Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры по непродтоварам.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

59.Фізико-хімічні способи підвищення білості (білизни) тканин

Відомо, що білість полотна залежить від його здатності невибірково і розсіяно відбивати промені видимого спектра. Оскільки реальні білі полотна в синьо-зеленій зоні спектра повністю не відповідають цим вимогам, вироби з них підсинювали синькою або ультрамарином. Це забезпечувало корекцію суб'єктивного сприйняття здатності поверхні полотна відбивати видимі промені й оцінювати його як біліший матеріал. Потім було синтезовано препарати, після обробки якими певний полімерний матеріал суттєво змінює свої оптичні властивості.

Нові речовини дістали назву оптичних вибілювальних препаратів (ОВП). За будовою і властивостями вони відносяться до синтетичних барвників. ОВП мають певне цільове призначення: для целюлозних матеріалів, білкових і поліамідних волокон тощо. Текстильний матеріал вибілюють хімічним способом, а потім залежно від його волокнистого складу, виробляють ОВП за схемами фарбувальних виробництв. ОВП і матеріали, оброблені ними, здатні поглинати ультрафіолетові промені, перетворювати їх на енергію флуоресценції і світитись у фіолетово-синій зоні видимого спектра.

Відбиті фіолетово-сині промені, "накладені" на жовтувато-білий спектр вибіленого матеріалу, змінюють суб'єктивну оцінку білості матеріалу в бік її значного збільшення. Ефект оптичного підбілювання відбувається лише за умови освітлення обробленого матеріалу світлом, яке у своєму складі має ультрафіолетові промені.

60.Асортимент і властивості основних видів поперечно-вязаних полотен

Полотна головних поперечно-в’язаних (кулірних) переплетень мають найпростішу будову, складаються з однакових за розміром і формою петель, які не включають інших елементів петельної структури. З кулірних до них належать гладь, ластикова гладь та двовиворітне полотно. Полотна похідних кулірних переплетень одержують шляхом поєднання кількох головних так, що між петельними стовпчиками одного переплетення поміщаються петельні стовпчики другого.

З кулірних – це похідна гладь та дволастик (інтерлочна гладь). Візерункові полотна виготовляють на основі головних та похідних переплетень шляхом пров’язування додаткових ниток для досягнення кольорового ефекту (жаккардові полотна), зміни властивостей трикотажних полотен, а також зміни форми й розміру петлі та довжини протяжок. Полотна комбінованих кулірних переплетень утворюються в результаті поєднання головних, похідних та візерункових переплетень.

Характерні ознаки: наявність у більшості з них однакових за розміром і формою петель, їх високу розтяжність та легку розпускальність поперек полотна, помітну різницю між лицевою і виворітною стороною (в одинарних полотнах), рельєфність петельних стовпчиків, наявність рельєфних і ажурних ділянок. Серед кулірних полотен головних переплетень відзначають схожість та відмітність гладі, ластикової гладі та двовиворітної гладі, а серед кулірних полотен похідних переплетень - похідної гладі та інтерлочної гладі. Так, наприклад, інтерлочна гладь, на відміну від ластикової, завдяки застосуванню більш високих класів машин, як правило, характеризується меншою товщиною, більшим приляганням один до одного петельних стовпчиків та гладкістю поверхні. Крім цього, в інтерлочній гладі, на відміну від ластикової, лицеві та виворотні петельні стовпчики з торцевої сторони розміщені один проти одного в затилок (в ластику - в шаховому порядку).

Серед груп кулірних платувальних полотен розрізняють полотна гладкі, а також з перемінним, перекидним, накладним та вишивним платуванням. Окремі види плюшевих та ворсових кулірних полотен розрізняють за висотою, щільністю та характером розміщення ворсу, особливостями їх колористичного оформлення. Гладкі та візерунчасті плюшеві полотна є з петельним і розрізним ворсом, односторонні та двосторонні. Серед кулірних пресових полотен розрізняють фанг, напівфанг, ластиковий фанг та напівфанг, двовиворітний фанг і напівфанг, інтерлочний фанг і напівфанг, а також різні види візерунчастих пресових полотен (ажурних, малорозпускальних та інших). У групі кулірних жакардових полотен е такі види: регулярний, нерегулярний, двоколірний і триколірний, відтінково-рельєфний, повний і неповний та накладний жаккард.