна відомість — це таблиця, поділена на клітинки, суми оборотів по кожному рахунку записують на перетині кореспондуючих рахунків, що дебетуються (по вертикалі), і рахунків, що кредитуються (по горизонталі).

Всі рахунки на ній записують двічі:1) назви рахунків розміщують у лівій частині таблиці по вертикалі (дебет); 2) ці самі рахунки і в такій самій послідовності записують по горизонталі (кредит) - у верхній частині таблиці.

Переваги:

1.наявність в ній кореспондуючих рахунків, що дає змогу аналізувати господарські обороти і використовувати облікову інформацію для оперативного керівництва і контролю.

2. за даними шахової оборотної відомості визначають не тільки суму грошових коштів, витрачених з поточного рахунка, а й на які потреби використані ці кошти.

3. використовують для перевірки правильності кореспондуючих рахунків.

4. оборотів широко використовуються при будові облікових регістрів, зокрема при журнально-ордерній формі бухгалтерського обліку.

Недоліки:

1. якщо обліковий запис зроблено неправильний, але практично допустимий, то шахова оборотна відомість не забезпечує виявлення такої помилки. 2. при великій кількості рахунків вона громіздка, утруднюється її наочність і аналітичність.