Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры по непродтоварам.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

69.Спеціальні види обробки тканин

Спеціальні обробки проводять після завершення підготовчих та основних.

Малозминальна обробка. Стійкість до зминання залежить від пружно-еластичних властивостей волокон і від їх молекулярної будови. Вироби з целюлозних волокон (легко зминаються, бо лінійна будова) піддають обробкам перед конденсатами синтетичних смол (напр., сечовинно-формальдегідні). Суть обробки – у хімічній модифікації целюлози; зростають пружно-еластичні х-ки + зростає жорсткість, зниж-ся стійк-ть до витирання, гігроскопічність і капілярність, змін-ся стійкість до дії світла.

Протиусадкова обробка. Зменш-я лінійних розмірів – усадка, збіл-я – притяжка.ці явища небажані. з метою запобігання є фіз.-механ прийоми (суть у зволоженні, вирівнюванні за шириною, пропусканні через вали, висушув, прасуванні) та спец. хім. обробка (обробка перед конденсатами синт. смол).

Водовідштовхувальна (гідрофобна) обробка. Викор-ся для пальтових, плащових, наметових тканин. Раніше – полімерні або гумові покриття, але вироби не пропускали повітря. Суть гідрофобної обробки – в нанесенні на текстил матеріал спец сполук, які взаємодіють з актив групами волокнотвірних полімерів та утвор на їх поверхні гідрофобні плівки. Як гідрофобізатори використ: емульсії воскові, силікони...

Брудот ривка обробка. Бруд на поверхні утримується за рахунок сил електростатичного протягування,механ.і капілярних сил. Суть обробки полягає в просоченні матеріалу спец.апретами,які:1)зменшують поверхневу енергію волокон;2)зменшують поверхневий натяг волокна та площу його контакту із забрудненнями, а також збільшують поверхневий натяг на межі волокно-бруд;3)заповнюють мікротріщини і мікропори та покращують пружно-еластичні властивості поверхневих шарів волокон завдяки утворенню плівок. Для обробки використовують колоїдний кремнезем, оксиди алюмінію, цирконію, титану.

Антимікробна обробка. Мікробіологічний гідроліз целюлози проходить під дією ферментів антимікробні обробки сприяють зменшенню сорбції ферментів волокнами та зниженню їх біоактивності, хімічно модифікують целюлозу. Захист може бути пасивним та активним. Пасивний: целюлозні волокна модифікують і целюлоза втрачає властивості поживного середовища для мікроорганізмів. Активний:застосування препаратів,які стримують життєдіяльність мікроорганізмів. це нерозчинні сполуки міді, хрому.

Антистатична обробка. Найбільшу здатність до нагромадження статичних зарядів мають вироби з гідрофобних волокон (поліефірних, поліакрилонітрильних...)Суть обробки: просочення препаратами, які зменшують коефіцієнт тертя та підвищ. поверхневу провідність волокон.

Вогнетривка обробка. Речовини, що сприяють зменшенню теплотворних вл-тей або поглинанню енергії горіння, наз-ть антипіринами. До 1 групи відносяться сполуки, які при підвищених tº розкладаються і поглинають тепло. До 2 належ вуглекислий і щавлекислий амоній, які розклад-ся і виділяють CO2 i NH3.

Обробка проти молі. Білок кератин вовни є поживним середовищем для личинок. Раніше використ нафталін, сьогодні – гексахлоретан, дихлорбензол. До спец обробок відносять також нанесення стійких апретів: стійке тиснення, стійка сріблиста обробка, обробка „шніц”, „гофре блискуче”.