Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры по непродтоварам.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

70.Характеристика асортименту панчішно-шкарпеткових виробів

Панчішно-шкарпеткові вироби належать до виробів масового попиту і займають найбільшу питому вагу в загальному обсязі виробництва трикотажної продукції.

Споживчий попит диктує необхідність розширення та частого оновлення асортименту, кольорової гами, візерунчатих ефектів, а також покращення якості панчішно-шкарпеткових виробів.

На сьогоднішній день на ринку України існує низка конкуруючих фірм, які представляють великий асортимент панчішно-шкарпеткових виробів. Найбільшим виробником в Україні залишається акціонерне товариство «Україна» (м. Житомир), яке виготовляло до 50% усіх панчішно-шкарпеткових виробів. Саме під торговою маркою «Легка хода» продукція цього підприємства потрапляє на український ринок. Але навіть це підприємство змушене було скоротити виробництво через створення недобросовісної конкуренції закордонними виробниками, за рахунок суттєвого підвищення надходження до України панчішно-шкарпеткових виробів з Туреччини, Китаю, Італії та інших країн. Згідно із статистичними даними за 9 місяців 2005 р. було імпортовано 272,6 млн пар шкарпеток та колготок по 0,06 доларів США за пару (або 7,5 грн за 1 кг виробів), тоді як лише собівартість однієї пари вітчизняних шкарпеток становить від 2 до 12 грн.

До панчішно-шкарпеткових виробів належать панчохи жіночі; напівпанчохи жіночі, чоловічі та дитячі; шкарпетки жіночі, чоловічі та дитячі; підслідники; колготки жіночі та дитячі. За способом виготовлення розрізняють панчішно-шкарпеткові вироби цільнов'язані, кроєні. За способом обробки вироби можуть бути формовані та не формовані.

Панчішно-шкарпеткові вироби є найбільш поширеними видами трикотажних виробів. Їх не можна замінити відповідними видами з тканин. До асортименту панчішно-шкарпеткових виробів для жінок і дівчаток входять панчохи, напівпанчохи, колготки, шкарпетки і підслідники; для чоловіків і хлопчиків - шкарпетки і напівпанчохи.

Панчохи за характером використання бувають повсякденними і ошатними. Панчохи розрізняють по висоті і формі п'яти.

Напівпанчохи на відміну від панчіх покривають тільки стопу та гомілку, мають більш короткий борт (2 см) з гумовою або латексної жилкою. За видами застосовуваного сировини (за винятком вовняних), по переплетенням і обробці не відрізняються від панчіх. Для дитячих получулок на відміну від жіночих і чоловічих нитка еластик не застосовують.

Колготки - жіночі та дитячі рейтузи зі слідом і бортом на гумці.

Шкарпетки чоловічі і для підлітків мають довгий паголенок і строкато-в'язаний різноманітний малюнок або однотонний колір, жіночі та дитячі - короткий паголенок, однотонні світлі тони або нескладний малюнок з пестровязаним бортом.

Підслідники - вироби, що покривають ступню ноги. Виробляють їх з еластичних ниток.

До спортивних виробів відносяться напівпанчохи спортивні, гетри, наколінники і гомілкостопи.

71.Кінцеві обробки тканин різного волокнистого складу

Кінцеві обробки проводять з метою надати готовому матеріалу товарного вигляду. Але переважна більшість ефектів є недовговічними. Апретування – кінцеві обробки, суть яких полягає в просоченні текст. матеріалів спец. загущеними розчинами, або апретами. До складу таких апретів уводять крохмаль та його продукти, різні синтетичні препарати, латекси, віск, жири, каолін...

Бавовняні тканини після просочення апретом піддають подальшим обробкам: 1. Фулярова обробка (тканина стає м’якою, а лицьовий бік має підвищений блиск); 2.Муслінова обробка (тканину пропускають між набірними валками, які пом’якшують гриф); 3.Жорстка обробка (застосовують її фабрики, що продукують ситці, використ. апрети з високим вмістом крохмалю, полотно набуває жорсткої структури); 4.Лощена обробка (подібна до жорсткої, але відрізн-ся використанням високотемпературних каландрів); 5.Сріблиста обробка (привабливі оптичні ефекти); 6.Глянцева і матова обробки. 7. Вирівнювання полотен за шириною у разі наявності суттєвих перекосів. 8. Прасування (за допомогою каландрів). 9. Ворсування (для деяких видів бавовняних і вовняних тканин, трико. полотен, НТМ на голко- чи шишко-ворсувальних машинах). 9. Обробки ворсових поверхонь (стриження, очищення від лишків, розчісування і запрасовування в одному напрямі, ратинові обробки, або надання звивистості чи оформлення його у вигляді візерунків)