Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры по непродтоварам.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

67.Методи оцінки стійкості пофарбування тканин до різних фізико-хімічних факторів

В процесі використання фарбованих текстильних виробів на них діють світло, дощ, прання, прасування.

Усі фактори поділяються на дві групи: 1)світло і світло погода, 2)інші оброблення, як правило, із застосуванням водних розчинів, tº, тертя та ін.підфакторів: прання, прасування, витирання.

Стійкість фарбування до світла, до світло погоди визначають за допомогою шкали синіх еталонів, яка складається з 8 смужок-балів:1,2,3,...,8. Найміцнішим балом є 8, найб. нестійким – 1. Випробування проводять таким чином: на спец.планшет закріплюють смужечки синіх еталонів та дослідну тканину. Розміщують під кутом 45º до горизонту і піддають інсоляції. Після того, як на третьому еталоні з’явл.ледь помітний контраст, картонку зсувають вправо ще на 1/5, чекають, щоб контраст з’явився на 4-му...і т.д.

Міцність фарбування до інших чинників проводять за допом. 2 шкал сірих еталонів. Друга шкала сірих еталонів має теж 5 пар смужок. Їх використовують для оцінювання зафарбування білої тканини: 1-а пара має дві однакові білі смужки, 2-а – одна така сама біла, а друга темніше і т.д. 1-у шкалу сірих еталонів використовують для оцінювання зміни зафарбованої тканини по відношенню до нової тканини. Існують стандарти на міцності й стандарти на методи випробування. Стандарти на норми мають три оцінки, наприклад: 5/4/4...(1-а оцінка, 2-а оц. – здатність до зафарбування біл.бавов.тканини, 3-а – зд-ть до зафарб-я біл. ткан. з інш.волокнистого складу)

68.Характеристика асортименту білизняних трикотажних виробів

За споживчими властивостями і економічності трикотажна білизна значно перевершує білизна з тканин. Для виготовлення його застосовуються різні за структурою поперечновязание і основов полотна різного волокнистого складу (гладь, ластик, Інтерлок, фанг, полуфанг, вертелочние і рашельние полотна та ін.) До трикотажного білизні відносять переважно вироби побутового і спортивного призначення.

До побутового чоловічому білизні відносять фуфайки, кальсони, труси, гарнітури.

Фуфайки - натільні трикотажні вироби із застібкою обмеженою довжини або без неї, з довгими або короткими рукавами. Вони можуть бути денними і нічними (з цельновязаним або зшивним таборували). Виріз горловини обробляють бейкой, тасьмою або в підгин. Низ довгих рукавів закінчують гумкою або манжетами, коротких - у підгин.

Кальсони - вироби, що складаються з двох з'єднаних між собою довгих або коротких ніжок. Їх виготовляють довгими, укороченими, короткими і кальсони-труси. Вони можуть бути з застібкою на гудзики або без неї. Асортимент кальсонів по виду сировини і обробці аналогічний фуфайках.

Труси бувають довгими і короткими. Торс трусів роблять цельновязаним з одним або двома швами і з підсилювальною планкою.

Гарнітури - комплекти, що складаються з трикотажних виробів: фуфайки і кальсонів і майки, трусів та майки, трусів і фуфайки.

До побутового жіночої білизни відносять сорочки, комбінації, панталони, спідниці нижні, гарнітури, пеньюари.

Сорочки за призначенням виробляють денні та нічні. Кожен зазначений тип буває трьох видів: полупрілегающего силуету, розширеного або прямого до низу; розширеного від верху до низу прямого. Денні сорочки розрізняють також за конструкцією верху - з бретелями (пришивними або цільнокройні), з рукавами або без них. Нічні сорочки виробляють більш складної конструкції з довгим або коротким станом, з довгими і короткими рукавами або без них.

Комбінації - трикотажні вироби з глибокими вирізами горловини і пройми, короткими рукавами або без них. Їх випускають двох видів: полупрілегающего силуету, розширеного або прямого до низу; розширеного силуету від верху до низу. По конструкції верху комбінації бувають з короткими рукавами або бретелями й без них. Їх виробляють з вертелочних гладких і рісунчатих переплетень.

Панталони - вид трикотажних виробів з ніжками. У залежності від довжини ніжок вони бувають чотирьох видів: довгі, короткі, панталони-труси, подовжені. Торс панталонів роблять цельновязаним з одним або двома швами.

Спідниці нижні випускають двох видів: розширеного від верху до низу силуету, прямого силуету. По низу вироби можуть мати волани або оборки.

Гарнітури - комплекти, що складаються з комбінації чи сорочки і штанів.

Пеньюари - ошатні халати з шовкового трикотажу різних фасонів.

До побутового дитячому білизні відносять вироби тих же найменувань, що і для дорослих. Для дітей ясельного та дошкільного віку виготовляють кофтинки, сорочечки, пісочниці, повзунки, комбінезони, конверти, чепчики, гарнітури.

Кофтинки мають прямий або розширений до низу стан,. короткі або довгі рукави, які можуть бути втачного, реглан, кімоно, суцільнокроєними. Стан із застібкою спереду, ззаду, на плечі або без застібки. Кофтинки виготовляють з плюшевих, з начосом і гладких трикотажних полотен.

Льолі - вільні кофтинки з втачного рукавами, реглан або кімоно, з розрізом до кінця табору, із зав'язками з стрічки чи тасьми.

Пісочниці - труси на бретелях з грудкою або ліфом.

Комбінезони розрізняють відрізні по лінії талії та суцільнокроєні, з довгими, укороченими або короткими ніжками.

До спортивного білизни відносять майки, фуфайки спортивні, труси, купальні костюми.

Майки виготовляють без рукавів, виріз ворота спереду більше, ніж позаду.

Фуфайки спортивні - вироби без застібки, з круглим вирізом ворота, довгими і короткими рукавами, бувають двох типів - заправляються в штани або спідницю (з подовженим таборували) або навипуск (з укороченим і коротким таборували).