Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NAShI_ShPORI_2010_YePYeShKO1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
592.9 Кб
Скачать

49. Поняття види і значення інфраструктури.

Результати підприємницької діяльності визначаються рівнем організації не тільки виробничих процесів але й все більшого значення набувають питання раціональної організації допоміжних та обслуговуючих процесів, тобто розвитку інфраструктури під-ва. Інфраструктура – це сукупність складових частин якого-небудь об’єкту, які мають підпорядкований допоміжний характер та забезпечують умови для нормальної роботи об’єкта в цілому. Інфраструктура під-ва – це комплекс цехів, господарств та служб під-ва, які забезпечують необхідні умови для функціонування під-ва. Інфраструктура під-ва поділяється на: виробничу інфраструктуру (допоміжні та обслуговуючі цехи і госп-ва, комунікаційні мережі, засоби збору та обробки інформації, природоохоронні споруди); соціальну інфраструктуру (заходи громадського харчування, установи охорони здоров’я, спортивні споруди, дитячі дошкільні заклади, заклади освіти, заклади культури та відпочинку, житлово-комунальне господарство); капітальне будівництво.

Виробнича інфраструктура під-ва – сукупність підрозділів, які прямо не беруть участь у створенні основної профільної продукції під-ва, але своєю діяльністю сприяють роботі основних цехів, створюючи необхідні для цього умови.

50. Система технічного обслуговування.

Для нормального розвитку під-ва і перебігу виробничого процесу необхідними умовами є: підтримання у робочому стані машин і устаткування; своєчасне забезпечення робочих місць сировиною, матеріалами, інструментами; живлення агрегатів енергією, а також виконання транспортних операцій.

В рамках системи технічного обслуговування виробництва виконуються такі функції: ремонт технологічного, енергетичного, транспортного та іншого устаткування, а також догляд за ним та налагодження; забезпечення робочих місць інструментом; переміщення вантажів та виконання вантажно-розвантажувальних робіт; забезпечення підрозділів під-ва електричною і тепловою енергією, паром газом, стиснутим повітрям; забезпечення цехів сировиною, основними та допоміжними матеріалами, паливом, зберіганням напівфабрикатів власного виготовлення та готової продукції.

До системи технічного обслуговування входять: ремонтне господарство ( відділ головного механіка, ремонтно-механічний цех, ремонтно-будівельний цех, цехові ремонтні бази); інструментальне госп-во (інструментальний відділ, інструментальний цех, інструментальний центральний склад, цехові інструментально-роздавальні комори); транспортне госп-во (транспортно-технологічний відділ, транспортні цехи за видами транспорту); електричне госп-во (відділ головного енергетика, електросилове, теплосилове, газове, пічне і слабкострумкове госп-во); складське госп-во (матеріальні склади, виробничі склади, збутові склади (склади готової продукції).

51. Соціальна інфраструктура і діяльність під-ва.

Виробництво – це комплексний процес створення матеріальних благ невід’ємною складовою якого є люди та взаємовідносини між ними, тому під-во становить не лише економічну а і соціальну підсистему суспільства. Соціальна інфраструктура – це сукупність підрозділів під-ва. Які забезпечують задоволення соціально-побутових та культурних потреб робітників під-ва. Соціальна інфраструктура складається з підрозділів громадського харчування, охорони здоров’я, дитячих дошкільних закладів, закладів світи, житлово-комунального госп-ва, організації відпочинку, заняття фізичною культурою та спортом. Управління дія-стю підрозділів соціальної інфраструктури здійснює заступник директора під-ва з кадрових та соціальних питань.

Рішення питань соціального розвитку колективу під-ва є одним із найважливіших факторів підвищення ефективності вир-ва. З метою задоволення соц. Потреб працівників на під-ві складається план соціального розвитку. В цьому плані як правило передбачаються заходи спрямовані на удосконалення санітарно-гігієнічних умов праці. В плані соц. розвитку передбачають також заходи, що сприяють розвитку трудової та творчої активності робітників. План соціального розвитку під-ва має бути узгоджений з місцевими територіальними планами, і в цьому його особливість, оскільки значення і можливості тих чи інших питань виходять за межі окремого під-ва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]