Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NAShI_ShPORI_2010_YePYeShKO1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
592.9 Кб
Скачать

18. Загальна характеристика капіталу і виробничих фондів.

Капітал - головна сума коштів, необхід­них для започаткування та здійснен­ня виробництва (діяльності).

Авансований капітал - це грошова сума, яка вкладається влас­ником у певне підприємство (підприємницьку діяль­ність) з метою одержання зиску (прибутку):

  • постійний капітал :

- основний капітал — це частина постійного капіталу, яка складається з вартості засобів праці (буді­вель, споруд, машин, устаткування) та обертається протягом кількох періодів виробництва.

- оборотний капітал — це та частина постійного капіталу, яка витрачається на придбання на ринку предметів праці (сировини, матеріалів, комплектую­чих виробів) та оплату праці робочої сили.

За джерелами формування:

- власний (створюється переважно за рахунок нерозподіленого прибутку, тоб­то валового прибутку за вирахуванням сплачених податків, відсотків за кредит і дивідендів)

- позиковий (формується на тимчасовій основі у вигляді довгострокової або короткостро­кової позики, яка здійснюється у формі банківського кредиту).

Виготовлення продукції здійснюється в процесі взаємодії праці людини та певних засобів виробництва. Останні за своїм матеріально-речовим складом становлять виробничі фонди:

- основні фонди — це засоби праці, які мають вартість і функ­ціонують у виробництві тривалий часу своїй незмінній споживній формі, а їхня вартість переноситься конкретною працею на вартість продукції, що виробляється, (на платні послуги) части­нами в міру спрацювання.

- оборотні фонди — частина виробничих фондів у вигляді певної сукупності предметів праці, елементи яких цілком споживаються в кожному виробничому циклі, змінюють або повністю втрачають натуральну форму і переносять всю свою вартість на вартість про­дукції, що виробляється (на вартість платних послуг).

19.Оцінка, класифікація і структура основних фондів.

Оцінка основних фондів підприємства являє собою грошове вираження їх вартості. Вона необхідна для правильного визначення загального обсягу основних фондів їх динаміки і структури, розрахунку економічних показників господарської діяльності підприємства за певний період часу.

У зв’язку з тривалим функціонуванням та поступовим спрацюванням засобів праці, постійною зміною умов їх відтворення існує декілька видів оцінки основних фондів.

Первісна вартість основних фондів – це фактична їх вартість на момент введення в дію чи придбання.

Відновна вартість основних фондів – це вартість їх відтворення в сучасних умовах виробництва. Вона враховує ті ж витрати, що й первісна вартість, але за сучасними цінами.

Повна (первісна і відновна) вартість основних фондів – це їх вартість у новому, не спрацьованому стані.

Залишкова вартість основних фондів характеризує реально існуючу їх вартість, ще не перенесену на вартість виготовлюваної продукції (виконуваної роботи, здійснювані послуги).

Необхідною умовою правильного обліку і планування відтворення основних фондів підприємств є їх класифікація.

Види основних фондів:

  1. Будівлі;

  2. Споруди;

  3. Передавальні пристрої;

  4. Машини і устаткування

    • Силові машини і устаткування;

    • Робочі машини і устаткування;

    • Вимірювальні та регулюючі прилади та пристрої і лабораторне устаткування;

  1. Обчислювальна техніка;

  2. Транспортні засоби;

  3. Інструмент;

  4. Виробничий інвентар та приладдя;

  5. Господарський інвентар;

  6. Інші основні фонди.

Оскільки елементи основних фондів відіграють неоднакову роль у процесі виробництва, непересічне значення має їх поділ на дві частини6 активну. Яка безпосередньо приймає участь у виробничому процесі і завдяки цьому зумовлює певний обсяг та якість вироблюваної продукції, і пасивну, що створює умови для здійснення процесу виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]