Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры по непродтоварам.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

24.Класифікація і асортимент лляних тканин

Льон відносять до луб'яних волокон, його одержують із стебел однорічноїтрав'янистої рослини льону-довгунця. Лляні тканини характеризуються високою міцністю, стійкістю до прання, волого поглинаючою здатністю, стабільністю форми, повітро- і паропроникності, тому з цих тканин здавна виготовляють столову, постільну та натільну білизну. Вони незамінні для пошиття літнього одягу, сорочок, блуз та інших виробів. Висока міцність, мала електризуємість, висока термостійкість, жорсткість, а також збереженість цих властивостей в процесі експлуатації, обумовили широке використання лляних тканин і для виготовлення різноманітних технічних виробів.

За волокнистим складом лляні тканини поділяються на:

- чистолляні (100% лляного волокна);

- лляні (не менше 92 % лляного волокна);

- напівлляні (не менше 30% лляного волокна).

Чистолляні тканини відрізняються найбільшою відповідністю вимогам гігієни.

Асортимент лляних тканин гірше асортименту інших видів тканин, менш різноманітний по волокнистому складом і будовою. Його складають напівлляні тканини з використанням бавовняної пряжі, поліефірних волокон і ниток. Льняні тканини це в основному тканини побутового призначення. Їх легко обробляти, мало розтяжним, гнильної-стійкі, з хорошими гігієнічними властивостями. До недоліків можна віднести усадку і сминаемость.

Полотна - їх випускають лляними і напівлляних, білими і напівбілого, полотняним і жакардовим переплетенням. Жакардові полотна називаються Камчатний. Залежно від товщини, полотна ділять на дуже тонкі (лляної батист), тонкі, середні, напівгруба, грубі. Використовують полотна для виготовлення постільної і столової білизни, костюмів. Для пошиття суконь використовують тканини різних назв. Волокнистий склад їх, будова і обробка залежать від напрямку моди.

Бортівка - прокладочний матеріал з лляної пряжі сухого прядіння, переплетення полотняне може бути чисто лляної та напівлляних. Бортівка випускається гладкоокрашенную, з безусадковому обробкою, клейовим покриттям. Може випускатися льнокапроновая і льнонітроновая бортівка.

Асортимент. У залежності від сировинного складу: чістольняние, лляні, із вмістом лляного волокна не менше 92% і напівлляні.

За призначенням: білизняні (для столової білизни, для постільної білизни, для натільної білизни, рушникові), одежні (сорочечні і блузочні, полегшені платьевиє, костюмні, прокладочні), меблево-декоративні (портьєрні, меблеві, полотна терасові, чехольное полотно, матрацні тканини , спеціального призначення), прикладні, штучні вироби (скатертини, серветки, настільні комплекти, покривала, рушники, доріжки жакардові, портьєри жакардові, простирадла).

Група хлопкольняних тканин складає значну частку в асортименті лляних тканин. Льняні тканини випускаються кіслованнимі, білими, напівбілого, гладко фарбовані, набивними, пістрявотканими і меланжевими.

Невелику групу становлять хлопкольняние тканини з друкованим малюнком на білому або суворому тлі, останні віднесені в прейскуранті до групи тонких суворих тканин. Вони порівняно легкі (їх поверхнева щільність складає 130-155 г. / М 2) і їх використовують для пошиття легких літніх суконь.

Також невелику групу складають гладкофарбовані тканини комбінованих переплетень з кареточних малюнками, що імітують вишивку або мережку на полотняному тлі. Тканини поверхневої щільності 137-150 г. / М 2 призначені для виготовлення суконь, але зустрічаються і більш важкі (180-р-230 г. / М 2) плательно-костюмні тканини (наприклад, арт. 062166 з жакардовим або кареточних малюнком).

Другу велику групу в асортименті лляних платтяних тканин складають льнолавсановие тканини, що виробляються зі змішаної пряжі з вмістом лавсанових волокон 33%, 50% і 62%. Льнолавсановие тканини більш важкі в порівнянні з хлопкольнянимі, їх поверхнева щільність коливається в межах 150-280 м. / М 3, однак тут можна виділити групи платтяних і костюмно-платтяних тканин. Меланжеві і пістрявотканими льнолавсановие тканини мають різноманітні малюнки клітин і смуг.

Третю велику групу асортименту лляних тканин складають тканини з бавовняною пряжею в основі і льнолавсановой змішаної пряжею в качці, іноді в поєднанні з бавовняною пряжею. Це дозволяє одержувати більш легкі, тонкі і менш жорсткі тканини з хорошими гігієнічними властивостями, при збереженні високої міцності і зносостійкості. Оскільки запровадження бавовняної пряжі трохи знижує несминаемость і підвищує усадочної тканин, в порівнянні з льнолавсановимі, ​​їх піддають малосмінаемой і малоусадочной обробці.

Невелику групу складають тканини (арт. 062292, 062293, 062294), в яких утокова нитку є бавовняну пряжу, скручену з поліефірної ниткою, що надає тканинам підвищену пружність і шовковистий блиск. З подібним ефектом отримують тканину, в якій лляна пряжа скручена з капроновою ниткою (арт. 06232).