Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры по непродтоварам.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

35.Поліакрилонітрильні волокна: отримання, види, хімічний склад, властивості і галузі застосування

Поліакрилонітрильні волокна, синтетичні волокна, формовані з розчинів поліакрилонітрилу або сополімерів, що містять більше 85% (по масі) акрилонітрилу .

Стр-ра волокон форм-ся на стадіях промивання і витягування. Для надання волокнам стійкості до сухого нагрівання і при кип’ятіння у воді проводять термообробку: сухі волокна недовго нагрівають під натягом. Шляхом тепло-механічної обробки волокнам надають необхідну звивитість (хвилястість після чого їх шпателюють.)Вигот-ть фабованими в масі (дрібно розмелений пігмент додають у розчин полімеру в розчиннику) або у джгуті.

Ас-т.Майже 99% волокон випускають у вигляді джгута і коротких (шпательованих) волокон решту – у вигляді комплексних ниток звичайної або зміненої структури.

За хім. складом волокна бувають гомо полімерними (однокомпонентними) і сополімерними (двох- і три компонент-ними), блискучими і матованими, нефарбованими і фарбованими в масі або поверхнево, безусадковимиі високоусадкованими, прямими і хвилястими.

Влас-ті волокон залежать від хім.. складу волокотвірного полімеру, ступеня витягування та способу термічної обробки волокон. Товщина волокон може бути різною і ≈28-29 текс. Відносне розривне навантаження комплексних ниток 35-40 сН/текс. Подовження волокон залежить від ступеня витягування і знах-ся в межах 16-35%.за показниками стійкості до дії світла і світло погоди поліакрилнітрильні волокна перевершують усі відомі волокна, крім фтор містких.

Недоліки: підвищена крихкість і недостатня стійкість до витирання, висока здатність до електризації, утворення пілінгу та забруднення, поверхня важко фарбується.Викор-ть волокна самостійно і в сумішах з іншими волокнами, зокрема з вовною, для вир-ва трикотажних виробів, тканин різного призначення, килимів, тюле-гардинних виробів, фільтрувальних прокладок тощо.

36.Класифікація швейних товарів

При класифікації швейних виробів враховують призначення, вихідна сировина і матеріали, конструкцію і характер оздоблення, спосіб виробництва, розміри. Застосовуються торговельні та галузеві класифікації, які приводяться в прейскурантах на швейні вироби і враховують особливості галузевих класифікацій. Важливе призначення для споживачів має класифікація асортименту одягу за призначенням, а також основні ознаки галузевих і торгових класифікацій, які зручні для вивчення асортименту одягу.

Одяг багатофункціональна, вона повинна відповідати вимогам: бути модною, красивою, сучасною, комфортною, відповідати санітарно-гігієнічними вимогами, відповідати розмірам тіла людини і зберігати споживчі властивості протягом усього терміну придатності.

Одяг ділиться:

За загальним призначенням:

Побутова одяг. Одяг для носіння в різних побутових і суспільних умовах.

Спортивний одяг. Призначена для створення максимальних зручностей для виконання фізичних вправ.

Виробнича одяг. Захищає людину від несприятливих виробничих факторів і забруднення.

Формений одяг. Це одяг вказує на приналежність того чи іншого відомства. Одяг військовослужбовців, працівників спеціальних відомств і учнів, для яких встановлено форму.

За цільовим призначенням:

Повсякденний одяг. Повинна бути зручною, зносостійкої, виконана в діловому, класичному або в спортивному стилі з помірною кількістю прикрас і оздоблень.

Урочиста одяг. Розробляється різноманітністю форм, стилів (романтичного, фольклорного, строгого класичного), напрямків. Основна функція цього одягу - прикраса зовнішності людини та створення святкового настрою.

Домашній одяг. Побутова одяг для роботи і відпочинку в домашніх умовах. Повинна бути зручною, гігієнічної, сучасної форми.

Форма і конструкція одягу для активного відпочинку, а також застосовувані матеріали повинні забезпечувати максимум зручностей людині. Одяг поділяють: за модельно-конструктивною ознакою і ділять на костюмно-платьевиє вироби, білизняні, панчішно-шкарпеткові, платочная-шарфовие і головні убори; за умовами експлуатації верхні, білизняні, корсетні вироби; по сезону літня, зимова, демисезонний і всесезонна; по половозрастному призначенням одяг поділяють на вироби для дітей і дорослих, хлопчиків і дівчаток молодшого до шкільного, молодшого шкільного, старшого шкільного та підліткового, одяг для дорослих на жіночу та чоловічу.

Під асортиментом швейних виробів розуміють перелік їхніх товарів, об'єднаних у групи за певними ознаками.

Асортимент швейних виробів великий і складний, включає різні види та різновиди одягу, головних уборів, а також постільну, столову білизну та ін

Швейні вироби класифікують на класи, підкласи, групи, підгрупи, види та ін

Класи швейних товарів: побутова, спортивна, спеціальна, національна, відомча одяг. Кожен клас ділиться на підкласи. Підкласи побутового одягу: верхній одяг, легка, білизна натільна, постільна, корсетні вироби, головні убори. Вироби, що входять до підкласи, діляться на групи, наприклад, групи верхнього одягу: пальто, плащі, куртки, костюми та ін

Групи з половозрастному ознакою поділяються на підгрупи, наприклад, група пальто - чоловічі, жіночі, для хлопчиків і дівчаток старшого шкільного, шкільного, дошкільного віку.

Швейні вироби розрізняють за видами, що відрізняється наступними ознаками: видовим найменуванням, підлогою споживача, його віком, сезонністю і часом використання, застосовуваним матеріалом, призначенням виробу. Види швейних виробів поділяються на різновиди, які характеризуються трьома ознаками: найменування виробу, фасон, складність фасону.

Останньою сходинкою класифікації є артикул (номер виробу).