Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3) комплект шпор.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
750.08 Кб
Скачать

112.Документальне оформлення та облік коштів на поточних рахунках в банку в іноземній валюті

Підприємствам, які мають у своєму грош. обігу іноземну валюту, відкривається в банку поточ. рахунок в іноземній валюті. Може бути відкритий для зберігання коштів в 1 іноз. валюті або ж у різних валютах. Безготівкові розрахунки оформляються такими бухг. документами банківської форми: платіжними дорученнями, вимогами-дорученнями, платіжними вимогами, заявами на акредитив, розрахунковими чеками, векселям. Для одержання готівки з поточ. рахунка оформлюється грош. чек, а для внеску готівки - об’ява на внесок готівки.

Після відкриття поточ. рахунка банк видає (продає) підприємству чекову книжку, яка являє собою бланки суворої звітності і зберігається в сейфі як і готівкові гроші. Чек - розпорядчий документ банку на виплату готівки. У виписці банку з поточ. рахунка в іноз. валюті надходження і списання коштів відображається в національній та іноземній валютах за курсом Нацбанку на день виписки. Оскільки курс валют змінюється, виникає необхідність відображення в обліку курсових різниць, що виникають з момен­ту здійснення господарської операції та її оплати, а також на звітні дати.

Для б/о наявності та руху грош. коштів в іноземній валюті передбачений рах. 132«Поточний рахунок в іноземній валюті». Кореспонденція рахунків з руху грошових коштів в іноз. валюті аналогічна тій, що й за поточ. рахунком у націон. валюті. Курсові різниці, які виникають, обліковуються на рахунках:

- в разі зростання курсу грн: К-т рах. 714«Дохід від операційної курсової різниці» (з операцій зв’язаних із операційною діяльністю) або К-т рах. 744«Дохід від поопераційної курсової різниці» (операцій, пов’язаних із інвестиційною та фінансовою діяльністю);

- в разі спаду курсу грн: Д-т рах. 945«Втрати від операційної курсової різниці» (з операцій пов’язаних із операційною діяльністю) або Д-т рах. 974«Втрати від неопераційних курсових різниць (з операцій, пов’язаних із інвестиційною та фінансовою діяльністю).

Якщо 50% грош. виручки, що надійшла від іноз. покупця, замінюється Нацбанком на гривні (покупка валюти за курсом Нацбанку), то на рах. 312 відкривається окремий аналітичний рахунок «Розподільчий валютний рахунок», на Д-т якого зараховується вся виручка, а за К-том по 50% перераховується на Д-т рах. 311 і 312 . При цьому «Розподільчий валютний рахунок» закривається.

113.Документальне оформлення та облік дебіторської заборгованості за товари, роботи, послуги

Методологічні засади формування у б/о інформації про дебіт. заборгованість та її розкриття у фін. звітності регламентуються П(С)БО №10 «Дебіторська заборгованість».

Дебіторською вважається заборгованість підприємству різних інших підприємств та осіб, що виникла на певну дату, а дебітори — це юридичні та фізичні особи, які внаслідок минулих подій заборгували підприємству певні суми грошових коштів, їхніх еквівалентів або інших активів.

За строками погашення дебіт. заборгов. може бути короткострокова і довгострокова. Дебіт. заборгов. за товари, роботи, послуги є короткострок. дебіт. заборгованістю і погашається в період до 1 року. Поточна дебіт. заборгов. за одержані виробничі запаси, виконані роботи та послуги визнається активом одночасно з визнанням доходу від реалізації продукції, робіт і послуг.

Форми та порядок розрахунків з покупцями і замовниками за відвантажену їм продукцію та виконані роботи визначаються заздалегідь укладеними договорами. Договір — це юрид. і економ. документ, що визначає номенклатуру і обсяг постав­ки чи роботи, строки, ціни, вид транспортування, форму розрахунків, а також санкції за невиконання умов договору.

Оформляється виникнення дебіт. заборгованості транспортними документами на відвантаження продукції, актами виконаних робіт і платіжними документами.

Для обліку розрахунків із покупцями за відвантажену продукцію і замовниками за виконані роботи (послуги) передбачений рах. 36«Розрахунки з покупцями і замовниками». Рах. має субрахунки:

361«Розрахунки з вітчизняними покупцями»

362«Розрахунки з іноземними покупцями».

На Д-т рах. 36 відноситься відпускна договірна ціна реа­лізованої продукції чи виконаних робіт, включаючи податок на додану вартість і акцизний збір:

Д-т 36 «Розрахунки з покупцями і замовниками»

К-т 70 «Дохід від реалізації».

Сума податків, що виникають у процесі реалізації, зменшує дохід підприємства і відображається на рахунках:

Д-т 70 «Дохід від реалізації».

К-т 64 «Розрахунки за податками і платежами».

За К-том рах. 36 обліковується оплата покупцями і замовниками заборгованості за продукцію чи роботи. Згідно з виписки банку з поточного рахунка в націон. чи іноз. валюті:

Д-т 31 «Рахунки в банках»

К-т 36 «Розрахунки з покупцями і замовниками».

Дебетове сальдо за рахунком 36 показує дебіт. заборгованість покупців і підрядників за відвантажену їм продукцію і виконані роботи.