Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры по непродтоварам.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

89.Синтетичні волокна: виробництво, властивості, методи модифікації, галузі застосування

Для ви-ва синтетичних волокон викор прості речовини – продукти переробки нафти, газу. Кам’яного вугілля (напрк фенол, бензол, толуол, етилен, пропілен), що різними методами перетворюють на синтетичні полімери. Волокна формують лише з тих синтетичних полімерів, які здатні розчинятись в доступних розчинниках або розплавлятися без руйнування й утворювати при цьому в’язкі розчини або розплави. Такі полімери назив волокно твірними. Крім того, як допоміжні викор розчинники, теплоносії, каталізатори, барвники, антистатичні препарати, інгібітори і стабілізатори, воду та багато ін речовин та препаратів.

Температура плавлення полімерів повинна знаходитись в межах 150 - 2800 С. Відомі два основних методи синтезу волокно твірних полімерів: поліконденсація та полімеризація.

Поліконденсація – проце утвор полімеру з мономерів, що відбувається з виділенням побічних речовин, напрк води, аміаку та н. Основними реакціями процесу поліконденсації є гомо поліконденсація і гетеро поліконденсація.

Гомо поліконденсація – це процес утвор волокно твірного полімеру з однакових видів мономерів, що відбувається з виділенням побічних речовин. Формується волокно енант.

Гетеро поліконденсація – процес утвор волокно твірних полімерів з різних двох і більше мономерів, що відбувається з виділенням побічних речовин, напр.

Води. Формується волокно анід.Полімеризація – процес утвор волокно твірних полімерів з мономерів, що відбувається без виділення побічних хім. Сполук. Найв реакціями полімеризації є: ланцюгова, сумісна або сополімеризація, і полімеризація циклів.Ланцюгова полімеризація – процес утвор волокно твірного полімеру з ненасичених сполук під дією ініціаторів і без виділення будь-яких побічних сполук. Отримують поліакрилонітрил, з якого формують волокна нітрон, кашмілон.Сумісна полімеризація – процес отримання волокно твірних полімерів з двох і більше видів мономерів, що відбувається без виділення побічних речовин.Полімеризація циклів – це процес утвор полімеру з мономерів, що мають просту циклічну будову, без виділення будь-яких побічних продуктів, але з участю активаторів (активатори – сполуки, які подібно каталізаторам прискорюють реакцію, але, на відміну від каталізаторів, втрачаються в процесі реакції) напр., води. Залежно від особливостей хім. Будови молекул полімерів синтетичні волокна поділ на гетеро ланцюгові і карболанцюгові. До перших відносяться волокна, що отримуються з полімерів, макромолекули яких, крім атомів вуглецю, містять в головному ланцюгу також атоми кисню, азоту та ін елементів. Полімери з яких формують гетеро ланцюгові волокна, отримують внаслідок реакції поліконденсації. До цієї підгрупи відносяться поліамідні, поліефірні, поліуретанові й полі формальдегідні волокна. У карболанцюгових полімерів основні ланцюги макромолекул містять лише атоми вуглецю. Їх отримують внаслідок реакції полімеризації. До цієї групи відносять поліакрилонітрильні, полівінілхлоридні, полівінілспиртові, поліолефінові, фтор місткі ті ін волокна.