Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3) комплект шпор.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
750.08 Кб
Скачать

34. Розкрити призначення і будову рахунків з обліку необоротних активів.

Залежно від функціональної участі в процесі діяльності господарські засоби (активи) підприємства, як відомо, поділяються на: необоротні активи і оборотні активи.

Засоби, які багаторазово використовують у виробничому процесі і строк корисного використання яких більше одного року (або більше операційного циклу), відносять до необоротних активів.

Необоротні активи - це матеріальні і нематеріальні ресурси, що належать установі і забезпечують її функціонування і термін корисної експлуатації яких, як очікується, становить більше одного року. І від того як користуються ними, залежить фінансовий результат підприємства.

Для обліку необоротних активів, їх наявності, руху, зносу в процесі діяльності і відновлення використовують: рахунки обліку необоротних активів: «Основні засоби», «Інші необоротні активи», «Нематеріальні активи», «Знос необоротних активів», «Капітальні інвестиції» , «Довгострокова фінансова заборгованість», «Гудвіл при придбанні» та ін.

35. Рахунки для обліку оборотних активів, їх призначення та характеристика.

Залежно від функціональної участі в процесі діяльності господарські засоби (активи) підприємства, як відомо, поділяються на: необоротні активи і оборотні активи.

Оборотні активи споживаються разово в одному виробничому процесі й повністю переносять свою вартість на виготовлену продукцію.

Рахунки для обліку оборотних активів використовують для обліку і контролю виробничих запасів , грошових коштів, розрахункових відносин тощо.

До них відносять рахунки : «Виробничі запаси», «Виробництво», «Готова продукція», «Товари», «Каса», «Розрахунки з покіпцями і замовниками», «МШП», «Рахунки в банках», «Короткострокові векселі одержані», «Розрахунки за виданими авансами», «Розрахунки з різними дебіторами» та ін..

36. Надати характеристику і будову основних матеріальних і грошових рахунків.

Матеріальні рахунки призначені для обліку наявності і руху (надходження, використання) матеріальних ресурсів підприємства. До них належать рахунки: “Основні засоби”, “Нематеріальні активи”, “Виробничі запаси”, “Малоцінні і швидкозношувані предмети”, “Готова продукція”, “Товари” та ін.

Усі матеріальні рахунки є активними. Сальдо мають тільки дебетове, яке показує наявність (залишок) матеріальних цінностей на звітну дату. Обороти по дебету цих рахунків показують надходження (збільшення) матеріальних ресурсів, а обороти по кредиту – їх зменшення.

Облік матеріальних цінностей на аналітичних рахунках здійснюється не тільки у грошовому, а й у натуральних вимірниках. Облік матеріальних цінностей (надходження, видаток) по дебету і кредиту рахунків відображають в однаковій оцінці, що забезпечує реальність показників обліку і контроль за збереженням цінностей, які обліковуються на цих рахунках.

Рахунки грошових коштів призначені для обліку і контролю за наявністю і рухом грошових коштів та грошових документів підприємства. До них належать рахунки: “Каса”, “Рахунки в банках”, “Інші кошти”.

Будова рахунків грошових коштів подібна до будови матеріальних рахунків: рахунки – активні, сальдо мають тільки дебетове; оборот по дебету показує збільшення грошових коштів, оборот по кредиту – їх зменшення.

Залишок матеріальних цінностей або грошових коштів, що показані в обліку на тому чи іншому рахунку, можна завжди перевірити за допомогою інвентаризації.