Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NAShI_ShPORI_2010_YePYeShKO1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
592.9 Кб
Скачать

88. Методичні основи визначення ймовірності банкрутства суб’єктів господарювання.

Оцінка ймовірності банкрутства суб’єктів господарювання є важливою для успішного ведення підприємницької діяльності. Україна не має власної методики визначення ймовірності банкрутства, тому користується зарубіжними методичними підходами, в основу яких покладено факторні моделі прогнозування банкрутства.

Найпростішою є двофакторна модель оцінки ймовірності банкрутства підприємства:

Z = - 0.3877 – 1.0736 kзл +0.579 qпк

kзл – коефіцієнт загальної ліквідності;

qпк - частка позикових коштів у загальній величині пасиву балансу.

За двофакторної системи ймовірність банкрутства підприємства є дуже малою при Z < 0 і великою при Z > 1.

Більш поширеною є п’ятифакторна модель Альтмана:

Z = 3,3 K1 + 0,99K2+ 0,6K3+1,4K4+1,2K5

У цій формулі числа є коефіцієнтами регресії, що показують міру впливу фактору на індекс Z. Фактори:

K1 – прибутковість основного і оборотного капіталу (визначається діленням суми балансового прибутку на загальну вартість активів);

K2 – дохідність суб’єкта господарювання (співвідношення чистої виручки від реалізації продукції і загальної вартості активів підприємства);

K3 – визначає структуру капіталу фірми (співвідношення власного та позикового капіталу);

K4 – рівень чистої прибутковості виробництва (ділення реінвестованого прибутку(резерв + фонди соціального призначення та цільового фінансування + нерозподілений прибуток ) на загальну вартість активів);

K5 – характеризує структуру капіталу (відношення власного оборотного капіталу до загальної вартості активів).

За шкалою Альтмана: Z<1,8 – дуже висока ймовірність банкрутства; 1,81-2,6 – висока; 2,61-2,9 – достатньо ймовірна, 2,91 і вище – дуже низька.

Недоліки моделі: коефіцієнти регресії розраховувалися не для економіки України, не враховані галузеві особливості господарювання, бракує інформації для розрахунку коефіцієнту K3 через нерозвиненість вітчизняного ринку цінних паперів.

89. Ліквідація збанкрутілих підприємств

Причини ліквідації (припинення діяльності) підприємств та організацій: 1) вартість майна боржника продовжує знецінюватися, і бракує будь-якої мож­ливості її відновлення; 2) жодна юридична чи фізична особа не звернулася до відповідного органу із заявою про проведення рест­руктуризації або санації боржника; 3) жодний з поданих реструктуризаційних чи санаційних планів не було схвалено кредиторами; 4) запропонований план виходу підприємства (організації) з кри­зового стану з тих чи тих причин неможливо реалізувати.

Рішення про ліквідацію боржника може ухвалити суд з влас­ної ініціативи чи на клопотання розпорядника майна, кредито­ра, зборів чи комітету кредиторів. Відтак Арбітражний суд прий­має відповідну постанову про визнання боржника банкрутом, яка надсилається всім учасникам, причетним до цього процесу. Цією постановою призначаються також ліквідатори з представників зборів кредиторів, банків, фінансо­вих органів, а також з Фонду державного майна, якщо банкру­том визнано державне підприємство або організацію.

Призначені арбітражним судом ліквідатори утворюють ліквіда­ційну комісію, яка управляє майном банкрута; здійснює інвентаризацію та оцінку майна; ви­значає ліквідаційну масу (майнові активи банкрута) і розпоряджається нею; вживає заходів для стягнення дебіторської заборгованості; реалізує майно збанкруті­лого підприємства (організації) і здійснює інші заходи, спрямовані на задоволення вимог кредиторів.

За упо­рядкованої ліквідації продаж активів здійснюється протягом ви­значеного (розумного) строку з тим, щоб одержати за них найвищу можливу ціну. Для найбільш неліквідних активів цей період може становити до двох років. Вимушена ліквідація передбачає негай­ний розпродаж активів, як правило, усіх одночасно (на одному аук­ціоні). Спеціалісти розрізняють також ліквідаційну вартість при­пинення функціонування активів підприємства. У цьому разі акти­ви списуються.

Юридичні наслідки визнання підприємства банкрутом:

- припиняється підприємницька діяль­ність такого боржника (підприємства, організації)

- до ліквідаційної комісії переходить право розпоряджання майном банкрута і всі його майнові права та обов'язки;

- вважаються такими, що минули, строки всіх борго­вих зобов'язань банкрута;

- припиняється нарахування пені й відсотків на всі види заборгованості підприємства-банкрута (організації).

Рішення про продаж майна банкрута за погодженням зі збора­ми (комітетом) кредиторів приймає ліквідаційна комісія, яка ви­значає порядок продажу названого майна (склад, умови і строки придбання майна).

Усі форми продажу майна банкрута (через викуп, на аукціоні, за конкурсом) оформляються договорами купівлі-продажу, який укладається між ліквідаційною комісією від імені підприємства-банкрута та покупцем.

Кошти, одержані від продажу майна банкрута, спрямовуються на задоволення претензій кредиторів у порядку черговості:

1)витрати, пов’язані з провадженням справи в суді;

2)витрати розпорядника майна, пов’язані з утриманням майнових активів банкрута;

3)зобов’язання щодо працівників підприємства (окрім виплат по акціях і внесків до статутного фонду);

4)державні платежі до бюджету;

5)вимоги кредиторів, не забезпечені заставою;

6)вимоги щодо повернення внесків членів трудового колективів до статутного фонду і виплат на акції;

7)всі інші вимоги.

Після розподілу виручених з продажу майна сум між кредиторами ліквідаційна комісія складає й подає в Арбітражний суд ліквідаційний баланс. Після розгляду протестів кредиторів Арбітражний суд затверджує баланс. Ця процедура і є останньою в процесі ліквідації підприємства

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]