Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры по непродтоварам.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

42.Види виробництва швейних виробів

З численни видів вихідної сировни отримують полотна або тканини. Полотно - віднооситься до усіх текстильних виробів, що мають високу ластичніст, малу товщину, відносну велику ширину ібезмежну довжину. Полотно може бути; тканне, нетканне, трикотажне, тканновязане. Тканина явля собою полотно, що отримують внаслідок ткання. Процес ткання називають ткацтвом, повздовжні нитки – основою, а поперечні- пітканням(утком).

На швейних фабриках і ін. закладах швейного виробництва пошивають за різними системами: одиничний пошив, серійний,масовий.

Одиничний – за індивідуальним замовленням і реалізують в ательє. Х-ється меншою продуктивністю, підвищеними розходами матеріалу і є дорогим.

Серійне виробництво – розробляються нові вироби, запускають в серію. Виробляють не більше як 300-500 виробів, інколи і менше. Забезпечує підвищену працю, економію матеріалів, підвищену конкурентоспроможність.

Масове (тиражене) – х-ється тим, що пошивають вироби, які розраховуються на масового споживача. Необхідно провести масовий вимір постатей населення, внаслідок чого створюють типологічні шкали, що підпорядковується закону нормального розподілу. (див. питання №45).

43.Асортимент і властивості пряжі і ниток зміненої структури

Асортимент та властивості ниток зміненої структури досить широкий. Це нитки, що мають різні зовнішні ефекти, підвищену об'ємність, еластичність, зміцнену структуру тощо. Їх отримують різними методами і класифікують за такими ознаками: за складом волокон (однорідні і неоднорідні), за обробкою (сурові, вибілені, блискучі, матові, зі спец обробками, фарбовані в один колір у масі і волокні, меланжеві, муліновані, набивні), за еластичністю (нерозтяжні – заг подовження 15%, мало-(15-30%), середньо-(30-100%) і високоеластичні(більше 100%), за призначенням (для ткацького, трикотажного, килимового вир-тва, отримання нетканих матеріалів, галантерейних виробів тощо).

Асортимент за структурою:

Креп – з високим ступенем скручення з 2-5 ниток шовку-сирцю, що скручені до 2500-3200 ск/м або з комплексних ниток різного волокнистого складу та мають дрібнозернисту поверхню.

Мооскреп – скручені у два кінці нитки натурального шовку чи з хім волокон. Викор. одну нитку крепову. А другу звичайну(100-200% ск/м). Скручують у напрямі крепового до 500-600 ск/м і запарюють для стабілізації стуктури.

Креп-граніт і однулє – подібні до ооскрепу, тільки скручують у напрямі, протилежному крпеу, тому після запарювання має кращу еластичність і меншу жорсткість, ніж мооскреп.Поодинока пряжа із зовн. ефектами: пряжа з фліром, з непсом, з відрізками коротких ниток, з стрічковими ефектами, пересліжиста пряжа, пряжа з різноусадкових волокон, пряжа мушковата ( є кулькоподібні вкраплення волокон іншого кольору, ніж колір волокон головного стриженя)

Однозвиті ( у 2 кінці) і багатозвиті ( у 3 і більше кінців: стрижньова, нагінна та закріпна) з зовн. ефектами: епонж, вузликова, петельна пряжа або букле, пряжа з сукрутинами хвиляста пряжа, пружиноподібна, синель (має ворсинчасту поверхню), нитки з комбінованими ефектами тощо. Найбільш поширені нитки з комбінованими ефектами підвищеної розтяжності: мерон, мелан, гофрон, рілон.

До ниток високої розтяжності відносять елстик – отримують з поліамідних комплексних ниток різної товщини. Викор. для панчішно-шкарпеткових виробів.Мерон (з комплексних ниток капрону) і мелан (з лавсану) ззовні мало відрізняються від еластику. Поверхня теж покрита переплутаними спіральними витками, але порівняно з еластиком мають меншу розтяжність ( бо перемотування ниток проводять під певним натягом і проводять повторну термообробку, що знижує розтяжність на 7-30%) і тому широко використовуються для верхніх спортвиних і білизняних трикотажних виробів та для тканин.Гофрон і рілон (з капрону) - високооб'ємні звиті з різним ступенем розтяжності. До ниток звичайної розтяжності відносять аерон , що має комбіновані тексткровані нитки, одержувані з'єднанням різних текстурованих ниток отримані зі звичайним аеродинамічним методом текстурування. Викор. для верхніх трикотажних виробів та платяно-костюмних тканин.