Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры по непродтоварам.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

54.Вимоги трикотажного виробництва до вихідної текстильної сировини

Технологічні особливості роботи трикот машин,а також петлеподібна будова і особливі властивості трикот полотна,висувають стосовно пряжі додаткові вимоги порівняно з пряжею,призначеною для ткацького виробництва.Трикот пряжа має бути відлогою, м'якою, рівномірною за товщиною, блиском, міцністю, еластичністю.

Застосування більш відлогої за суканням трикот пряжі,порівняно з пряжею для ткацького вир-ва, пояснюється тим,що підвищення крутки пряжі призведе до збільшення жорсткості пряжі, і також до збільшення її покриття плямами,а отже,і до виходу з ладу трикотажних машин, ламання голок,викривлення форми і зміни розмірів петель,перекосів трикот полотна та інш дефектів.

М'якість трикот пряжі визначається не лише показником и крутки,але і властивостями самих волокон.Підвищення м'якості пряжи на трикотажних фабриках досягається попередньою обробкою пряжі:ниток перед в'язанням спец зм'якшувальними розчинами,які потім вилучаються з трикот полотна чи гониш виробів перед фарбуванням

.Рівномірність пряжі за товщиною і блиском забезпечує одержання однорідного за структурою і рівномірного за товщиною,щільністю і блиском трикотажу.

Нерівномірна за товщиною пряжа,не забезпечує рівномірної поверхні,викликає "зебристість" (смугастість трикотажу) Рівномірність пряжі за міцністю перешкоджає обривам пряжі та чменшує кількість дефектів у процесі трикот вир-ва.Еластичність,яка хар-ує частку пружного подовження в абсолютному видовженні,є1з найважливіших властивостей трикотажної пряжі.

Пружність пряжі зумовлена властивостями волокон, способом прядіння і показником крутки. Найбільш пружними волокнами є вовна і синтетичні ПЕ і ПА волокна: лавсан, капрон. Характер поверхні трикот пряжі є також важливим показником для вироблення трикотажу без виробничих дефектів.Надто пухнаста, нерівномірна, шишкувата пряжа буде не лише призводити дефектів полотна при в'язанні,але і зумовить зниження пружних властивостей трикотажу.Після виготовлення трикотажу парафін і емульсія мають бути повністю видалені з волокна,оскільки це позначиться на рівномірності фарбування трикотажу.

55.Характеристика жакардових переплетень і їх вплив на властивості тканин

Жакардові переплетення мають на лицьовій стороні багатобарвні узори або рельєфну поверхню.

Принцип отримання кольорових жакардових малюнків полягає в тому, що лицьові петлі різних кольорів, з яких складаються ці малюнки, утворюються в петельних рядах не відразу, а за кілька періодів, кількість яких залежить від числа кольорів ниток, що беруть участь в роботі.

Крупновізерункові, або жак перепл виділені в окрему гр за 2 основними ознаками:особливостями ткання та розміром рапорту.Тканини цих перепл отримують на ткацьких верстатах жак машин.їх вик-ня пов'язане зі значними витратами праці для виконання підготовчих робіт до ткання.Однак доцільність цих витрат виправдовується кінцевим продуктом-готовими тканинами різних структур високо­художнього оформлення.Жак перепл мають рапорт від 24 до кількох тисяч ниток.На жак машинах можна отримувати тканини з низькорапортними перепл,але цього не роблять з екон міркувань.Візерунки на поверхні жак тканин утворюються через поєднання простих і складних перепл. Тому жак перепл поділяють на2підгр:прості,що мають2системи ниток(основу і піткання),і складні,що утворюються з3-5систем ниток.Жак машини можуть при утворенні факу підіймати не тільки певні гр,а й окремі нитки основи.Завдяки цьому є можливості для проектування і ткання візерунків складних композицій з різними орнаментами і з рапортами у кілька сот ниток.

Ткацький малюнок одношарових (простих) жак тканин має тло і ткацький візерунок.Тло формується за рахунок переважно найпростіших переплетень-полотн,саржевого або сатиново-атласного.Для отримання ткацького візерунка вик-ть різні рельєфні або похідні переплетення,які чітко контрастують на рівному і гладкому тлі. Контрастність зростає внаслідок зас-ня різнокольорових ниток,за рахунок як формується лицьова поверхня візерунка.Безмежно широкий перелік різновидів жак складних перепл: півтора-, дво-, три- і багатошарових.Особливе місце серед них посідають гобеленові, репсові й ворсові жак тканини.Гобеленові перепл будують на основі кількох систем ниток основи і кількох систем ниток піткання.Внаслідок ускладнення порядків перепл,вик-ня ниток різних кольорів і товщини отримуть багатошарові тканини високої густини з різними поверхневими ефектами.Репсові жак тканини мають складну багатошарову будову і спец–рубчикову структуру лицьової поверхні.Вони досить зносостійкі. для меблевої промисовості.