Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры по непродтоварам.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

56.Загальна схема виробництва трикотажних полотен і виробів

У фабричних умовах трикот полотна,окремі деталі і готові вироби отримують на трикотажно–в язальних машинах .На відм від ткацького виробн трикотаж отримують,починаючи з формування петель з ниток або пряжі.Петлі формуються на голках–гачкових або язичкових.Окрема нитка або система ниток подається на голки нитководом–металевим стрижнем,що має на кінці вічко,в яке засилено нитку.

Петлеутворення відбувається2способами:трикотажним і в язальним.Трикот спосіб різниться від в язального тим,що тут після прокладання нитки проводять її згинання.В язальним способом отримують трикотаж переважно на машинах з язичковими голками.

Процес вир-ва трикот виробів складається з таких основних операцій:моделювання (розроблення нових або вибір уже існуючих трикотаж виробів) ,конструювання(розробка технічних вимог для пошиття данної моделі з врахуванням найважливіших властивостей полотна і виготовлення лекал для покрою полотен), підготовки і крою полотна, пошиття і оздоблення виробів, розбракування готових виробів.

57.Хімічні способи вибілювання тканин різного волокнистого складу. Методи оцінювання білості тканин

Вибілювання тканин проводять з метою отримання вибілених виробів або їх подальшого фарбування в світлі та яскраві кольори. Для вибілювання виробів майже з усіх відомих волокон використовують такі окислювачі: хлорит і гіпохлорит натрію, хлорне вапно, перекис водню. Вони переводять сполуки, які містяться в волокнах, у безколірні.

Вироби з вовни та натурального шовку вибілюють розчинами відновників: SO2, Na2S2O4, NaHSO3. Суть хімічного вибілювання полягає в руйнуванні хромофорних систем під дією активних елементів – продуктів розпаду окиснювачів або відновників. Це переважно атомарний кисень, хлор, сірчистий ангідрид тощо. Хімічне вибілювання має компромісний характер: поряд з руйнуванням хромофорних систем відбувається деструкція волокнотвірного полімеру. Подальше підвищення білості хімічним способом вибілювання супроводжується різким пониженням механічних властивостей виробів, зокрема їх стійкості до розриву.

58.Класифікація трикотажних полотен (переплетень)

Петлі, сформовані голками та іншими петлеутворюючими пристроями і з’єднані між собою, утворюють трикотажне полотно. Порядок формування петель і їх взаємного з’єднання – трикотажне переплетення. Полотна отримують власну назву залежно від переплетення, тому в виробництві трикотажу терміни трикотажне переплетення і трикотажне полотно нерідко співпадають.

Властивості трикотажу залежать від виду переплетення. Головні переплетення є найпоширенішими. Їх поділяють на два підкласи - базові і похідні переплетення.

Базові переплетення мають досить просту структуру з однаковими за розмірами петлями: гладь, двовиворітне полотно, ланцюжок, трико, атлас, ластичний ланцюжок, ластичне трико і ластичний атлас. Структура похідних переплетень створюється за рахунок комбінації двох або більше базисних.

Найпоширеніші похідні переплетення: похідна гладь, інтерлочне полотно, похідні сукно, шарме, атлас суконний, інтерлочне трико, інтерлочний атлас тощо. Візерункові переплетення мають структуру, створену на основі базових або похідних переплетень шляхом зміни виду і розміру петель, довжини їх протяжок, порядку подавання ниток на голки, вив'язування допоміжних ниток для отримання кольорових або візерункових ефектів, зменшення розпускання, зниження розтяжності, підвищення теплозахисних властивостей тощо.

За способом утворення, трикотажні переплетення діляться на кулірні й основов’язані. І ті й інші можуть бути одинарними й подвійними.

Кулірні полотна одержують на базі одинарних кулірних переплетень, які належать до головних трикотажних переплетень. Вони мають найпростішу структуру, що складається з однакових петель. Одержують їх трикотажним і в’язальним способами, причому в процесі петлеутворення на машинах не використовують жодних додаткових пристосувань.

Подвійне кулірне переплетення одержують на трикотажних машинах із двома голечницями. До нього належать ластикові й дволастикові, або інтерлочні, переплетення.

Основов’язані полотна виробляють на основов’язальних машинах (вертілках). Найпростішим трикотажним основов’язаним полотном є трико. Це переплетення, петлі якого тільки з однобічними протяжками. При його утворенні нитка по черзі прокладається тільки на дві сусідні голки.