Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры по непродтоварам.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

65.Друкування тканин. Способи населення друкованих візерунків на текстильні матеріали

Друкування тканин, візерунчасте забарвлення тканин, здобуття малюнка на тканині однією або декількома фарбами. Для збереження форми малюнка фарбник наносять в загущеному стані. Для П. т. застосовують найміцніші і яскраві забарвлення, що дають, фарбники: кубові, активні, пігменти і ін. Як загусники використовують речовини, здатні утворювати при розчиненні у воді або при розварюванні клейкі системи-загустки ( крохмаль, декстрин, трагакант, камедь і ін.). До складу друкарських фарб можуть входити також розчинники, диспергатори, окислювачі, відновники, кислоти, луги, солі, пластифікатори, піногасники.

За способом створення малюнків розрізняють пряму, витравную і резервний друк. При прямому друці фарбу наносять на білу або світлофарбовану тканину, причому в останньому випадку друкування виконують фарбниками темних кольорів. Витравная друк — здобуття узору на заздалегідь забарвленій тканині в результаті руйнування первинного забарвлення в місцях нанесення витравки. При резервному друці на тканину перед фарбуванням наносять друкарський резервуючий склад, в який вводяться речовини (наприклад, віск), що перешкоджають забарвленню волокон при подальшому фарбуванні. Якщо що резервує склад не містить фарбника, на забарвленій тканині виходять білі узори.

Нанесення малюнка на тканину виробляють на тканепечатающих машинах . Для закріплення друкарської фарби тканина після сушки зазвичай піддають паровій обробці. У паровому середовищі фарбник переходить з поверхні в товщу тканини і окремих волокон. Для видалення загусника і що відклався на поверхні тканини фарбника її промивають. При необхідності на промивних апаратах виробляється спеціальна обробка, наприклад окислювачами, для остаточного закріплення фарбника на тканині.

Окрім П. т., інколи виробляють забарвлення чесальної стрічки («фігурі») і пряжі як у вигляді мотків, так і у формі основи («фламме»). В деяких випадках узори на тканині отримують приклеюванням (у електростатичному полі) до поверхні текстильного матеріалу дрібно нарізаного волокна-флока. Для спеціальних цілей застосовують фотохімічний метод друкування.

66.Характеристика асортименту верхніх трикотажних виробів

Асортимент верхніх трикотажних виробів - дуже різноманітний та широкий і включає жакети, джемпери, жилети, джемпери типу сорочки, светри, костюми, сукні, халати, блузки, спідниці, штани, шорти, піжами, комбінезони, напівкомбінезони, рейтузи, спортивні джемпери тощо.

Для виготовлення верхніх трикотажних виробів використовують вовняну, напіввовняну, бавовняну і змішану пряжі, об'ємну поліакрилонітрильну пряжу, високооб'ємні текстуровані нитки - еластик, гофрон, мерон, мелан, акон, камелан тощо.

У трикотажному виробі розрізняють три види форми: строга, спортивна і фантазі. Використовують усі види силуетів, але найпоширенішим є напівприлеглий силует, що широко використовується для суконь, костюмів, пальт.

Різновиди верхніх трикотажних виробів характеризуються фасонами, складністю обробки, додатковим оздобленням.

Розмірні ознаки верхніх трикотажних виробів визначають ростом, розміром виробу: для чоловіків (158-188 ріст, 84 - 140 розмір) і жінок (146 - 176 ріст, 84 - 140 розмір), для дітей (74 - 176 ріст, 48 -108 розмір). Для поясних виробів у чоловіків і жінок вводиться повнотний показник (70 - 154 - обхват талії (см) для чоловіків), (96 -148 обхват стегон з урахуванням виступу живота (см) у жінок). Інтервал, між розмірними характеристиками такий самий, як для одягу з тканин.

Верхні трикотажні вироби поділяються на такі види:-

  • Джемпер - плечовий верхній одяг без застібки згори донизу, з рукавами різної довжини або без них, з різноманітним оформленням горловини - без застібки, з коміром-стійкою, із застібкою до середини стану, на плечі, на спинці.

  • Жакет - плечовий верхній одяг з розрізом згори донизу, з застібкою або без неї, з довгими або короткими рукавами, без коміра або з коміром. Складається зі спинки і двох шличок.

  • Жилет - виріб без рукавів із розрізом згори донизу, із застібкою або без неї. Складається із спинки і двох шличок. Довжина до талії, лінії стегон, до колін або нижче.

  • Светр - виріб побутового і спортивного призначення, який складається із стану, рукавів і коміра-стійки (висотою не менше 5 см).

  • Куртка - плечовий верхній одяг із рукавами, розрізом і застібкою згори донизу, з підкладкою і утеплювальною прокладкою або без них.

  • Рейтузи - вироби побутового і спортивного призначення, виготовляють суцільнов'язані і кроєні. Трикотажний поясний одяг, який щільно облягає нижню частину тулуба й ноги, кожну окремо до ступнів.

  • Штани - виготовляють різних фасонів. Можуть бути дво- або чотиришовними, верх штанів має подвійний пояс із трикотажного полотна або пояс з підкладкою із тканини, з прорізними або накладними кишенями. Різновиди штанів - шорти (вище колін), бермуди (до колін), гольф (нижче колін, манжети з застібкою).

  • Спідниці

  • Блузки - плечовий верхній жіночий або дівчачий одяг, якийнадягають на білизняний виріб.

  • Сукні - плечовий жіночий або дівчачий одяг, яким вкривають тулуб стегна й ноги.

  • Костюми - одяг, що складається з двох або більше виробів.

  • Піжами - комплект трикотажних виробів, який складається з куртки (фуфайки, блузи) та штанів різної довжини.

  • Халати - плечовий верхній трикотажний одяг із розрізом згори донизу, із застібкою або без неї (з поясом і великим запахом пілоток).

  • Пальта - плечовий верхній одяг з рукавами, розрізом та закою згори донизу.