Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NAShI_ShPORI_2010_YePYeShKO1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
592.9 Кб
Скачать

62. Стандартизація та сертифікація продукції

Під стандартизацією розуміють встановлення і застосування єдиних правил з метою порядкування діяльності в певній галузі.

Стандартизація продукції здійснюється за певними принципами:

  1. урахування рівня розвитку науки і техніки

  2. гармонізація з міжнародними і національними стандартами інших країн

  3. взаємозв’язок і узгодженість нормативних документів усіх рівнів.

  4. участь в розробці нормативних документів усіх зацікавлених рівнів.

  5. відкритість інформації щодо цінних стандартів та програм робіт зі стандартизації з урахуванням вимог законодавства.

Для виготовлення і проектування продукції використовується така нормативно-технологічна стандартизація:

  1. міжнародні стандарти ИСО серії 9000.

  2. галузеві стандарти

  3. державні стандарти України

  4. стандарти науково0технічних і інженерно-наукових товариств і союзів

  5. технічні умови

  6. стандарти підприємств

Коли підприємство веде активну зовнішньоекономічну діяльність найважливішим елементом виробничого менеджменту взагалі та системи управління якості зокрема стає сертифікація продукції.

В Україні розрізняють обов’язкову і добровільну сертифікацію.

63. Державний нагляд за якістю та внутрішньовиробничий технічний контроль

До найважливіших видів забезпечення належної якості та конкурентоспроможності продукції належать державний нагляд за якістю і внутрішньовиробничий технічний контроль. Держнагляд за якістю здійснюють органи по стандартизації, метрології та сертифікації. Він передбачає відповідальність суб’єктів підприємницької діяльності за порушення стандартів, норм, тобто метрологічних, санітарних та інших обов’язкових вимог, які встановлюють граничнодопустимі величини показників продукції, що гарантують високу якість і правила.

Держнагляд за додержанням стандартів, норм і правил здійснюють Держстандарт України та його територіальні органи. Держнагляд проводиться за планами його органів у формі періодичної перевірки додержання вимог нормативних документів чи проведення суспільного або вибіркового контролю, стабільності якості, сертифікації продукції, а також правил випробування виробів. Серед існуючих методів чільне місце належить внутрішньовиробничому технічному контролю. На підприємствах функції безпосереднього контролю якості складових частин і готових для споживання виробів виконують відділи технічного контролю (ВТК). Головне завдання технічного контролю – це постійно забезпечувати необхідний рівень якості, зафіксований у нормативних документах через безпосередню перевірк кожного виробу. Об’єктами контролю мають бути всі виробничі компоненти системи, тобто ресурси, сам виробничий процес і продукція.

Якість продукції визначальною мірою формується протягом всього виробничого процесу, що спричиняє необхідність ретельного контролювання перебігу технології її виготовлення. Найбільш ефективними методами контролю вважають:

  1. за впливом на перебіг технологічного процесу

  2. за способами, що використовуються

  3. за організаційними формами

Активний метод – це контроль якості безпосередньо в ході технологічного процесу виготовлення виробу та режимів його обробки за допомогою спеціальних контрольних технічних пристроїв. За автоматизованого контролю перевірка якості здійснюється через застосування автоматичних пристроїв без участі людини як під час технологічного процесу так і після завершення обробки чи складання виробу.

Статистичний метод – це особливий вид вибіркового контролю, що ґрунтується на застосування теорії ймовірності і математичної статистики. Крім вище згаданих існують летючий, інспекційний, стаціонарний і змінний види технічного контролю.

Летючим називають раптовий і швидко-минучий контроль якості виробів на окремих дільницях виробництва.

Інспекційним є запланований чи здійснюваний за критичними сигналами метод контролю переважно у вигляді державного або внутрішньовиробничого нагляду.

Стаціонарний контроль здійснюється в спеціально обладнаних приміщеннях з допомогою відповідних випробувань, аналізів та інше.

Змінний контроль виконується на тих чи інших робочих місцях самими виконавцями або контролерами відділу технічного контролю підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]