Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры по непродтоварам.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

49.Поняття про ткацькі переплетення. Графічне зображення переплетень

Тк пер-ня-переплетення поздовжніх і поперечних ниток, з яких виробл тканини, а на її поверхні форм певний порядок перекрить і взаємодіє з строками.

Головні: полотняне: одностороннєР1І1. саржеве-тканини однобічні (рис на лиц стороні)рис має вигляд діагональних смуг різної ширини,напрвлних під кутом 70.

Різновиди:просте,підтканеР2І1,3І1,основнеР1І2,1І3,рівносистемнеР2І2,3І3.атлас-лиц поверхня утв за рах перекриття ниток основи. сатинове-лиц поверхня утв за рах перекриття ниток утка.

Дрібнвізерункові:похідні від базових, хар-ся збільш довжини перекриттів або по основі або по утоку.похідні від полотняного: репсове-збільш ниток по основі і передку.рогошка-збільш перекриттів і по основі і по утку.від саржевих:отрим шляхом збільш довжини перекриттів,к-тю ниток в рапорті(посилена саржа, проста саржа) та змінення направлень саржевих ліній: ламана,зігзагоподібна саржа. Від атласних і сатинових:посилений атлас-отр шляхом збільш довжини перекриттів осн ниток. посилений сатин-отр шляхом збільш довжини перекриттів уточних ниток. тіньові атласно-сатинові-отр внасл переходу від сатину з утковим ефектом до атласу з осн ефектом і навпаки.

Комбіновані:обєдн в одному перепл двох бо більше базових чи похідних переплетень та їх подальшою розробкою зміною в рапорті.орнаментні-рис у вигляді продольних і попер смуг клітин, різних контурів, які утв шляхом поєднання різних переплетень.крепові-хар-ся дрібнозернистою матованою поверхнею за рах накладання різних рапортів,перестановки ниток уточних та основних,їх будують на осн саржевих сатиново-атласних полотн переплетень.просвічуване-сполуення полотняного з сатиново-атл переплетенням, ос-ть тканина має простір без нитки.рельєфне-склад з певних геометр фігур (ромби,клітини,смужки) і виступають опукло на поверхні:вафельне,діагональне, рубчикове.

Складні -мають 3 і більше систем ниток (2основи і 1 утоку і навп).півторашарове-має 2 основи і 1 нитку підканняі навп. Поодинока система ниток у тканині лежить в одній площині,а подвійні системи-у двох,одна за другою.двошарове(подвійне)-2 системи ниток основи і 2 нитки утоку.суцільно-тканні-верхній шар зроблений 2 системами основи,нижній 2 утоку.прошивні-склад з 2 шарів тканин зєдн між собою лише в окремих місцях.три і багатошарові:3-6 систем ниток.піке-тканина лиц поверхні має випуклі рельєфні рисунки,контури їх поглиблені в товщу тканини, але зворотній бік тканини гладкий.ворсові.махрові-2 системи ниток основи і 1 утоку.з 1 основи і утоку утв грунт тканини,а 2 утв петлі.перевивочне(ажурне).

Крупновізерункові(жаккардові):великий рапорт 24-к-х тис ниток:простий(2системи),складни(3-5)

50.Дефекти швейних виробів

Дефекти зовнішнього вигляду поділяються на місцеві і роповсюджені, допустимі і не допустимі. У полотнах не допускаються такі місцеві дефекти зовнішнього вигляду: потовщені прошивки, повздовжні і поперечні нитки більш як пятикратної товщини; обрив однієї прошивної нитки в настилопрошивному полотні понад 10 см; помітне штопання розміром понад 10 см; масляні плями розміром понад 2 см; відсутність ворсу у ворсових полотнах розміром понад 20 см. У полотнах ! сорту не допускаються такі розповсюджені по всьому куску дефекти зовнішнього вигляду;заломи , недостатній начіс і ворс, перекоси малюнка або полотна від 3-5%, нерівномірна ширина, збій малюнка, мушківатість, У полотнах другого сорту не допускається більше одного розповсюдженого дефекту. Більш того за наявності в полотнах 2 сорту розповчюдженого дефекту кількість місцевих дефектів

Контроль якостi швейних виробів - єдиний i безупинний процес у промисловості i торгівлі Якість швейних вироб1в контролюють у певній послідовності i керуються відповідними Держстандартами.

Контроль якості трикотажних виробів відрізняється від швейних тим, що його показники поділяються на дві групи: загальні - обов'язкові для вcix видів виробів i спеціалізовані - для окремих видів i груп виробів. До загальних відноситься вид сировини, лінійна щільність ниток, лшшш розм1ри виро6iв, вид переплетения, щільність в'язання, стійкість фарбування, естетичні показники.

Забруднення,потовщення ниток,близна (позд чи попер смужка), парочка(позд смужка у вигл подвійної нитки),різне спіткання (попер смуги,утв внасл викор спіткання різних партій), спуски спіткання (зароблені в структуру тканини потовщення), відсутнє піткання (попер розрідж смуга, внасл від нитки піткання) недоріка(попер смуга, що являє її частину з меншою щільністю), забоїна (попер смуга має вищу щільність),підплетина(ділянка тканини з обірваними нитками основи і без чіткого перепл з спіткання-дірка)