Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры по непродтоварам.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

32. Дефекти тканин.

За Гост 25506-82. полотна текстильні. Терміни та визначення дефектів наведемо визначення найбільш розповсюджених термінів дефектів.

Дефект зовн. вигляду – це видима небажана зміна зовн. вигляду полотна чи виробу. Може з’явитисяна полотнах чи виробах при застос-ні низькоякісної пряжі або ниток, порушенні технології ткання, в’язання, обробки та ін технол. процесів.

Загальний дефект – має однаковий зовн.вигляд незалежно від способу вир-ва текстил. полотна або виробу (тканого, нетканого або трикотажного).

Специфічний дефект – х-ний тільки для полотен чи виробів якогось одного способу вир-ва. Наприклад, це близни й підплетини в ткацькому вир-ві, спущення петель і штопання в трикотаж. Вир-ві, розірвані петлі або відсутні строчки у вязально-прошивному нетканому вир-ві тощо.

Місцевий дефект – розм-ся на обмеженій ділянці полотна чи виробу.

Поширений дефект – розповсюджений по всій площі текстильного полотна (виробу) або на її більшій частині.

Дефекти будови текстильних матер-в – х-ть ступінь відхил-ня окремих елементів будови тканого, нетканого або трикотажного полотна від встан-ня для цих полотен нормативів.Найб. розповсюд-ні дефекти:Відсутня нитка – місцевий дефект тканого, нетканого або трикотажного полотна у вигляді пропущеної однієї або кількох ниток.Двійник – місцевий дефект у вигл. двох або к-кох ниток, взятих разом і зароблених замість однієї.Відмінна нитка – місцевий дефект у вигл. окремої нитки, яка відрізн-ся від сусідніх ниток за зовн. виглядом (кольором, відтінком, блиском, білістю), звитістю та ін ознаками.Потовщення або потоншення – місцевий дефект у вигл. потовщення або потоншення нитки на обмеженій ділянці полотна.Вузол – місцевий дефект у вигл. звя’заних кінців ниток, який помітний з лицьової сторони полотна.Шишкуватість – поширений дефект, який х-ся наявністю на поверхні полотна коротких виступаючих потовщень пряжі чи комплексних ниток від накопичення окремих волокон чи елементарних ниток.Мушкуватість – поширений дефект, який х-ся наяв-тю на поверхні полотна невеликих міцно заплутаних комочків переплутаних волокон.Обірвана елементарна нитка–дефект у вигл. виступаючих на поверхні полотна кінців елементарних ниток.Різновідтінковість – поширений дефект у вигл. різного відтінку чи інтенсив-ті кольору по довжині або по ширині волокна.

Специфічні дефекти: рідке місце, розсічення, смуги по основі і по утоку, забоїна, розрив утоку, підплетина, зміщення нитки, затікання фарби, плями тощо.

33.Поліефірні волокна: отримання, види, хімічний склад, властивості і галузі застосування

Поліефірне волокно - синтетичне волокно, сформоване з розплаву поліетилентерефталату або його похідних. Переваги - незначна сминаемость, відмінна світло-і атмосферостійкість, висока міцність, стійкість до стирання і до органічних розчинників; недоліки - труднощі фарбування, сильна електрізуемость, жорсткість - усувається хімічним модифікуванням. Застосовується, наприклад, у виробництві різних тканин, штучного хутра, канатів, для армування шин, як утеплювального матеріалу. Основні торгові назви: лавсан, терилен, дакрон, тетерон, Елана, тергаль, тесіл.

Отримання. В наслідок переробки природного газу, нафти або кам’яного вугілля отр-ть n=ксилол, толуол і етилен – продукти, з яких синтезують проміжні сполуки: терефталеву кислоту і етиленгліколь. Крім цього, для синте5зу полімеру викор-сядиметиловий ефір терефталевої кислоти і етиленгліколь, або терефталеву кислоту і оксид етилену.

Види. Най пошир. є назва поліестер (поліефір), також існують інші види лавсан, терилен, даркон тощо.

Влас-ті. Моноволокна форм-ть діаметром 0,2-1,5 мм, а комплексні нитки частіше мають товщину 11-16 текс. Поліефірні волокна виключно стійкі до дії тепла та холоду. Саме тому вони є кращими серед усіх природних і хімічних волокон, крім фторволокна. Поліефірні волокна досить стійкі до дії світла і світло погод, під дією світла не змінюють свій колір, стійкі до дії мікроорганізмі, цвілі, не пошкод-ся міллю.Поліефірні волокна важко фарбуються, мають підвищену здатність до електризації, низьку гігроскопічність – 0,4-0,5% за стандартних умов.

Застосовують поліефірні волокна у чистому вигляді і в сумішах з бавовняними, віскозними, лляними, шерстяними та іншими волокнами для вир-ва тканин, трикотажу, нетканих та ін матеріалів, а також широкого ас-ту виробів техн.. призн-ня (канати, рибоволецькі сітки і трали, фільтрувальні перегородки, струни для тенісних ракеток та ін.)

34. Ос-ті встан-ня сортності тканин різного волокн. складу.

Ос-тю встан-ня сортності тканин різного волокн. складу є те, що при їх сортуванні врах-ся не тільки дефекти зовн. вигляду, а й відхилення від деяких показників будови і влас-тей.Дефекти зовн. вигляду визнач-ть переглядом кожного куска тканини з лицьової сторони при нормальному штучному або природному освітленні на спец. Розбраковочному столі або розбракованій машині. Розмір дефекту визн-ть за найб. його протяжністю (довжиною). Крепові шовкові тканини, які мають з одного боку атласне переплетення, продивляються з крепової сторони. Дефекти ворсових ткани, які розміщені зі зворотної сторони і проявляються в процесі експлуатації швейних виробів, оцін-ся як потайні дефекти тканини. Дефекти зовн. вигляду, при їх оцін-ні прирівнюються до аналогічних дефектів.

Визначають сорт тканини за обмежув-ною системою, що регламентує, які дефекти та в якій к-ті допускаються в тому чи іншому сорті.