Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NAShI_ShPORI_2010_YePYeShKO1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
592.9 Кб
Скачать

60. Матеріально-технічне забезпечення виробництва

У своїй діяльності підприємство використовує сировину, матеріали, паливо, енергію і комплектуючі вироби. Вони в процесі виробництва перетворюються на продукцію і підлягають постійному поновленню. Для цього організується матеріально-технічне забезпечення, яке включає визначення потреби в матеріально-технічних ресурсах, послугах і купівлю ресурсів, організацію доставки, зберігання та видачу окремим споживачам на підприємстві.

Обчислення потреби в матеріалах визначається залежно від їх призначення. Розрахунки потреби в матеріалах є регулярними і здійснюються на єдиній методичній основі.

Кількість матеріалів певного різновиду, яка потрібна підприємству в розрахунковому періоді в натуральному вимірі і яку слід закупити, визначається за формулою:

,

де Мв – витрати матеріалів за розрахунковий період

Мзп, Мзк – перехідний запас матеріалів на початок і кінець розрахункового періоду.

Запаси матеріалів та їх регулювання здійснюється щоденно. За призначенням запаси поділяються на:

  • поточні

  • підготовчі

  • страхові.

Поточний запас є величиною змінною, він досягає максимуму в момент надходження партії матеріалів і поступово зменшується в наслідок їхнього використання і стає мінімальним безпосередньо перед черговою поставкою.

Підготовчий запас створюється тоді коли перед використанням матеріали потребують спеціальної підготовки: сушіння, розкрою, правки.

Страховий запас потрібний на випадок можливої затримки надходження чергової партії матеріалів.

Крім цих видів запасів визначається також і оптимальна партія, яка забезпечує мінімальні сумарні витрати на придбання і зберігання матеріалів.

61. Якість і конкурентоспроможність продукції

Якість як економічна категорія відбиває сукупність властивостей продукції, що зумовлюють міру її придатності задовольняти потреби людини відповідно до свого призначення. Якість характеризується рівнем якості, тобто кількісною характеристикою того чи іншого виду продукції для задоволення конкретного попиту. Оцінка якості продукції передбачає визначення абсолютного, відносного, перспективного та оптимального його рівнів.

Показниками якості продукції є:

  1. загальні, які оцінюють якість усієї сукупності продукції підприємства

  2. диференційовані, які поділяються на одиничні і комплексні.

Для визначення рівня якості виробів, що виготовляються застосовують кілька методів:

  1. об’єктивний

  2. органолептичний

  3. диференційований

  4. комплексний

Під конкурентоспроможністю продукції розуміють сукупність її властивостей, що відбиває міру задоволення конкретної потреби проти репрезентованої на ринку аналогічної продукції.

Конкурентоспроможність конкретного об’єкта бажано вимірювати кількісно, що покращує управління її рівнем. Для цього необхідна інформація, що характеризує корисний ефект даного об’єкта та об’єктів конкурентів за нормативний строк їхньої служби, а також сукупні витрати протягом життєвого циклу об’єктів.

Основними чинниками підвищення якості та конкурентоспроможності продукції підприємства є:

  • технічні

  • організаційні

  • економічні та соціальні

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]