Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры по непродтоварам.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

44.Проектування і пошив швейних виробів

Одяг вигот внаслідок декількох етапів: проектування(моделювання, конструювання),розкрій,пошив.В останній час проект одягу здійсн з викор комп’ютерної техніки: це підвищує продуктивність праці, знижує затрати, собівартість, к-ть працюючих.

Моделювання – процес створення нової моделі одягу. Займ модельєри або дизайнери. Спеціалісти-модельєри працюють в будинках моделей, експериментальних бюро, лабораторіях в структурі підп-ва. Модель являє собою системний задум художника-модельєра. Нова модель розробл в вигляді проекту. Модельєр корист інструкціями:силует, форма.Силуети:прилягаючі, напівприлягаючі,прямі або вільні. Форма-важл констр.елемент одягу; форм.внасл зєднання окремих деталей виробу. Тектоніка – галузь знань повяз з форм констр виробу. Після проекту склад техн опис – технол документ, в якому опис худ-технол оформл зразка моделі, ос-ті виг-ня, перебіг деталей,к-ть матеріалів осн і допоміжних. Після складання моделі худ рада затверджують модель. Затв модель є зразком еталоном виробу.

Пошиття включ:приймання матеріалів; відп техн опису склад конфекційна карта; відбір матеріалів для верху і настилання на спец столи; на верх шар розміщ лекала (форму) деталей (металеві чи пружні);здійсн розкрій матеріалу, проект деталей виробу, підбір матеріалів комплекту; поступає у швейний цех; пошиття.

Шви:з’єднувальні (зєдн 2 і більше деталей в одну: змивні, строчні,накладні зі зрізом, білизняні)крайові(обкатувальні зі зрізом, обшивні, у підгин), оздоблювальні рельєфні, з кантом, у підгин).після зєдн деталей проводять волого-теплове оброблення виробів. Вироби з вовни піддають розпрасовуванню і спресовуванню.наст стадія оброблень-кінцеві: виг-ня петель, підгот петель, пришив ґудзиків,застібок. Чищення виробів, допрасовування, маркування і пакування.

45.Характеристика підготовчих операцій пряжі і ниток до ткацтва

Тканина – полотно, що отрим внасл ткання – відповідного переплетення поздовжніх і попер ниток. Процес ткання назив ткацтвом, поздовжні нитки – основою, поперечні – спітканням (утоком). Виробл тканини на ткацьких верстатах. Текст пряжа і нитки надходять у ткац вир-во в котушках, мотках, у циліндричних і конічних бобінах.

Підготовчі прцеси:1.підготовка основи,2 підготовка спіткання.1. для того щоб сформ систему ниток основи у вигл навою і забезп їх здатність до ткання, нитки основи перемотують(на мотальних машинах, для отрим паковок однак форми і довжини ниток, вилучення дефектів та усун розривів), снують(процес одночасного перемотування певної к-ті ниток(200-600) з малих котушок на снувальний валих), шліхтують(з метою підв міцності та зменш ворсист нитки основи проклеюють спец багатокомпонентним апретом або шліхтою), і прив’язують або присукують на ткацькому верстаті до ниток, що залишились на верстаті від тканини, яку перед цим ткали. 2.на стадії підготовки нитки спіткання перемотують для вилучення можливих дефектів та отримання починків у вигляді цівок потрібної форми.

Зволоження проводять шляхом запарювання ниток або їх витримки в спец приміщ з підв вологістю повітря. Внаслідок таких операцій спіткання стає більш еластичним, мяким, виклюя можлив утв сук рутин.